Обновеното VW ID.3: (Не) Видим резултат

Макар да изглежда почти същото, стига по-далеч и зарежда по-бързо

Едва ли от пръв поглед ви става ясно, че това е обновеното VW ID.3. С изключение на някои дребни детайли първият член на новото електрическо семейство на германците си изглежда точно като своя предшественик. И въпреки че остава невидимо за окото, той е чувствително подобрен. Как ли? Ами точно както трябва – изминава повече километри и зарежда по-бързо.

 

Аеродинамика

 

Но все пак нека обърнем внимание и на външните промени, защото в тях също има скрит смисъл. Предната броня е променена с добавени отвори за въздух.

Тя вече не изглежда „усмихната“, а спортна. Под челното стъкло е премахната ивицата от черна пластмаса, джантите също са с нов дизайн. Всичко това е довело до подобряване на аеродинамиката, която вече може да се похвали с коефициент на челно съпротивление от 0,263. А това е една от основните причини за подобряване на пробега, особено при магистрално шофиране. Визуалните промени включват нов светлинен подпис отпред и отзад, но като цяло колата не изглежда особено различно отпреди фейслифта. Повече функция, по-малко ефекти.

 

По-приятно усещане

 

Макар също почти невидими, по-сериозните промени са в интериора, където бяха и основните критики към модела.

Материалите са с по-високо качество, корите на вратите вече са с по-големи подлакътници. Премахнати са всякакви животински материали и са използвани до 71% рециклирани такива – представяте ли си какви критики имат феновете на електромобилите? Екраните работят с последното поколение на софтуера, който е в състояние да получава безжични актуализации ОТА (Over-the-Air). Не знам дали ние вече му свикнахме или действително работи доста по-адекватно от преди, както твърдят от VW, но вече не ни дразни и обърква, макар да си е останал все така сензорен както си беше. Променена е структурата на менютата на основния екран, в резултат на отчитане желанията на клиентите. Тя вече предлага по-ясна подредба, в която менюто за зареждане е част от първото ниво на сензорния екран.

Най-хубавото нещо отвътре обаче е останало непокътнато. Огромният простор в салона, съперничещ на този в лимузината Passat, който позволява комфортен превоз на поне четирима възрастни. Багажникът е непроменен със своите 385 л вместимост.

 

Задно предаване

 

Задвижването е поверено на същия електромотор с 204 конски сили и 310 Нм въртящ момент, който прехвърля тягата си към задните колела.

Динамиката му е приятна за автомобил от С сегмента – 7.9 сек. до 100 км/ч, 160 км/ч максимална скорост, но доста пъргави стартове по светофарите заради незабавния въртящ момент и приятен натиск в гърба заради задното предаване. Управлението е добро и предсказуемо, тъй като батериите тежат долу в пода и чувствате колата стабилна. Но не забравяйте, че те все пак си тежат и не е добра идея да се правите на състезатели по завоите. От спирането също може да се изисква малко повече, тъй като тези 1.9 тона се нуждаят от повечко спирачно усилие от това, което ID.3 предлага.

Батерията е с капацитет от 58 кВтч или 77 кВтч, но вече осигурява удължен пробег – до съответно 426 километра или 546 километра с едно зареждане (при по-реалния WLTP метод на засичане). Ние караме версията с по-голямата батерия, която в зимни условия ни посреща с 390 км оставащ пробег при 98% заряд.

В същите условия със 120 км/ч темпо по магистралите и старание за икономично шофиране извън тях, трудно сваляме консумацията под 20 кВтч на 100 км. При нормално каране, без съобразяване с разхода – около 23-24 кВтч. Разликата с предшественика е, че километрите си свършваха доста пропорционално на изминатото разстояние, а не на таблото да ви пише 300 км, да изминете 100, галейки педала на „газта“ и да ви остане пробег за още 100.

 

Зареждане

 

Другият позитив е, че на бърза зарядна станция ID.3 с по-голямата батерия може да се зареди до 80% в рамките на 30 минути с до 170 кВт.

Преди поемаше до 120 кВт, а сега това е скоростта на зареждане само на версията с по-малката батерия. Другата промяна е, че колата със 77 кВтч батерия вече може не само да приема, но и да отдава ток, т. нар. двупосочно зареждане. Така, ако зареждате някъде безплатно, после може да захранвате и дома си с безплатна електроенергия (ако, разбира се, преди това сте го оборудвали с необходимата инсталация). А сме забелязали, че макар собствениците на електромобили често да дават 100+ хил. лв. за кола, много обичат безплатната електроенергия.

 

Под капака

Двигател – електрически

Задвижване на колелата – задно

Мощност в к.с. – 204 к.с.

Въртящ момент – 310 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 7.9 сек.

Максимална скорост – 160 км/ч

Пробег – 546 км (WLTP)

Консумация на ток – 15.8 кВтч/100 км

Капацитет на батерията – 77 кВтч

Емисии на CO2 – 0 г/км

Маса – 1903 кг

Цена (52 кВтч батерия) – от 83 131 лв. с ДДС

Цена (77 кВтч батерия) – от 94 866 лв. с ДДС

 

Снимки: Авторът

 

(Visited 2 511 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *