Новата Skoda Fabia: Прицели се в Golf

Минава 900 км с едно зареждане, макар да се отказва от дизела

В почти всяко ревю на Skoda споменавам, че основната идея на марката е да ви предлага малко повече кола на малко по-ниска цена. До голяма степен на това, в комбинация с почти перфектната техника на VW Group, се дължи впечатляващият й успех. Новото, четвърто по ред поколение на градската Fabia стриктно следва тази линия и има амбицията да надгради успеха на модела с над 4.5 млн. продажби до момента. То се превръща в може би най-просторния представител на B сегмента, чието вътрешно пространство съперничи на това на колите от т. нар. Golf клас – С сегмента. И сякаш, за да го подчертаят, чехите са направили багажника със същия обем от 380 л като на новия Golf (виж ТУК).

Но разбира се в конструкцията на двата автомобила има разлика. Fabia ползва платформата MQB-A0, на която е изградено Polo, а Golf се вози на MQB-Evo. Но това не пречи на чехите да увеличат значително габаритите на градския си бестселър. Колата е пораснала с над 11 см на дължина до 4108 мм и с 40 мм на широчина до 1780 мм. Най-важното за нетипичния за сегмента простор отвътре обаче е нарасналото с близо 10 см междуосие от 2564 мм (по-голямо, отколкото на първото поколение на Octavia от 1996 г.).

Линии

Дизайнът е изчистен, но същевременно динамичен, заради по-балансираните пропорции на купето. Предницата доближава визуално Fabia до новата Octavia (виж ТУК) с огромната си радиаторна решетка в типичната за Skoda шестоъгълна форма. Линиите, започващи от всеки един от горните й ъгли и продължаващи по предния капак пък правят излъчването по-спортно и „смръщено“. Както предните, така и задните светлини са остро очертани с характерния за марката кристален изглед. Късите, дългите, мигачите и дневните светлини стандартно разполагат с LED технология, а опционалните full-LED предни фарове осигуряват по-интензивно осветяване, функции за следене на завоя и адаптират светлинния сноп към пътната обстановка, за да няма заслепяване. Член на дизайнерския екип подчерта по време на международната динамична премиера на модела един готин акцент – линиите върху предните врати, които оформят характерния триъгълник от чешкия флаг. Резултатът от всичко това определено е приятен за окото, но дизайнът има съществен принос и за значително подобрения аеродинамичен коефициент от 0.28 cd, който пък от своя страна гарантира по-ниска консумация на гориво и по-малко шум при движение.

Модерно

Отвътре Fabia е дори по-приятна. Оформлението на таблото следва характерната линия на радиаторната решетка. В чупката е поместен свободно стоящ екран с диагонал 6.5, 8 или 9.2 иначе в зависимост от нивото на оборудване. Най-добрата инфотейнмънт система предлага командване с жестове или с гласов асистент. Вече може да свържете мобилните си устройства без кабел с екрана, а се предлага и опция за безжично зареждане, ако телефонът ви има такава функция. Таблото пред водача също може да бъде поръчано дигитално с конфигуриращи се графики. Материалите са много приятни на вид и допир – текстилни покрития, пиано лак и цветни декорации, подчертавани от дискретно амбиентно осветление. Вентилационните отвори в двата края са станали големи и кръгли, но се свързват от една хоризонтална линия, преминаваща през цялото табло, която допълнително засилва усещането за простор отвътре. Може би най-интересният дизайнерски акцент е надписът Fabia от двете страни на корпуса на инструменталния панел – много спортно.

Но най-щастливи ще са пътниците на втория ред, които вече разполагат с направо огромно за сегмента пространство. Автомобилът предлага функции за комфорт, които преди бяха запазени за автомобилите от по-висок клас като челно стъкло с подгряване за ясна видимост и по-голяма безопасност през зимата, двуспицов кожен волан с подгряване (или триспицов с пера за смяна на предавките на автомтичните скоростни кутии) и др. Има и 16 опции за съхранение на вещи с общ обем, който достига до 108 л, включително изтеглящ се централен подлакътник с две поставки за чаши на задните седалки.

Икономична

Всички двигатели, предлагани за новата Fabia са бензинови от EVO поколение. Те включват еднолитров с 3 цилиндъра във варианти на мощност 65 и 80 к.с. когато са без турбо или 95 и 110 к.с., когато са с турбо. Скоростните кутии са 5 и 6-степенни ръчни или 7-степенен автоматик с два съединителя. Новият топ модел в гамата е 1.5 TSI с мощност 150 к.с. и 7-степенен автоматик. Всички мотори предлагат среден разход на гориво от 5 л на 100 км, освен двете най-мощни версии, който изразходват 5.4 и 5.6 л на 100 км. За рекордният пробег от над 900 км с едно зареждане, който могат да постигнат 4 от петте двигателя, колата може да се оборудва като опция с 50-литров резервоар (стандартният е 40 л).

По време на международния тест в Полша се запознахме с най-оптималната модификация, комбинирала 1-литров, 3-цилиндров турбомотр със 110 к.с. и 7-степенен автоматик. Макар и малък, двигателят предлага съвсем прилична динамика. Ускорението до 100 км/ч отнема 9.7 сек., а максималната скорост е 205 км/ч. Благодарение на добрия въртящ момент от 200 Нм и адекватната работа на автоматика с два съединителя, разполагате с достатъчно тяга при променливо шофиране и изпреварване. След теста пък бордовият компютър отчете разход от малко над 6 л на 100 км, което си е почти дизелово постижение. За икономичността принос има новото плазмено покритие на обшивката на цилиндрите. Иновативният тънък слой е с дебелина само 150 μm (0.15 mm) и замества чугунената им обшивка, намалявайки вътрешното триене. Това намалява разхода на гориво и емисиите. Но най-интересното е, че двигателите работят в икономичния цикъл на Милър с високо налягане на впръскването от 350 бара. В този цикъл смукателните клапани остават отворени по-дълго през хода на компресия, което намалява загубите от изпомпване и подобрява топлинната ефективност. Турбокомпресорът има променлива геометрия на турбината, която произвежда по-голям въртящ момент при по-голям диапазон от работни обороти на двигателя и ниски емисии.

На пътя

Пътното поведение на Fabia също съперничи на това на автомобилите от по-горен клас. Автомобилът стъпва едновременно стабилно за добро управление (благодарение и на по-твърдата си конструкция – 80% от каросерията е направена от компоненти от високоякостна стомана), но предлага и напълно задоволителен комфорт на возене с фино отработване на неравностите. В допълнение към стандартното шаси се предлагат и два други варианта. Спортно шаси, което е снабдено с по-твърди пружини и е по-ниско с 15 мм за по-динамично шофиране. Пакетът „Лоши пътища“ пък идва със специфични пружини и различно окачване, както и допълнителни предпазни кори под купето. Тук е точно обратното на спортната версия – просветът е увеличен с 15 мм над стандартния.

На помощ на водача има различни асистенти като адаптивен темпомат, помощник за поддържане на лентата, разпознаване на пътните знаци, асистент за защита на пешеходци и др. За безопасността пък се грижат 9 въздушни възглавници.

This slideshow requires JavaScript.

Новият модел предлага и общо 43 хитроумни помощници от гамата Simply Clever на Skoda, като 13 от тях са изцяло нови за модела. Част от тях включват сгъваемо подвижно отделение за вещи в багажника, подвижен държач за чаша с лесно отваряне, държач за карти и химикалки и др.

Под капака

Двигател бензинов турбо

Брой цилиндри 3

Задвижване на колелата предно

Работен обем 999 куб.см.

Мощност в к.с. 110 к.с. (от 5000 об.)

Въртящ момент 200 Нм (от 2000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 9.7 сек.

Максимална скорост 205 км/ч

Консумация на гориво (WLTP)

  • Смесен цикъл 5.0 л/100км

Емисии на CO2 113 г/км

Резервоар 40/50 л

Цена от 26 980 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия от 34 390 лв. с ДДС

Снимки: Skoda, Авторът

(Visited 2 449 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *