Тайните на контразавиването (ВИДЕО)

Бутате напред вътрешната за завоя ръкохватка

В началото ми се струваше абсурдно и едва ли не самоубийство – как така ще бутам волана в обратната на завоя посока?! На курсовете за А категория, където въртиш като умствено изостанал кръгчета и осморки на полигон, между конуси с около 5 км/ч или правиш змейка с 30 км/ч, това никой не ми го е показвал, нито дори го е споменавал. Опитвам се да го осмисля чисто теоретично, но усещам вътрешната съпротива на рефлексите си да го направя на практика.

Истината обаче е коренно различна. Както аз така и абсолютно всеки мотоциклетист го прави дори и без да го осъзнава и разбира. Става дума за контразавиването – единственият правилен начин за завиване на асфалт при скорост над 30 км/ч.

И макар всеки да го прави, в повечето случаи напълно неосъзнато, е добре да се обърне специално внимание на този основен прийом в мотоциклетното завиване. Защото винаги е по-добре да знаеш какво и защо точно правиш и да го направиш правилно. Това, че наклонявайки тялото си в завоя, в някаква степен правим контразавиване, не означава, че не можем да подобрим тази техника, помагайки си с ръцете и кормилото. По този начин освен по-бързо, по-приятно и по-ефективно, ще управляваме машината и много по-безопасно.

Точно правилното и безопасно завиване бе целта на обучението, провело се на румънската писта „Моторпарк Румъния“, организирано от BMW Motorrad. Пистата се намира на около 60 км северно от Букурещ. Прекрасно ново съоръжение с дължина на трасето 4129 м, широчина между 11 и 16 м и 16 завоя с различен интензитет. Тук квалифицирани инструктори ни запознават първо с теоретичната част на ездата, а след това идва и практиката на пистата, като можем да изберем три различни машини от почти цялата гама нови мотоциклети на BMW.

Как се прави

Контразвиването представлява бутане на вътрешната за завоя ръкохватка на кормилото в обратната на завоя посока, обяснява собственикът на школата за обучение на мотоциклетисти RIDERS Academy и инструктор в нея Мариус Бакила. Т.е. ако завивате надясно, бутате дясната ръкохватка напред и се наклонявате надясно, ако завивате наляво, бутате лявата ръкохватка напред и се наклонявате наляво. Така кормилото завива в обратната на завоя посока, откъдето идва и названието контразавиване. Много е важно да се подчертае, че бутането на ръкохватката се прави с еднократно бързо движение, след което се наклонявате и спирате да бутате ръкохватката. Това улеснява лягането в завоя, а с това и самото завиване на мотоциклета. Колкото по-силно бутнете ръкохватката, толкова повече ще се наклони мотоциклетът. Колкото по-бързо я бутнете, толкова по-бързо ще легнете в завоя. Не по-малко важно е ръцете ви да не са стегнати и да не стискате ръкохватките прекалено силно докато правите контразавиването. Това би довело до изправяне на вече наклонения мотоциклет и така той няма да завие в желаната от вас траектория. Основен принцип при мотоциклетизма е, че ездачът не се държи за мотора с ръцете си, а стискайки го между краката си. Затова с едно целенасочено бързо движение бутате ръкохватката, наклонявате тялото в същата посока и отпускате ръцете, оставяйки мотоциклета да свърши цялата работа по завиването. Може да си помагате и с външното за завоя коляно, с което допълнително да натискате мотоциклета в посоката на накланянето. Разбира се, тук за вас остава не по-малко важната задача да контролирате процеса на завиването с газта.

Боравене с газта

This slideshow requires JavaScript.

Една от най-важните стъпки е подходът към завоя. Старайте се да влизате максимално широко, от най-външната страна на завоя и да останете там максимално дълго, съветва Матей Албулеску, основател на школата за безопасно управление на мотоциклети RideX и бивш шеф на Porsche Румъния. Чак когато видите апекса на завоя (неговата среда), отнемате газта (ако трябва намалявате със спирачката) и наклонявате мотоциклета максимално бързо и уверено, насочвайки го към най-вътрешната част на пистата или пътя. Апексът или малко преди него е и ориентировъчната точка, в която трябва да започнете отново да отваряте газта. Това се прави с плавно, постепенно и равномерно движение. Ако отваряте и затваряте газта няколко пъти накъсвате линията си и сте далеч от идеалната крива, в която освен, че сте най-бърз и моторът е най-стабилен.

Повечето завои могат да се разделят на три точки – точка на влизане (възможно най-външната, която пътят позволява), апексът или средата на завоя, в която трябва да сте във възможно най-вътрешната му точка и точка на излизане, която отново е най-широката и външна за пътя (разбира се трябва да прецените това с оглед и на следващите завои). Или казано с други думи – търсите възможно най-правата линия в кривата на завоя.

Източник: в. „Телеграф“, 16.06.2018 г.

Снимки: BMW Motorrad

Видео: Авторът

(Visited 4 616 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *