Тези мотоциклети зареждат дизел!

Royal Enfield Taurus е единственият дизелов мотоциклет, достигнал до масово производство.

Сигурно всеки запален моторист се е запитал поне веднъж защо няма дизелови мотоциклети. Всъщност такива има, но са голяма рядкост. Причината е, че двигателите са много по-тежки от бензиновите. Освен това те трудно достигат висока мощност от малък работен обем и не обичат високите обороти. От друга страна обаче имат нисък разход на гориво и по-висок въртящ момент, чийто максимум е наличен от ниски обороти.

Поради изброените негативи в света има само един-единствен дизелов мотоциклет, който е достигнал до масово производство. Това Royal Enfield Taurus, произвеждан от индийското крило на британската мотоциклетна компания. Taurus е базиран на популярния модел Bullet, като в Индия е бил оборудван с едноцилиндров дизелов двигател с работен обем от 325 куб. см. Причината е, че там по това време дизеловото гориво е било много по-евтино от бензина и с по-надеждно качество. Тези двигатели са били доста шумни и нерафинирани. Първоначално са проектирани за използване като електрически генератори и водни помпи.

Пробег

Според производителя с литър дизел Taurus е бил способен да измине 80 км. Двигателят е достигал мощност 7 к.с. при 3600 об./мин, но по-важното – приличният за обема въртящ момент от 15 Нм, наличен от едва 2500 об./мин. Така мотоциклетът е имал прилична тяга. Скоростната кутия е 4-степенна механична. Максималната скорост, която е достигал, е била 80-90 км/ч, а с един 15-литров резервоар е бил способен да измине над 1000 км. Ако, разбира се, ездачът може да издържи по-силните му вибрации. Теглото на машината е 196 кг. През 2000 г. производството на Royal Enfield Taurus е спряно заради все по-затягащите се екологични норми. Въпреки че от него са произведени около 60 000 бройки, той се среща сравнително рядко днес, поради което е търсен от колекционерите. В прилично състояние се търгува на цена от около 8000 евро.

От модела Robin са произведени едва около 100 бройки.

През 1992 г. компанията пуска и втори дизелов модел, наречен Robin. Той е снабден с японски двигател от Fuji, с обем от 412 куб. см. Машината е идентична с Taurus, но по-големият двигател достига мощност от 9 к.с. От този модел обаче са произведени едва около 100 бройки.

Снаряжение

През 80-те години силите на НАТО в Европа стандартизират всичките си превозни средства да работят с дизелово гориво. Някои армии разполагат с богато снаряжение на мотоциклети, което е наложило да се направят опити за тяхната трансформация в дизелови. Използвани са едноцилиндрови двигатели с въздушно охлаждане, построени от Lombardini в Италия, които са имали известен успех. В резултат на това някои натовски държави оборудват армиите си с дизелови мотоциклети. Пример за това е ендуро моделът на Kawasaki KLR с дизелов двуцилиндров двигател JP8 от британската фирма Hayes Diversified Technologies (HDT).

Военният HDT 1030M1 е наречен „Булдогът“.

Обемът на двигателя е 584 куб. см и развива 24 конски сили. Тези машини се използват от американската морска пехота (поръчани са 440 броя) и носят моделното наименование M1030M1. Заради характерния си дизайн получава прозвището „Булдог“. Според американците моторът гори малко повече от 2 л на 100 км и развива 145 км/ч. Има информация, че са направени поръчки и от други натовски армии.

През лятото на 2010 г. на Eurosator, изложение за френска отбранителна техника, HDT представи обновения модел 1030M2, базиран на HDT1030M1. Главната промяна на 1030M2 е модернизиран двигател с 670 куб. см, който произвежда 20% повече мощност. Чрез патентована технология, наречена MAC-C1, дава възможност на двигателя да използва не само стандартните автомобилни бензинови и дизелови горива, а още биодизел и пет основни типа реактивни горива. Това се случва през 2010 г., но поръчки така и не са направени от натовските армии.

Германия

В Германия също се правят опити за производство на дизелов мотоциклет.

Немският Sommer Diesel 462 използва рамата на Royal Enfield.

Компанията Sommer Motorradtechnik произвежда модела Sommer Diesel 462. Той ползва рамата на Royal Enfield, но се задвижва от баварския двигател Hatz Diesel. Sommer Diesel се сглобява на ръка в малки партиди в град Епщайн. Макар и много компоненти да са идентични с тези на индийския Taurus, рамата се сглобява ръчно от 2011 г. и е чувствително подобрена в сравнение с оригиналната. Двигателят на Hatz е с обем от 462 куб. см. Той достига мощност от 11 к.с. от 3500 об./мин и 26.5 Нм от едва 2000 об./мин. Разходът на гориво, посочен от производителя, е 2.25 л на 100 км. Фактът, че се сглобява на ръка, го прави чувствително по-скъп от индийския му „баща“ и като нов е струвал 8750 евро.

Mercedes

В Холандия пък компанията E.V.A. създава дизеловия мотоциклет Track T-800 CDI през 2009 г., използващ двигател на Mercedes-Benz.

Track T-800 CDI е изключително модерна машина.

Това е трицилиндров турбодизелов двигател CDI с обем от 800 куб. м, разработен от Mercedes и използван в Smart и редица други продукти. Той развива мощност от 50 к.с., а въртящият му момент е 130 Нм. Разходът на гориво е едва 2.5 л/100 км. Електрониката на двигателя (ECU) е специално разработена за мотоциклети, скоростната кутия е автоматична CVT, а предаването на силовите ресурси се извършва чрез кардан. Мотоциклетът като цяло е доста модерен – разполага с електронна газ (fly-by-wire), ABS и даже по избор предно предаване. С всички тези технологии очаквано Track T-800 CDI никак не е евтин – цената му е 17 500 евро. В края на 2012 г. E.V.A. Products BV е в състояние на банкрут. За трите години на съществуването на модела са реализирани приблизително 50 мотоциклета.

Състезателен

Друг холандски производител подхожда още по-смело, като предлага състезателен дизелов мотоциклет.

С Thunder Star 1200 TDI фирмата производител иска да покаже потенциала на дизеловите двигатели при мотоциклетите.

Фирмата Star Twin e разработила модела Thunder Star 1200 TDI. Двигателят е модифициран 1.2-литров дизелов агрегат от Volkswagen Lupo. Той отново е 3-цилиндров с нов картер и 5-степенна трансмисия. Достига мощност 120 к. с., а теглото му е доста прилично – едва 205 кг. При нормално каране мотоциклетът изразходва едва 1,57 л нафта на 100 км, което е дори по-малко и от някои автоматични скутери. Мотоциклетът обаче не е предназначен за серийно производство, а е просто експеримент, доказващ възможностите на тунинг фирмата и оценяващ възможностите за прилагане на дизеловите двигатели при мотоциклетите, дори и като състезателни машини.

Неандерталецът

Може би най-интересният дизелов мотоциклет е немският NEANDER.

NEANDER е дизеловият мотоциклет с най-голям двигател, създаван до момента.

Обемът на двигателя е 1340 куб. см. Той развива максимална мощност от 112 к.с. при 4200 об./мин, но постига сериозния въртящ момент от 214 Нм и то от едва 2600 об./мин. Тоест това чудо дърпа много яко. Конструкцията на двигателя е особено интересна – не само че е турбо, но има два колянови вала, които се въртят в обратни посоки, за да намалят вибрациите. Според производителя максималната скорост е 220 км/час, а ускорението от 0-100 км/ч отнема 4.5 сек. Създаден е през 2007 г. и е произведен в лимитирана серия от 250 броя. Цената на всяка една от тях е направо космическа – 95 000 евро.

Източник: в. „Телеграф“, 05.09.2019 г.

Снимки: Интернет

(Visited 4 044 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.