Новото Peugeot 308 сменя емблемата

С над 7 000 000 автомобила, продадени от различните поколения, с дълъг списък с награди, включително отличието „Автомобил на годината“ през 2014 г., Peugeot представи напълно новия 308 (тестове на предишните поколения виж ТУК и ТУК).

Увеличеното с 55 мм междуосие издължава силуета и предлага повече пространство за пътниците на задните седалки, докато намаляването на височината с 20 мм в съчетание с омекотената предна част на автомобила издължава визуално предния капак. За да постигне своята цел за аеродинамична ефективност, новият 308 подобрява своята изразителност и стил – не отвън, а отвътре. Това е постигнато благодарение на огромната работа по оптимизация на архитектурата и структурата на каросерията. Външната визия на новия 308 е максимално съобразена с неговата конструкция. Това е особено видимо в много ясно изразените очертания на калниците без никакво увеличение в следата на автомобила.

Задната част, със стратегическа аеродинамична ефективност, е проектирана въз основа на оптималните точки за обтичане на силуета на хечбек, така както са определени в аеродинамичния тунел. Така характерната стилова линия, която пресича задната част, е базирана на тази оптимална аеродинамимна ефективност, както и линията на обтекаемост на въздушния поток в горната част на покрива, който се нуждаеше от дълъг спойлер, отличителен за стила на новия 308.

Новият 308 носи новото лого на Peugeot в изцяло посветената на него предна решетка. Местоположението на емблемата е подчертано от мотива на решетката, която постепенно се събира в нея. Дизайнерска и технологична еволюция, радарът за системите в помощ на водача се крие зад емблемата (технология за обвивка на радиолокатор, използваща индий, съвместим с радарните вълни), превръщайки го в централен елемент на решетката. Регистрационният номер е преместен в долната част на предницата. Предните фарове използват LED технология още от първото ниво на оборудване. Изваяни и тънки, те допринасят за динамиката и идентичността на 308. Фаровете са издължени от дневни светлини във формата на зъби върху предната броня. Този светлинен подпис е в пълна хармония с настоящия стил на Peugeot, разпознаваем от пръв поглед както през деня, така и през нощта.

Характерният i-Cockpit е част от ДНК-то на марката. В новия 308 той бележи ясна промяна по отношение на ергономичност, качество, дизайн и технологии с изцяло новата си информационно-развлекателна система i-Connect. Новият компактен волан съдържа датчици, които могат да отчитат силата на захващане, когато водачът използва системите в помощ на шофирането. Ергономичен и отопляем (опционално), той включва всички бутони за управление: радио, медия, телефон, системи в помощ на водача. Бордното табло, разположено на нивото на очите, има 10-инчов дигитален панел от ниво на оборудване Active Pack. При ниво GT бордното табло е триизмерно. Структурата на бордното табло на новия 308 е базирана на архитектура с висока вентилация, която разполага вентилационните отвори в оптимална позиция точно пред главите на пътниците с цел ефективност и комфорт на всички на борда.

Интериорният дизайн подчертава разнообразието и богатството на неговите материали. LED амбиентното осветление (с възможност за избор между 8 цвята), скрито зад централния екран, осветява основния декор на панелите на вратите, които, в зависимост от нивото на оборудване, могат да бъдат с облицовка от пяна, текстил, Alcantara или изработени от истински дълбоко изтеглени алуминиеви части.

В новия 308 най-новото поколение системи в помощ на водача допълва набора бордови технологии с експертния опит на марката на най-високо ниво. Това е следваща стъпка към полуавтономното управление с пакета Drive Assist 2.0 (наличен в края на годината), който включва Адаптивен автопилот с функция Stop & Go (с автоматична скоростна кутия EAT8) и Асистент за позициониране в лентата; той има и 3 нови функции, налични за платна с отделни ленти – полуавтоматична смяна на лентата, предлага водачът да изпревари автомобила пред него и след това предлага да се върне обратно, при скорости от 70 км/ч до 180 км/ч, препоръка за очаквана скорост, системата предлага на водача да адаптира скоростта си (увеличаване или намаляване на скоростта) спрямо знаците за ограничение на скоростта и адаптация на скоростта в завой, оптимизира скоростта спрямо кривата на завоя при скорост до 180 км/ч.

Новият 308 се предлага с ново оборудване, характерно за по-високите сегменти, като стандартно оборудване или като опция – следене на мъртвата зона с широк обсег (75 метра), предупреждение за трафик отзад (предупреждение за опасност в близост при движение на заден ход), нова 180-градусова камера за заден ход с висока резолюция с интегрирана дюза за почистване, 360-градусова помощ при паркиране с 4 камери (отпред, отзад и отстрани), достъп и стартиране без контактен ключ и др.

Новият 308 е конструиран въз основа на усъвършенстваната мултиенергийна платформа EMP2 (Efficient Modular Platform – Ефективна модулна платформа), която дава възможност за разполагане на изцяло електрически версии в този силует. Две зареждаеми хибридни версии са налични от лансирането. Платформата е съставена от нови структурни елементи за още по-голяма ефективност, безопасност, удоволствие зад волана и комфорт.

Новият 308 променя своя силует, за да се утвърди в сегмента – дължината е 4,36 м (+11 см), предното стъкло е наклонено и изтеглено назад, междуосието е увеличено с 55 мм до 2,675 м, предоставяйки повече пространство за пътниците на задните седалки, с 20 мм по-нисък, височината сега е 1,44 м. Обемът на багажника е 412 литра от които 28 литра за съхранение под мокета. При сгънати облегалки на задните седалки максималният обем е 1323 литра.

Новият 308 включва високо ниво на аеродинамика с Cx от 0,28 и SCx от 0,62 м². Всички видими и по-малко видими части на каросерията са стилно оптимизирани (брони, дефлектори, дифузьор, колони на каросерията, огледала, кори под каросерията и т.н.). По същия начин дизайнът на колелата осигурява по-добра аеродинамика и допринася значително за ефикасността (динамични показатели на автомобила).

Колата има и перфектна маневреност в града с радиус на завой между бордюри от 10,5 м. Увеличеното междуосие (+55 мм) директно увеличава комфорта на 2-рия ред, а пътниците на задните седалки могат да се насладят на повече пространство за коленете.

Две зареждаеми хибридни версии ще се предлагат в новия 308. Първата е HYBRID 225 e-EAT8 /2 задвижващи колела/. Това е комбинация от двигател PureTech със 180 к.с. (132 kW) и електрически двигател с 81 kW, съчетани със скоростна кутия e-EAT8 и 100% електрически пробег от 59 км (съгласно протокола WLTP, който е в процес на одобрение). Втората е HYBRID 180 e-EAT8 /2 задвижващи колела/ комбинация от двигател PureTech със 150 к.с. (110 kW) и електрически двигател с 81 kW, съчетани със скоростна кутия e-EAT8 и 100% електрически пробег от 60 км. Литиево-йонната батерия е с капацитет 12,4 kWh, мощност 102 kW и са налични два вида бордови зарядни устройства, отговарящи на всички нужди и решения за зареждане на клиентите: 3,7 kW еднофазно зарядно устройство като стандартно оборудване и 7,4 kW еднофазно зарядно устройство като опция.

Двигателите с вътрешно горене включват бензинов 1.2-литров, 3-цилиндров мотор с мощност от 110 и 130 к.в. Дизелът също е един, с обем от 1.5 л и 130 к.с. По-мощния бензин и дизелът могат да се съчетават с 6-степенна ръчка или 8-степенен автоматик.

Новият Peugeot 308 ще бъде лансиран в Европа през втората половина на 2021 г. и ще се произвежда в завода в Мюлуз във Франция.

Снимки: Peugeot

(Visited 1 519 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *