Рекетът на КАТ – доказано безполезен

Глобените скочиха тройно, жертвите намаляват незначително и то заради по-малкия трафик в пандемията

Христо Радков

Хранилките на КАТ бъркат дълбоко в джоба на българина, но нямат абсолютно никакъв ефект по отношение на безопасността по пътищата.

Това сочи анализ на Българското обединение на шофьорите (БОШ), каза шефът на управителния му съвет Христо Радков, пред „Труд“.

Глобите, платени на “Пътна полиция”, са се увеличили тройно през последните 5 години. За това време броят на тежките катастрофи със загинали и ранени е намалял с незначителните от 5 до 15% и то главно заради по-ниския с цели 40% трафик покрай мерките срещу COVID-19. “Изводът от изследването е, че няма връзка между широко прокламираната наказателна дейност на КАТ и безопасността по пътищата. Не е верен митът, че повечето наложени глоби дисциплинират шофьорите, че като им бръкнеш в джоба се получава превантивен ефект и т. н.”, категоричен е Радков. Той ще представи проучването на БОШ на 23 март на заседание на държавно-обществената комисия по безопасност на движението.

Анализът се базира на данни, получени по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ) от МВР за налаганите през последните 5 години наказателни постановления с актове и електронни фишове и за какви суми. От тях се вижда, че ако през 2015 г. КАТ е събрал глоби за около 35 млн. лв., през 2018 г. тази сума се е удвоила, а за миналата 2020 г. се е утроила. Съпоставката с броя на тежките пътно-транспортни произшествия, жертвите и ранените сочи, че между 2015 и 2019 г. намалението е в рамките на 5%. По-голямата промяна е по време на пандемията през 2020 г., когато намалението на тежките ПТП е 15% спрямо 2019 г. Очевидна е също липсата на връзка между глоби на КАТ и катастрофите, ако се разгледат данните и по области. През 2020 г. Пловдив, София-град и Варна заемат първите три места по брой тежки ПТП, въпреки че шофьорите там са получили най-много актове, фишове и електронни фишове в сравнение с колегите си от другите области в страната.

“При толкова голям ръст на глобите и като брой, и като събрани суми, защо нямаме 50-60% намаление на пътния травматизъм? Отговорът е, че контролната дейност на “Пътна полиция” не е в правилната посока, санкциите нищо не предотвратяват и никой водач не се превъзпитава от тях. Затова нашето проучване иска да отговори с числа на всички, които повтарят: “Контрол! Контрол! Контрол!”, каза шефът на БОШ, който до 2019 г. бе председател на “Менса България”.

Камерите на КАТ, чиито брой е около 310, са заснели през 2020 г. над 1 милиона автомобила с превишена скорост. По снимките им са издадени 1 000 527 електронни фиша. По сметките на “Пътна полиция” за миналата и за предходни години са преведени 78 515 717 лв., сочат от МВР в отговор на запитване от Българското обединение на шофьорите. Броят на електронните фишове всяка година се увеличава, в момента са почти 3 пъти повече спрямо 2015 г., когато са били към 388 000.

В анализа на БОШ се сочи, че ефектът от камерите за намаляване на катастрофите е близък до нулата, защото полицията не снима на пътя Русе-Бяла, или на други опасни отсечки. Макар че шефът на „Пътна полиция“ комисар Звезделин Колев твърди точно обратното в интервю пред „Телеграф“ (виж ТУК).

Комисар Звезделин Колев

Масовата практика е да се засича на прави участъци, наречени “хранилки”, където никога не е ставали катастрофи, но по някаква причина има ограничения на скоростта.

“Данните на МВР са, че от превишена скорост през 2015 г. е загинал един човек, през 2016 г. – 6-има души, през 2017 г. – нула, а през 2018 и 2019 г. – също по един човек. Иначе използваното понятие като причина за катастрофата е “несъобразена скорост” – нещо, което не се засича с уреди. Защото тогава са им тези камери, че даже имат обявени обществени поръчки за още 159 през тази година?”, пита Христо Радков.

“Факт е, че през 2020 г. катастрофите са с 1020 по-малко спрямо 2019 г., което е с 15 на сто. Но също е факт, че заради мерките срещу COVID-19 трафикът по републиканските пътища е намалял с 40%”, обяснява Радков. В анализа си той цитира официални данни от Агенция “Пътна инфраструктура”, също получени по ЗДОИ, според които през 2019 г. техните камери са заснели 625 167 623 моторни превозни средства, а през първите 11 месеца на 2020 г. – 332 079 606. През 2020 г. са продадени 1 милион по-малко винетки (4 818 751 броя) спрямо 2019 г. (5 846 469) за автомобили с тегло до 3,5 тона.

“Приемам, че е имало засилено движение и през декември 2020 г., макар и не колкото други години по Коледа. Може да се съгласим също, че е имало по-голямо движение през цялата минала година по улиците на градовете и по общинските пътища. Но при всички случаи в трафика у нас не са участвали туристите, идващи в страната или пътуващи от Румъния към Гърция, нито гастарбайтерите от Западна Европа, които карат отпуските си в Турция и т. н. Е добре – през 2020 г. имаме 40% или 35% намаление на движението и само 15% по-малко катастрофи”, допълва авторът на изследването.

Снимки и таблици: БОШ, flashnews, Facebook

(Visited 8 154 times, 1 visits today)

3 Comments

 • 66 каза:

  Ефектът е че се увеличава броя на „туристите“ – водачи които карат с непредизвикано ниска скорост, както и такива които спазват очевидно малоумните ограничения на някои места – вероятно влизащи в многомилионната бройка санкционирани.

 • Евтим Георгиев каза:

  Страната ни е осеяна от неправилно поставени пътни знаци В 26 ограничаващи скоростта на движение. Запитвали ли сте се колко процента от тези знаци са съчетани с край на ограничението? С изключение на кръстовищата в тези интревали , където не е ясно до къде е действието на знак В 26 се поставят камери и се глобяват шофьорите.
  Бих могъл да ви изпратя интересна снимка на абсурдно поставени знаци между Момчилград и Крумовград.
  Според мен причина за големия брой глоби без ефект се дължи на неправилно поставените ограничителни знаци, които не е възможно да се спазват и контролните органи засичайки нарушителите отчитат дейност.

 • Пенчев каза:

  Културата на движение е най-големият фактор,за смъртните зловещи катастрофи!!!Много от колегите шофьори просто забравят,че не са сами на пътя,че пътя не е състезателна писта и не пренадлежи само на тях.Що се отнася за глобите на КАТ и ограниченията по пътищата има много нередности,но те са толкова занижени в скороста,че са нападнати на средният статистически шофьор.Което значи за хора със по-бавно рефлекси и умение в шофирането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *