BMW 220d Coupe: Бегачка на дълги разстояния

Дизайнът спира дъха като удар в слънчевия сплит

P8030014.JPGГеорги Колев

По дизайн и динамика това BMW си е класическа бегачка. Изключително скромната консумация на гориво обаче позволява „бягането“ да е на дълги разстояния. Добре дошли зад волана на продължителя на легендата BMW 2002 от 1968 г. – 2-Series Coupe, в дизеловата му модификация 220d.

Когато една марка се заиграва с легенди от миналото си, отговорността й е много сериозна. Особено когато тези легенди създават традиции при спортните им купета, превръщат се в синоним на естетика и стоят основата на слогана на марката – „Радостта от шофирането“. Още от пръв поглед е видно, че в дизайнерско отношение баварците са се справили повече от добре със задачата. 2-Series Coupe направо респектира с присъствието си, кара дланите да се потят и предизвиква онзи нетърпелив гъдел под езика. Атлетични извивки, мускулести калници, дълъг релефен капак на мотора, наклонена напред бъбрековидна радиаторна решетка, злобно „гледащи“ LED светлини, агресивни брони и класически купе линии… Тази кола спира дъха по-успешно от удар в слънчевия сплит.

Ергономия

Вътре изненади няма, което е добре, тъй като баварците имат едни от най-подредените и ергономични интериори в съвременното автомобилостроене, а качеството на използваните материали е на високо ниво. Водачът е буквално обграден от всичко, което му е нужно за управлението на колата и на инфоразвлекателната система. Централната конзола и екранът на мултимедията са наклонени под ъгъл към него, а спортният М волан в тестовата кола е изключително приятен както за гледане, така и за боравене с него. P8030041.JPGЕ, има и изненада – макар и да е с компактни габарити (дължина 4432 мм, широчина 1774 мм, височина 1418 мм, междуосие 2690 мм) и скосен заради естетиката покрив, вътре сравнително комфортно пътуват четирима възрастни. Багажникът с обем от 390 л също е изненадващо практичен за страстното купе.

Душа

Но за едно купе колкото е важен стилът, толкова важен е и кефът зад волана. А пък думите дизел и купе не са приемани като най-сполучливото словосъчетание. Тук обаче говорим за двулитров дизел с две турбини, достигащ мощност от 184 конски сили. Те са предостатъчни да дръпнат купето със скромната маса от 1465 кг до 100 км/ч за спортно звучащите 7.1 сек. Сериозният максимален въртящ момент от 380 Нм, който е наличен още от 1750 об./мин. пък мигновено пренася всяка смяна на шофьорското ви настроение върху асфалта под формата на здрава тяга. Помощник в това начинание е 8-степенният автоматик, който със сигурност е много по-бърз при смяната на предавки от всяко живо същество. С други думи – динамиката е предостатъчна. При това на направо смешна цена – 6.6 л разход на 100 км по данни от бордовия компютър след съвсем неикономичен тест. Баварците обещават, че може да достигнете стойности от едва 4.2-4.4 л при по-въздържано шофиране.

P8030003.JPGМощният мотор обаче не е единственото условие, за да бъде управлението на една кола удоволствие. Затова BMW са снабдили модела с перфектно шаси, което са комбинирали със система за променливо спортно кормилно управление, отчитащо скоростта на движение и ъгъла на завъртане на волана и адаптивно М окачване, което регулира твърдостта на амортисьорите според стила ви на шофиране. Резултатът е изключителен контрол и стабилност, но същевременно палава задница, която може да достави радост на спортно настроените водачи.

Режим пести до 20% гориво

Както всички нови баварци и 2-Series Coupe е снабдена със система за контрол на шофирането. Водачът разполага с 4 режима – Comfort, Sport, Sport+ и EcoPro, които освен твърдостта на амортисьорите регулират още реакциите на педала на газта, трансмисията, волана и стабилизиращите системи. Екологичният режим контролира и климатизацията като може да понижи разхода на гориво с до 20%. Допълнителен потенциал за икономии осигуряват функциите „безмоторно движение“, която позволява на автомобила да се движи с до 160 км/ч, когато водачът отнеме газта и опционалната навигационна система Professional, която предлага предвиждащ асистент, разпознаващ локалните дадености по трасето и даващ своевременни съвети за избор на маршрут.

Под капака

P8030049.JPGДвигател дизелов twin turbo

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата задно

Работен обем 1995 куб.см.

Мощност в к.с. 184 к.с. (при 4000 об.)

Въртящ момент 380 Нм (при 1750 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 7.1сек.

Максимална скорост 230 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 4.9-5.2 л/100 км
  • Извънградско 3.8-4.0 л/100 км
  • Смесен цикъл 4.2-4.4 л/100 км

Емисии на CO2 111-117 г/км

Резервоар 52 л

Маса 1465 кг

Цена от 65 300 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 13.09.2014 г.

Снимки: Авторът

(Visited 373 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *