Новият Isuzu D-Max: Модерният дивак

Изглежда злобно, глези с кожа и вече не друса като каруца

Институцията при пикапите Isuzu D-Max има изцяло ново поколение и разбира се skorost.info бе сред най-нетърпеливите да го яхне. Просто защото старият, макар да бе леко недодялан грубиянин, ни изкефи адски много с неговото могъщество и усещането, че единствено солидна бетонна стена може да го отклони от пътя му (виж ТУК). Затова е интересно да видим как тенденцията от последните години при пикапите да се трансформират от сурови бачкатори в хоби автомобили е засегнала може би най-работният сред работните коне в сегмента.

Но преди впечатленията да започнем с малко история, защото марката Isuzu е обвита в мъгла у нас. Тя обаче е най-старата японска автомобилна марка, създадена през далечната 1916 г. През 1936 г. създава първия дизелов двигател в Япония, а от тогава до днес се утвърждава като най-големия производител на дизелови мотори за товарни автомобили в света с над 27 млн. реализирани бройки. Освен за своите автомобили, двигателите на Isuzu са предпочитани от много производители на автомобили, лодки и машини от висок клас както заради високата си производителност, така и заради изключителната икономия на гориво, която предлагат. Като цяло марката е специализирана в камионите и автобусите, като единственото й залитане към автомобилния пазар в Европа към момента е именно с пикапа D-Max, чието първо поколение се появява през далечната 1963 г. под името WASP. 

Злоба

Първото впечатление от автомобила е, че вече се откроява с много модерен и агресивен дизайн. В огромната решетка сякаш са врязани по два реда зъби от всяка страна, а злобната осанка се допълва от модерните Bi-LED фарове с дневни светлини, които ви гледат много лошо. Тази агресия обаче е привидна – новият дизайн прави автомобила много по-безопасен при удар на пешеходци и освен това подобрява значително аеродинамичния коефициент с произтичащите от това икономичност и подобрена тишина в салона. Тестовата кола пък беше в специална офроуд ориентирана версия, която впечатлява с могъщите си гуми, черни алуминиеви джанти и способност да гази във водни препятствия с дълбочина до 80 см.

Интериорът е чувствително модернизиран.

This slideshow requires JavaScript.

На централната конзола доминира огромен 9-инчов сензорен екран, на който може да изкарате екрана на мобилния си телефон, независимо дали работи с Android или iOS. Дори може да гледате DVD и телевизия на него, както и да командвате мултимедията с гласа си. Оформлението на интериора е същевременно модерно, но практично и функционално. Водачът е подпомаган от най-модерните системи за безопасност, задържащи го в лентата за движение с помощта на волана, предупреждаващи го при опасност от сблъсък с автоматично задействане на спирачката и т.н. Тъй като колата бе във високо оборудване, салонът беше кожен, като дори и таблото беше обшито в кожа. Такова нещо се вижда редовно при лимузините, но при пикапите си е изключение.

Зад волана

Но това, което най-много ме впечатли е много съществено подобреният комфорт на возене в сравнение с предишното поколение (което беше най-сериозният му недостатък). Задното окачване отново е на листови ресьори и пак може да носи над тон (1070 кг в тази си по-хоби ориентирана версия, максимумът му е 1205 кг във версия с единична кабина и 4х4), но вече D-Max не друса като каруца, а това е много важен напредък както за хората, които ще го ползват за работа, така и за семействата с адреналинови хобита.

Под капака няма промяна, което е добре, защото 1.9-литровият 4-цилиндров дизел е пословичен със своята издръжливост. Той е самостоятелна разработка на японците и е оборудван с турбокомпресор с променлива геометрия. Достига мощност от цели 164 к.с. и по-важното максимален въртящ момент от 360 Нм, а тягата му се прехвърля към четирите задвижващи колела от 6-степенен автоматик (или 6-степенна ръчка). Динамиката, която осигурява на огромната машина е 12.9 сек. до 100 км/ч и 180 км/ч максимална скорост. Комбинираният разход на гориво е 9.6 л на 100 км, а след предимно магистрален тест в есктремални климатични условия и оранжеви кодове за валежи, бордовият компютър отчете 11.6 л. Благодарение на специалните офроудърски гуми, наводнената магистрала не се оказа никакво препятствие за пикапа и без проблем поддържаше максимално разрешената от закона скорост (дори малко отгоре, но не казвайте на никого).

Офроуд

Когато ви писне да карате по асфалт, разполагате с надеждно 4х4 с блокаж на диференциала. Всъщност D-Max предлага два типа задвижване на колелата – само задно или 4х4. Тестовата кола бе във версия с 4х4, което се контролира от едно кранче на централната конзола. Водачът избира между задно, бързи 4х4 (може да ги включи при движение с до 100 км/ч) или бавни 4х4 за най-тежък офроуд. В нормални условия е най-добре да изберете само задно, когато пикапът се хвали с най-добрия радиус на завой в класа си (6.25 м). Когато ви трябва повече сцепление, електронната 4х4 система върши работата си страхотно, но съществено нарушава способността за завиване, тъй като прехвърля 50% от тягата към предния мост. При необходимост да издрапате от хлъзгав терен като дълбока кал, например, то бавната предавка ще ви свърши чудесна работа. Има и система, подпомагаща спускането по наклон. Пикапът предлага преден ъгъл на заход от 30.5 градуса и заден на отход от 24.2 и просвет от цели 24 см.

Под капака

Двигател дизелов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 1898 куб.см.

Мощност в к.с. 164 к.с. (при 3600 об.)

Въртящ момент 360 Нм (при 2000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 12.9 сек.

Максимална скорост 180 км/ч

Консумация на гориво (WLTP)

  • Смесен цикъл 9.2 л/100км

Емисии на CO2 228 г/км

Резервоар 76 л

Цена от 55 179 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия от 78 458 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 20.01.2021 г.

Снимки: Авторът

(Visited 2 216 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *