BMW 225xe: Ежедневна хитрост

Чист електромобил в делника, семеен миниван през уикенда

Фен съм на спортните коли с много кончета, вълнуващо ускорение, зла визия и сърдит рев от ауспуха. Семейните миниванове са ми синоним на скука. Въпреки това зад волана на новия plug-in хибрид (такъв, чиято батерия се зарежда и в контакта) на BMW – 225xe Active Tourer ми е странно приятно.

Провирам се доста пъргаво и абсолютно безшумно из градския трафик без да изразходвам и капчица гориво. А това ме кара да се чувствам хитър. Темпото ми също е повече от приятно – максималната скорост само на ток е цели 125 км/ч. А най-приятното е, че не трябва да третирам педала на газта като дама с объркано-деликатна емоционалност, както при повечето хибриди, а мога да си го настъпвам сравнително спокойно, без това да доведе до нежеланата намеса на двигателя с вътрешно горене.

Конструкция

Както всички хибриди, 225хе има два двигателя – бензинов и електрически. Бензиновият е познат от базовия нехибриден 2-Series Active Tourer. Той е с обем от 1.5 литра, турбо, три цилиндъра, мощност от 136 к.с. и 220 Нм максимален въртящ момент, като задвижва само предния мост. Динамично-екологичното градско представяне на колата обаче се дължи на електромотора, разположен над задния мост и задвижващ задните колела. Той е с доста приличната мощност от 88 к.с. и собствен въртящ момент от 165 Нм, а както знаем при електромоторите разполагате с пълния брой нютони моментално щом докоснете педала на газта (от 0 об./мин.). Това ви гарантира преднина на светофарите и добро самочувствие в иначе скуч…, пардон семейния ван. На извънградско разчитате предимно на бензинката, но при нужда от ускорение, например при изпреварване, веднага се усеща и електрическата подкрепа, правеща операцията по-бърза и сигурна. Общата изходна мощност на хибридната система е 224 к.с., а въртящият момент 385 Нм. Затова ускорението е като на хотхеч – 6.7 сек. до 100 км/ч, а максималната скорост е 202 км/ч. Работата на двата двигателя се синхронизира от 6-степенен автоматик, който осигурява и т. нар. електрифициран xDrive (4х4 задвижване).

За да си подсигурете максимален електрически пробег, който от BMW обещават, че е над 41 км при напълно заредени батерии, разполагате и със специален режим, наречен Max eDrive. Той е подходящ за шофиране в града, където за повечето хора 41 км са напълно достатъчни в ежедневието от типа – на работа-вкъщи. Тоест в делника 225хе може да се използва като чист електромобил, без да „близне“ и капка гориво, ако си зареждате 7.7-киловатчасовата батерия в контакта (в обикновен зареждането отнема 3.15 часа, а ако си поръчате BMW i Wallbox станция, съкращавате операцията с час). При стартиране на автомобила, хибридната система е в автоматичен режим. Той търси оптималното взаимодействие за едновременно динамично и икономично придвижване между двата двигателя, като тук максималната скорост само на електричество е 80 км/ч. Разполагате и с режим, съхраняващ заряда в батерията ви. Например, ако пътувате на извънградско и желаете да запазите тока при влизането в населено място, където той би бил по-полезен. Освен това, водачът има под ръка и познатите от останалите модели на баварците режими – спорт, комфорт и еко про, променящи реакциите на двигателя, трансмисията, амортисьорите, волана, климатика и др.

Разход

Резултатът след всичката тази сложна техника освен споменатата добра динамика е направо нереално звучащият разход на гориво от 2.0-2.1 л на 100 км, обещаван от баварците. Той обаче не само звучи нереално – бордовият компютър отчете 7.9 л на 100 км при предимно магистрално шофиране, а в градски условия с намесата и на бензиновия мотор – 6.4 л. Изобщо обещаваната стойност от 2 л на 100 км ми се струва постижима, само ако през седмицата колата се ползва като чист електромобил, а през уикенда се кара икономично и накрая се осреднят двете стойности след дълго време на експлоатация. Но документът си е документ и в него пише, че ванът изхвърля в атмосферата едва 46-49 г/км СО2. А в белия свят на базата на тези показатели се изчислява данъкът, като в немалко страни облекченията са сериозни.

Практичността не е пострадала

Хибридната технология в 225хе е компактна и хитро поместена (батерията е под задната седалка, а цялото електрическо задвижване под пода на багажника). Затова в салона на минивана има предостатъчно място за петима възрастни с багаж. То се е намерило благодарение на напречно разположения бензинов двигател, изтеглен максимално напред. Единственото ограничение, свързано с хибридните компоненти се изразява в едва 68 л по-малкият багажник, който обаче си остава със сериозния обем от 400 л. Отвътре впечатление прави нетипичната за баварците централна конзола с голяма ниша за съхранение на вещи. Задната седалка е на релси, което позволява придвижването й напред-назад в диапазон от 130 мм. Облегалките пък са с регулируем наклон, в зависимост от това дали имате нужда от повече удобство за пътниците или място за багаж. Големият заден капак, който осигурява комфортен достъп до багажното пространство може да се отваря и с крак, чрез сензор под бронята.

Под капака

Двигатели бензинов + електрически

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 1499 куб.см.

Мощност в к.с. (обща) 224 к.с.

Въртящ момент (общ) 385 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) 6.7 сек.

Максимална скорост 202 км/ч

Консумация на гориво

  • Смесен цикъл 2.0-2.1 л/100км

Консумация на ток

– Смесен цикъл 11.8-11.9 кВтч/100 км

Емисии на CO2 46-49 г/км

Маса 1735 кг

Резервоар 36 л

Цена от 70 400 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 03.09.2016 г.

Снимки: Авторът

(Visited 576 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *