BMW i4 M50: Най-доброто от двата свята

„Четворката“ на BMW е съвременната драйвърска икона на баварците (виж ТУК и ТУК). Визионерският iX пък демонстрира върховите постижения на електрическата мобилност (виж ТУК). Какво се получава като се съберат двата модела ли? BMW i4 M50 – първият електромобил на марката, удостоен с една от най-маниашките букви в автомобилния свят – М. Той все още не е „пълноправен“ i4 M, а по-скоро M Performance електрическа версия.
Двата електромотра обаче му доставят 544 к.с. и 4х4 задвижване, допълвани от мигновения номинален въртящ момент от 795 Нм. Уха, на хартия тази „почти“ М-ка слага в джоба си чистокръвните М4 и М4 Competition с техните 480 или 510 к.с. Ускорението от 3.9 сек. до 100 км/ч също е подобаващо за „най-мощната буква в света“ (както сами си я определят от BMW). А максималната скорост от 225 км/ч, макар да е далеч от 290-те на оборудваните с M Driver пакет бензинови събратя, за ерата на електрическата мобилност си е сериозно постижение. Такива електромобили харесваме!

Страст

Другото, което ми харесва особено е, че отвън ще ви е много трудно да разберете, че това е електромобил. Сигурно затова едни деца на светофара ме караха да давам газ, за да му чуят „гласа“. Има класическа спортна автомобилна естетика (въпреки нееднозначно приеманите бъбреци), а не онази ефективна стерилност, характерна за електромобилите, която дори и премиум марки като Mercedes-Benz са предпочели пред емоционалността на дизайна (Audi правят изключение с e-tron GT). Всъщност екстериорът е почти идентичен с този на четиривратата Серия 4, т.е. на едно спортно-елегантно гран туризмо. Тук огромните бъбреци, които от BMW казват, че подчертават нуждата на спортните им купета от повече въздух за охлаждане, разбира се нямат никаква функция и са „запечатани“. Но макар за много хора те да са грозни, ми се струва, че кола с над 500 коня може да си позволи да „крещи“ така демонстративно и това да изглежда в реда на нещата. Отзад липсват четири мощни накрайника на изпускателната система (звукът им още повече), но пък получавате съвсем истински дифузьор като на състезателен автомобил, така че окото е доволно (аеродинамиката също).
В интериора има само една разлика със стандартната четворка – огромният извит екран пред водача, обединяващ екраните на „таблото“ и на мултимедията, който е директна заемка от iX. Сега праволинейните електромобилисти ще мрънкат, че вътре е много тясно, защото колата е конверсия, т.е. такава създадена за ДВГ, но приспособена за електромобил, което я лишава от по-обширен салон. Да, но това е спортна кола с изпотяващ дланите дизайн и перфектен баланс на масите за прецизно управление – не семеен миниван. А за идеята на автомобила, мястото отвътре е предостатъчно, тъй като задните седалки са напълно използваеми и за възрастни хора с нормален ръст. Багажникът с неговите 470 л –също.

Морска болест

Това, което най-съществено отличава i4 M50 както от истинските М-ки, така и от бензиновите M Performance модели, е остротата на управлението. Там усещате колата стегната като юмрук, а воланът – директно свързан със задните ви части. Прецизност и директност на управлението на направо свръхестествено ниво. При електрическата версия не е точно така. С нейните 2.3 тона, тя е с цели 400 кг по-тежка от аналогичния й бензинов M440i с четири врати. И макар тежките компоненти да са в пода и по осите, което смъква центъра на тежестта, центробежните сили са доста по-осезаеми. Задното окачване е въздушно, а амортисьорите са адаптивни. Самата настройка на окачването обаче не е толкова остра и директна, а създава усещане за люлеене и заклащане. Рядко ми се случва да ми прилошее докато шофирам, но тук ме сполетя точно това. Вярно – въпреки усещането за заклащане, колата стои много стабилно в завоя, успявайки да укроти центробежните сили, но вестибуларният ми апарат не се справя на тази висота. При твърдите и остро настроени амортисьори на М4 не съм имал подобни усещания, а съм карал колата доста по-ентусиазирано, включително и на писта (виж ТУК). Ако шофирате i4 нормално обаче се наслаждавате на завиден конфорт на возене за четириврато купе.

Размах

За електромобилите пробегът е от първостепенно значение. Тук i4 M50 може да се похвали с до 510 км при напълно заредена 80-киловатчасова батерия и икономично шофиране. Обещаваният разход е между 19 и 24 кВтч на 100 км. Разбира се, кола с над 500 коня е невъзможно да бъде карана икономично, поне от нас, затова разходът според бордовия компютър беше 29-30 кВтч. Но дори и при емоционално шофиране, спокойно минаваме над 300-350 км с едно зареждане, което е повече от прилично и даже май по този показател „бие“ пробега с един резервоар на М4. 400-волтовата батерия може да поеме бързо зареждане до 210 кВт. Ако намерите толкова мощна зарядна станиця, пълните батерията от 10 до 80% само за половин час.

Под капака

Двигател – два електрически
Задвижване на колелата – 4х4
Мощност в к.с. – 544 к.с.
Въртящ момент – 795 Нм
Ускорение (0 – 100 км/ч) – 3.9 сек.
Максимална скорост – 225 км/ч
Пробег – до 510 км (WLTP)
Капацитет на батерията – 80.7 кВтч
Емисии на CO2 – 0 г/км
Маса – 2290 кг
Цена – от 143 100 лв. с ДДС

Снимки: Авторът

(Visited 2 265 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.