Свещите в колата

Запалителните свещи са елементи на запалителната система, без които бензиновият двигател не може да работи. Те са отговорни за подаването на искра в горивните камери на двигателя, която запалва горивната смес.

Стандартните никелови свещи имат плоски електроди, които могат да направят трудно доставянето на искрата, докато запалителните свещи Denso Nickel TT притежават двоен издаден страничен електрод с диаметър 1,5 мм, благодарение на който постигат отлична производителност. По-малкият размер на никеловия централен електрод позволява да се използва по-ниско напрежение за образуването на искрата, която е по-мощна и двигателят работи стабилно дори през зимата.

Патентованите от Denso запалителните свещи Nickel TT притежават висока ефективност и са подходящи за тези, които търсят качество на достъпни цени. Произвеждат се в заводите на компанията в Тайланд и Индонезия.

Как мога да разбера, че е време да сменя запалителните свещи?

За да откриете неизправности на запалителните свещи трябва да следите за следните симптоми:

  • Трудно палене на автомобила, когато акумулаторът не е изтощен.
  • Влошена динамика – автомобилът трудно ускорява и е нужно да подавате повече газ
  • Повишен разход на гориво – когато свещите са износени двигателят се нуждае с от 30% повече гориво
  • Нестабилен празен ход – необичайни звуци, вибрации по волана и гаснене.

Някои от тези симптоми могат да са признак за неизправности в други механизми и системи на колата. По-обстойна диагностика може да се извърши от специалисти от автосервиз. Можете, също така, да прегледате визуално свещите. Ако има нагар или масло по накрайниците им или са излъскани това е признак за други неизправности в двигателя.

Как се сменят запалителни свещи?

За да извършите тази работа самостоятелно ще e нужно на първо място да се запознаете с конструкцията на двигателя на автомобила си и разположението на запалителните свещи. Трябва да проверите в техническата документация на колата какви са изискванията на производителя за свещите – диаметър на резбата, размер и вид на монтажното място, топлинно число и конфигурация на централния и страничния електрод и други. За демонтажът на свещите ще ви е нужен ключ за свещи и чист парцал.

Обща процедура за смяната на запалителните свещи:

· Изчакайте двигателя да се охлади

· В зависимост от конструкцията на автомобила е възможно да е нужно да демонтирате кабели и конектори от запалителните бобини и други устройства, за да получите достъп до свещите.

· Почистете от всякакви замърсявания пространството около свещите

· Демонтирайте внимателно старите свещи с помощта на ключа.

· Почистете гнездата на свещите от всякакъв нагар и замърсявания

· Монтирайте новите свещи спазвайки посочената от производител сила на затягане

· Монтирайте в обратен ред всички премахнати и откачени устройства.

· Запалете двигателя, за да проверите дали запалителната система работи правилно.

(Visited 36 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *