Новият Opel Astra: Френска целувка

Френската целувка е нещо приятно. Почти неизбежна увертюра във всяка любовна игра. В отношенията между Peugeot и Opel тя е довела нещата до доста по-напреднала фаза и обмяната на гени вече е факт. Не е тайна за никой, който се интересува от автомобили, че новата Astra L използва 100% от техниката на 308. Затова тук ще се опитаме да открием какви немски гени са останали в един от най-обичаните модели на Стария континент.

Astra е легенда (тестове на предишни поколения виж ТУК и ТУК). В Европа неизменно заема челните места в масовия С сегмент вече от 30 г., с над 15 млн. продажби. Но това, ако не броим, че е наследник на не по-малко легендарния Kadett. Качествата, с които впечатлява аудиторията са достъпност, надеждност, практичност и не на последно място – удоволствие при шофиране. В мегаконцерна Stellantis, чиято собственост са групата PSA, Opel и общо 14 автомобилни марки, очевидно не са идиоти (иначе нямаше да са мегаконцерн). Те знаят, че Astra е по-успешен модел от 308 и би било глупаво да го ликвидират. Затова са дали на хората в Рюселсхайм (домът на Opel) платформата, двигателите, трансмисиите и останалите съпътстващи компоненти, и са ги оставили да си ги сглобяват сами.

Модерно ретро

Също така са ги оставили сами да си направят дизайна. И именно тук е може би най-силният коз на новата Astra. В нея няма и намек от крещящата френска натруфеност на 308. Линиите са прави, ясни, изчистени и хармонични. Има страхотно изглеждащи ретро заемки в оформлението на предната решетка и светлините от легендарното купе от 70-те години Manta. Самите фарове от край време са гордостта на Opel и тук те не правят изключение – това са адаптивните предни светлини Intelli-Lux LED Pixel, които произхождат от флагмана на Insignia и със своите 168 LED елемента, осветяват чудесно тъмния път. Те заобикалят без да заслепяват участниците в движението като реално не гасят дългите. Но най-интересен е „ръбът“, който разсича колата през средата като стрелка на компас (вероятно затова кръстен Opel Compass). Подобен дизайнерски акцент се открива във волана и третия стоп в спойлера над багажната врата, напомнящ за болидите във Формула 1.

Бюджетно

И ако отвън Astra гали окото, то отвътре започва малко да го дразни. Причината не е толкова в оформлението на интериора, което за разлика от това в 308 е логично и удобно за употреба, колкото в материалите, които изглеждат бюджетни. Пластмасата в долната част на таблото, жабката и вратите силно напомня на Kadett от 90-те. Дори и декоративните елементи изглеждат евтино, както и дигиталните екрани с доста скучни графики, които обаче предлагат безжична интеграция с Apple CarPlay и Android Auto. Оказа се, че има доста по-модерен екран, който изглежда като едно цяло с таблото зад волана, но заради проблеми с доставките, които в момента измъчват цялата индустрия, той ще бъде наличен на по-късен етап. За сметка на това обаче седалките са изключително удобни и са сертифицирани от немската асоциация за здрави гърбове AGR. Пространствената концепция също е чудесна, с дълбоко „изрязано“ табло и жабка пред пасажера до шофьора отпред, което му гарантира много място и също така повече простор на втория ред заради увеличеното с 13 мм междуосие до 2675 мм. Багажникът е относително голям за сегмента с неговите 422 л.

Задвижване

Също както при Peugeot 308, двигателната гама включва един бензинов мотор с обем от 1.2 литра и 3 цилиндъра, с мощност от 110 и 130 к.с. и 1.5-литров дизел със 130 к.с., който на по-късен етап ще бъде заменен от чиста електрическа версия. Скоростните кутии са 6-степенна ръчка и 8-степенен автоматик. Новите попълнения в гамата са две Plug-In хибридни версии със 180 и 225 к.с.

Тестваме оптималната бензинова версия със 130 к.с. и 8-степенен автомат. Моторът е приятно енергичен за обема си и дори ръмжи леко спортно заради трите си цилиндъра. Сработването му с трансмисията е отлично. В нормален и еко режим на управление има леко замисляне между подаването на газ и прехвърлянето на тягата към асфалта, но в спортен нещата се подобряват чувствително. При нормално каране е и доста икономичен – около 7 л на 100 км.

Почерк

Това, с което Astra най-чувствително се отличава от 308 и според нас го превъзхожда, е настройката на окачването. Тук го няма онзи френски „пиниз“ хем да клати, хем да друса. Колата стои стегнато и вдъхва голяма увереност на водача при по-динамично управление, но едновременно с това отработва грамотно неравностите, без да нарушава комфорта на пасажерите. Тук определено си проличава, че са пипали германци. Отделно самата кола е лека, около 1.2 тона, което в комбинация с твърдото окачване ви позволява да я „хвърлите“ в завоя с по-висока скорост, без да се притеснявате дали ще успеете да я извадите заради центробежните сили. Споменатият спортен режим стяга и волана като така получавате един много приятен за каране хечбек, който си плаче за по-мощни мотори.

В заключение – детето на смесения френско-немски брак Astra продължава да е сериозен играч в С сегмента. За разлика от основния си конкурент VW Golf, тя изглежда доста добре и със стартова цена от 43 205 лв. с ДДС е с около 4 хил. лв. по-евтина от френския си роднина Peugeot 308. Освен това е и по-приятна за каране. Дали обаче ще успее да задържи дългогодишните си почитатели с новата си френска техника, макар и настройвана от немци, предстои да разберем.

Под капака

Двигател – бензинов

Брой цилиндри – 3

Задвижване на колелата – предно

Работен обем – 1199 куб.см.

Мощност в к.с. – 130 к.с. (при 5500 об.)

Въртящ момент – 230 Нм (при 1750 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 9.7 сек.

Максимална скорост – 210 км/ч

Консумация на гориво (WLTP)

Смесен цикъл – 5.6-5.8 л/100км

Емисии на CO2 – 126-131 г/км

Резервоар – 52 л

Маса – 1371 кг

Цена – от 43 205 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия – от 51 460 лв. с ДДС

Снимки: Авторът

(Visited 1 883 times, 7 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.