Новото VW Caddy: Golf за работа

Взе най-модерната платформа, дизелът „издиша“ чисто

Една от най-популярните „баничарки“ у нас – VW Caddy, получи ново, пето поред поколение. И за разлика от четвъртото (виж ТУК), което може да се приеме и като фейслифт на третото (виж ТУК), това вече е наистина ново.

То се вози на най-модерната платформа за компактни автомобили с ДВГ на мегаконцерна VW, наречена MQB. Ако въпросната абревиатура не ви говори нищо, бързам да уточня, че на същата платформа е построено и най-новото, осмо, поколение на VW Golf (виж ТУК). Но за разлика от него, новото Caddy изглежда добре.

Тук дизайнерите са се въздържали от експерименти и са заложили на изчистената линия с правилни геометрични форми, характерна за марката. Да, светлините са модернизирани и с по-динамична форма, но за разлика от тези на Golf нямат излишни чупки и „издърпвания“, сякаш много държат да се харесат на китайския пазар. В пътническите версии, пък задните предлагат чудесна LED графика.

За съжаление обаче в интериора от VW са заложили на сензорните решения от новия Golf и свързаната с тях по-усложнена употреба на основните функции. Бутони в познатия смисъл на думата почти изцяло отсъстват. Те са заменени от сензорни копчета и екрани, от които се управляват всички функции в колата. Дори и от ляво на таблото светлините се управляват сензорно. А идеята да вляза в няколко менюта от мултимедията на централната конзола, за да открия функцията, която ми трябва изобщо не ми се нрави, особено в движение.

Версии

Като стана дума за версии, то новото Caddy има много с какво да се похвали. Както и досега се предлага като пътнически или товарен автомобил с къса база (междуосие 2755 мм, което е плюс 73 мм в сравнение с предшественика) или дълга (2970 мм, минус 36 мм). Гамата ще бъде допълнена от новия Caddy California, който е наследник на кемпера Caddy Beach (като опция ще се предлага с мини кухня и по-голяма палатка). От пролетта ще има версии със задвижване на четирите колела 4MOTION, след което ще видим и върховото изпълнение Caddy PanAmericana – своеобразен кросоувър между ван и SUV.

Интересното е, че късата база е пораснала с около 10 см с нейните точно 4.5 м дължина, докато дългата се е смалила с около 2 см (4853 мм). Ръстът на стандартното Caddy е довел до това, че в товарната му версия вече спокойно отзад се побират напречно две европалета (товарно пространство от 3.1 кв. м). За целта е помогнала новата конструкция на задния мост и увеличеното до 1230 мм разстояние между задните арки на колелата. Пътническите модификации са с 5 или 7 места. Новото в случая е възможността седалките на третия ред да бъдат индивидуално извадени с цел постигане на максимална гъвкавост. Повечето пространство пък е довело до възможността да си поръчате огромен панорамен покрив с площ 1.4 кв. м и задни плъзгащи се врати с електрическо затваряне (включително и багажна). Багажният обем при 5-местна конфигурация достига до впечатляващите 1213 л (при натоварване до тавана), но ако имате нужда от още, изваждате втория ред седалки и получавате внушителните 2556 л.

Мотори

Двигателната гама включва един бензинов 1.5-литров мотор със 114 к.с. и двулитров дизел във варианти на мощност от 75, 102 и 122 к.с. Скоро ще видим и версия на метан, при която 1.5-литровият бензинов мотор достига мощност от 130 к.с., а по-нататък ще има и хибрид. Скоростните кутии са 6-степенна ръчка или 7-степенен автомат с два съединителя. За тест избрах очаквано най-предпочитаната версия за нашия пазар – дизел със 102 к.с., 280 Нм и ръчни скорости (това си е чист ъпсайзинг, защото преди тази мощност се доставяше от 1.6-литров дизелов мотор за Caddy). Тя предлага идеално дозирана динамика – нито е бърза, нито е бавна – гарнирана с впечатляваща икономичност. Моторът е приятно еластичен, тъй като не само въртящият му момент е наличен от ниски обороти (1500 об./мин.), но и пикът на мощността (2750 об./мин.), което допълнително спомага за ниския разход. При спокойно каране бордовият компютър докара консумация около 4 л на 100 км, с което съвсем новата и неразработена кола отчете дори по-малко от обещаните от производителя 4.8 л на 100 км в комбиниран цикъл. Дизеловите мотори се предлагат с новата технология Twindosing, която превръща емисиите на азотни окиси в безвреден азот и вода, което ги прави едни от най-чистите дизели към момента.

Пътното поведение също е чувствително подобрено, защото задното окачване вече не е греда с листови ресьори, а греда със стабилизираща и реактивна щанга, и пружини. Така комфортът на возене е на доста по-високо ниво, без товароносимостта да е пострадала (780 кг).

Водачът има на помощ цели 19 електронни асистента, като 5 от тях са изцяло нови. Най-голямо внимание заслужава системата, с чиято помощ автомобилът на практика се шофира сам по пътища с добра маркировка. Той поддържа зададената скорост като намалява или спира напълно (и потегля при версиите с автоматик), а чрез намеси във волана, поддържа и избраната лента. От законови съображения все още се изисква водачът да държи ръцете си на волана. Важен за автомобил като Caddy е и асистентът за маневриране с ремарке на заден ход, който отменя водача.

Под капака

Двигател дизелов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 1968 куб.см.

Мощност в к.с. 102 к.с. (при 2750 об.)

Въртящ момент 280 Нм (при 1500 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 13.5 сек.

Максимална скорост 175 км/ч

– Смесен цикъл 4.8 л/100км

Емисии на CO2 126 г/км

Маса 1657 кг

Цена от 41 725 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия от 47 455 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 03.02.2021 г.

Снимки: Авторът

(Visited 2 323 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *