Новият VW Golf R идва с 320 коня и по-забавно 4х4

Volkswagen отпразнува световната премиера на новия Golf R. В Европа предварителните продажби на флагмана на Golf (тест и видео ревю на най-новото поколение виж ТУК), с мощност 235 kW (320 к.с.), започват от 5 ноември. Golf R е традиционно най-мощният модел в най-успешната продуктова линия на Volkswagen за всички времена. Golf R e винаги със задвижване на четирите колела, той е винаги изключително динамичен, винаги с особено ексклузивен дизайн и оборудване, и винаги е технологичен еталон за своя клас – Golf класът, казват от Волфсбург. Golf R ще бъде първият Volkswagen преди края на тази година, който бива лансиран с нова система за задвижване на всички колела – 4MOTION с R-Performance Torque Vectoring. Тази интелигентна свързана система дава ново измерение на динамиката на шофиране.

С новия спортен автомобил, Volkswagen подчертава големия потенциал на Golf, който вече е в осмото си поколение. В бъдеще тази икона от компактния клас, произведена в над 35 милиона екземпляра, ще обхваща мощност между 66 кВт (90 к.с.) и 320 к.с., вече идващи от новия Golf R. Golf се предлага с бензинов двигател (TSI), дизелов двигател (TDI) с авангардно двойно дозиране, двигател с природен газ (TGI), като 48V мек хибрид (eTSI) и с включен хибриден задвижващ механизъм (eHybrid). Тази широка гама от възможности в комбинация с неговия изчистен и съвременен дизайн превръщат Golf в един от малкото модели с голям обем на производство в света, който ясно се отличава от останалите категории превозни средства.

Сега новият Golf R е върховият, най-мощният модел на продуктовата линия до момента. Със своята задвижваща технология той оглавява всичко, което е лансирано досега с емблемата Golf. Петото издание на спортния автомобил ускорява от 0 до 100 км/ч само за 4,7 секунди. Максималната скорост е електронно ограничена до 250 км/ч. Golf R обаче може да се поръча и с опционален пакет R-Performance, който позволява да се увеличи максималната скорост до 270 км/ч. Въпреки това, не само индивидуалните характеристики на шофиране определят характера на новия Golf R, а по-скоро комбинацията от 420-нМ въртящ момент, авангардна ходова част и най-прогресивното задвижване на всички колела в тази категория, са тези които определят новото статукво по отношение на динамиката.

Новата система за задвижване на всички колела и високотехнологичната ходова част работят в унисон, за да създадат множество иновации, които предлагат максимална пъргавина и удоволствие от шофирането. Системата 4MOTION с R-Performance Torque Vectoring е новият контролен център, който разпределя мощността на двигателя към четирите задвижвани колела. Новото задвижване разпределя мощността на турбо бензиновия двигател в Golf R не само между предния и задния мост, но и вариационно между двете задни колела. Това прави възможно значително повишаване на динамиката, особено при завиване. Като първо в света, задвижването на четирите колела също е свързано в мрежа чрез Vehicle Dynamics Manager (VDM) с други системи на ходовата част, като електронните блокировки на диференциала (XDS) и адаптивно управление на шасито DCC. Благодарение на тази тясна интеграция на различните системи, новият Golf R предлага оптимални характеристики на сцепление и неутрално управление с най-висока степен на прецизност.

Между другото, настройката на новия Golf R е прецизно настроена на Нюрбургринг Нордшлайфе. В комбинация с пакета R-Performance, Golf R дори се предлага със специален профил за шофиране на Нюрбургринг, известен като „Special“. Като част от този профил на шофиране, всички ключови параметри на задвижване са адаптирани към легендарната състезателна писта – включително новото задвижване на всички колела. И резултатите са на лице: както е показано по време на вътрешни тестови шофирания, Golf R – който е оборудван със 7-степенна скоростна кутия с двоен съединител (DSG) като стандарт – е с до 19 секунди по-бърз на обиколка около състезателната писта спрямо своя предшественик (07:51 минути).

Първият Golf R32, представен през 2002 г бе автомобилна сензация. Със своя 3,2-литров шестцилиндров двигател, с мощност 177 кВт (241 к.с.), това беше най-мощният Golf, който Volkswagen е създавал до този момент. Той също така бе оборудван със задвижване на всички колела и имаше ускорение от 0 до 100 км/ч само за 6,6 секунди. Първият Golf R се продаде три пъти по-добре от очакваното. От средата на 2003 г. моделът се превърна в първият в света Volkswagen, предлаган с трансмисия с двоен съединител (DSG). През 2005 г. дебютира вторият Golf R32 и с 184 кВт (250 к.с.) беше още по-мощен и модерен. Изминаха четири години до Международното автомобилно изложение през 2009 г. във Франкфурт, по време на което Volkswagen отпразнува световната премиера на наследника, идващ на базата на шестото поколение Golf. Моделът премина от V6 с атмосферен двигател на 2.0-литров четирицилиндров двигател с турбокомпресор (TSI), който бе с 21 процента по-ефективен. R32 стана R и с него мощността на третото поколение се увеличи до 199 кВт (270 к.с.). През септември 2013 г. четвъртото поколение Golf R бе представено на базата на Golf 7, като отново направи своя дебют на Международното автомобилно изложение. Вече с 221 кВт4 той проби вълшебния праг от 300 к.с.

Снимки: VW

(Visited 1 130 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *