Новата Skoda Superb: Извоювана победа

Над 1000 км с един резервоар при магистрално темпо… Пък казват, че дизелът е лош, а токът добър

Предните три поколения на Skoda Superb бяха изградени на базата на Volkswagen Passat. А днес деветото поколение на Passat е изградено на базата на четвъртия Superb. Ето точно колко е голям успехът на чешкия флагман!

Не случайно почти веднага след появата си бе избран за Кола на годината в България за 2024 г., което забележете е третото такова отличие за различните поколения на модела. Разбира се, след всичко казано до тук, нямаше как да не побързаме да вземем модела за тест и да видим с какво Superb извоюва вътрешнозаводска победа над Passat.

 

Стилен

 

Отвън е точно такъв какъвто трябва. Почти същия, но все пак съществено модернизиран. Светлините са по-тесни и агресивни, но все така бохемски „кристални“.

Решетката е с характерното за марката оформление, профилът издължен и динамичен, а задните светлини – също така тесни и „прибрани“. Чистота на формите и зрялост, която няма да ви „крещи в лицето“ и да ви „вади очите“, за да я забележите. Нещо, което толкова ни липсват в съвременния автомобилен свят.

За разлика от Passat, Superb освен в комби версия, която караме, ще има и лифтбек, заместващ формите на отпадналия от портфолиото на Volkswagen седан. Макар да се вози на същата модулна MQB платформа (да, точно тази, на която се правят Golf и Octavia), габаритите на флагмана са станали още по-гигантски. На дължина получавате още 43 мм до 4921 мм, а на височина още 12 мм до 1481 мм. Така макар широчината от 1834 мм и междуосието от 2841 мм да са останали същите, пасажерите са получили допълнителни 11 мм за главите отпред и 6 мм отзад.

 

Разточителство

 

А като отворихме пространствената тема – новият Superb е просто разточително широк отвътре, надграждайки предшествениците си.

Ако най-важното за един семеен автомобил е да бъде просторен и да има голям багажник, то значи Superb е семейната кола мечта. На втория ред двуметрови пасажери могат да кръстосат крака, а в багажника на комбито се събират умопомрачителните 690 л. За какво ви е при това положение изобщо да спускате облегалките на задните седалки? Ако все пак решите да го направите получавате товарна площ с обем от цели 1920 л. Сещате ли се за някой в сегмента, който да предлага повече?

 

Модерно жилище

 

Интериорът пък е оформен много модерно и подчертано дигитално. Подобно на VW ID.7 и новия, производен от Superb Passat, всичко в колата се командва от един огромен сензорен екран на централната конзола (с 13-инчов диагонал).

Чехите обаче явно са по-мъдри от германците и са оставили отделни кръгли контролери (също с вградени в тях малки дисплеи) за командване на климатика. Просто така е по-удобно. Ако все пак се радвате на технологични „пинизи“, то натискайки екрана на средния „въртел“, може да смените функцията му и да усилвате/намалявате музикалната уредба или да сменяте режимите на шофиране и новото адаптивно DCC+ окачване, ако сте поръчали такова. Дизайнерският акцент отвътре обаче е декорацията с отвесни линии по таблото, подчертани от текстилна лайсна. Стил заимстван от модерните жилища.

Superb е станал и по-умен и полезен с интеграцията на чатбота ChatGPT и гласовия асистент на компанията- Laura. Функционалностите на ChatGPT влиза в употреба само при невъзможност за отговор от страна на виртуалния бордови асистент, като чатботът няма достъп до каквато и да било информация за автомобила или неговия собственик. Всяка комуникация между човека и изкуствения интелект бива изтривана автоматично веднага след приключването й. Допълнителна функционалност, в това число възможност за безжични плащания на пътни и паркинг такси, зареждане с гориво и други, новият Superb предлага благодарение на бордовата си инфо-комуникационна и мултимедийна система от ново поколение.

 

Цар на икономичността

 

За задвижването на Skoda Superb към момента отговарят 1.5 и 2-литрови турбобензинови мотори с мощност 150 и 266 к.с. (с 4х4 задвижване), plug-in хибрид с 204 к.с. и 100 км електрически пробег, и два двулитрови дизела със 150 к.с. или 193 к.с. и 4х4. Или казано с други думи – гама предлагаща по нещо за всеки вкус, освен изцяло електрическа версия.

Ние караме най-икономичната версия – двулитров дизел със 150 к.с. и 7-степенен автоматик с двоен съединител. Колко е икономична ли? Ами чисто новата и неразработена кола отчете 6.1 л на 100 км при изцяло магистрално шофиране от София до Бургас и обратно с максимално разрешената скорост и дори малко отгоре. Така с неособено големия резервоар от 66 л отидохме до морето, върнахме се и оставаше гориво за още 200 км. А би трябвало в подобен режим на експлоатация двигателят да е силно натоварен за дълъг период от време. Чехите обещават, че ако го карате в по-комбинирани условия и съответно с по-ниски скорости, може да постигнете среден разход от 5.2-5.3 л. Само да припомним, че говорим за семейно комби с дължина от почти 5 м. При това със съвсем прилична динамика – спринт до 100 км/ч за 9.3 сек., 222 км/ч максимална скорост и добра тяга при променливо темпо заради обилния въртящ момент от 360 Нм и адекватната работа на автоматика. Нали не сте забравили, че дизеловите двигатели са обявени за много лоши…

 

По-стегнат

 

Съществена промяна забелязваме и в пътното поведение. То е станало чувствително по-стегнато и директно.

Може би в резултат и на нископрофилните гуми, усещате много по-осезателно какво се случва на пътя, но без това да нарушава комфорта на пасажерите. За нашия вкус тази промяна е изцяло положителна.

В заключение – новата Skoda Superb е просто един брилянтен автомобил. Той няма претенциите да се заиграва с емоциите ви, но опре ли въпросът до разум… Прави съвременното развитие на автомобилизма да изглежда нелепо. Дано това четвърто поколение на тази прекрасна кола не е последното, защото електромобилите имат да „ядат хляб“ още много десетилетия докато успеят да ви предложат това, което Superb ви дава днес.

 

Под капака

Двигател – дизелов

Брой цилиндри – 4

Задвижване на колелата – предно

Работен обем – 1968 куб.см.

Мощност в к.с. – 150 к.с. (при 3000 об./мин.)

Въртящ момент – 360 Нм (при 1600 об./мин.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 9.3 сек.

Максимална скорост – 222 км/ч

Консумация на гориво

Смесен цикъл – 5.2-5.3 л/100км

Емисии на CO2 – 137-139 г/км

Резервоар – 66 л

Маса – 1603 кг

Цена – от 65 460 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия – от 72 320 лв. с ДДС

 

Снимки: Авторът

(Visited 2 625 times, 2 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *