Серия 2 Active Tourer: Страхотен миниван, но не е страхотно BMW

BMW Серия 2 е може би най-доброто BMW за каране в настоящата гама на баварците. Само че не точно това, а Серия 2 Купе. Страстното спортно купе с две врати е създадено според най-добрите традиции на марката – с надлъжо разположен двигател, поставен зад предния мост и задно задвижване на колелата. Миниванът Active Tourer е абсолютна противоположност не само като форма на купето. Той има напречно монтиран двигател с 3 или 4 цилиндъра и предно предаване. Това изобщо може ли да се нарече BMW?

Наистина е трудно обяснимо как двата най-противоположни модела на компанията споделят една и съща цифра в моделното си име. Но това е факт вече от 7 години и затова е излишно да го коментираме (тест на предшественика виж ТУК). Нека се фокусираме върху второто поколение на Серия 2 Active Tourer. И само да вметнем, че първото, което беше буквално анатемосано от заклетите BMW фенове, реализира над 400 000 продажби за споменатия период, повечето от които са към нови клиенти за марката. Така че акционерите в компанията го обичат.

Мек хибрид

Скачаме в най-мощната към момента версия 223i. Тя се задвижва от единствения 4-цилиндров бензинов двигател в гамата с обем от 2 литра (другите две бензинови предложения са с 1.5-литров, 3-цилиндров мотор, а в скоро ще видим и две плъг-ин хибридни версии). Конските сили са 218, а нютоните – 360. Тъй като колата е с мека хибридна технология, бензиновите кончета са 204, към които 48-волтов стартер-генератор добавя още 19. Проблемът не е във вашата математика, общата изходна мощност леко се разминава от сумарната. Както и да е – тя е напълно достатъчна, за да ускори семейния миниван до 100 км/ч за нелошите 7 секунди.

Това, което ми направи впечатление още в първите метри зад волана е странното усещане в BMW да превъртат предните колела и може би още по-странното – да има леко замисляне, последвано от нехармонично придърпване при превключването на предавките на автоматичната скоростна кутия. BMW са марката, която настройва по възможно най-прецизния начин фантастичния 8-степенен автомат на ZF при моделите си с надлъжно монтирани двигатели и подобни „смущения“ не е имало в последните над 10 години. Дори на моделите си с напречни мотори, за които ползват 8-степенния Aisin, също така изпипваха настройките, че буквално няма осезаема разлика с прословутия ZF. Какво се е случило тук? Поглед в техническите данни дава отговора – моделът е преминал към 7-степенен автомат с два съединителя. Да, много добре знаем, че подобна трансмисия се използваше в М моделите до преди 5-6 години, но там замисляне нямаше, а „киковете“ не просто бяха в реда на нещата, а си бяха търсен ефект. Всъщност в работата на този автомат няма никаква драма. Ако беше на някой друг производител, едва ли щяхме изобщо да му обърнем внимание. Но когато в ръцете ви има волан с емблемата от Мюнхен и цената на тестовата кола е над 100 000 лв., очакванията са други. И като казахме Мюнхен е добре да отбележим, че Серия 2 Active Tourer всъщност се произвежда в завода на компанията в Лайпциг.

Икономия

Но пък отчасти и на скоростната кутия трябва да сме благодарни за скромния разход на гориво, не само на меката хибридна технология. Взехме колата с показания на борд компютъра от 6.8 л на 100 км, дадохме каквото можем и успяхме да достигнем до 9.2 л. Но наистина карането беше всякакво друго, но не и ежедневно. Производителят обещава колата да гори в смесен цикъл между 6 и 6.6 л на 100 км, което изглежда постижимо без усилия. Всички бензинови двигатели са оборудвани с нова технология на горенето и двойна система за впръскване на горивото, което още смъква разхода.

Управлението е безупречно. Все пак окачването и воланът са настройвани от специалистите на BMW и се характеризират с типичните за марката директност и пъргавина на реакциите. Купето е станало по-твърдо, междуосието по-дълго, а стъпката на колелата – по-широка. Няма да е пресилено да кажем, че това е най-приятният за шофиране миниван изобщо. Но ако търсите още по-спортно представяне може да си поръчате с 15 мм по-ниското адаптивно М окачване. Затова изобщо няма да задълбавам в асистиращите системи, които са на такова ниво, че просто трябва да сложите ръка на волана, за да си нямате проблеми със закона и колата да ви отмени изцяло в управлението. Това включва и паркирането или излизането от паркомясто – натискате едно копче на волана и я оставяте да се разправя сама с тази досадна дейност.

Бъбрекомания

А бяхме останали с впечатлението, че огромните бъбреци ще са характерния подпис само за най-луксозните и спортните модели на баварците. Две неща обаче са безспорни – хората обръщат поглед към колата, а не в обратната посока и на магистралата лявата лента ви се освобождава без нужда от напомняне с мигачи или други неприемливи светлинни похвати. Тук е моментът да отбележим, че Серия 2 Active Tourer стандартно се оборудва с Full LED фарове, а като опция се предлагат и адаптивни завиващи светлини с незаслепяваща матрична функция на дългите.

Може би най-голямата революция в модела е в интериора. Той е вдъхновен от визионерския електромобил iX с неговата пространствена концепция. Какво означава това – ниско арматурно табло, един огромен извит екран, помещаващ в себе си информационното табло пред водача и мултимедията, липса на централна конзола, „реещ се“ подлакътник с интегриран контролен панел. Почти няма никакви бутони – всичко се контролира от волана или екрана. За съжаление дори и климатикът не е в отделен блок, което според нас е сериозен удар върху емблематичната за марката ергономия и интуитивност на интериорното оформление.

Иначе мястото отвътре е повече отколкото очаквате и на двата реда седалки, а багажникът предлага добрия за сегмента обем от 415 л.

В заключение – Серия 2 Active Tourer е страхотна кола, но не е страхотно BMW. Може би e най-добрата в сегмента на минивановете, но е най-малко привлекателната в гамата на баварците. За разлика от пълната си противоположност Серия 2 Coupe.

Под капака

Двигател – бензинов мек хибрид

Брой цилиндри – 4

Задвижване на колелата – предно

Работен обем – 1998 куб.см.

Мощност в к.с. – 204 к.с. (при 5000 об.)

Въртящ момент – 320 Нм (при 1500 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 7 сек.

Максимална скорост – 241 км/ч

Консумация на гориво (WLTP)

Комбиниран цикъл – 6.0-6.6 л/100км

Емисии на CO2 – 137-149 г/км

Маса – 1545 кг

Резервоар – 45 л

Цена – от 65 700 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия – от 76 900 лв. с ДДС

Снимки: Авторът

 

 

(Visited 2 048 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *