Негово неугледно Величество VW Golf VIII (ВИДЕО)

Съвършена техника, противоречив дизайн, объркващ интериор

Започвам с уточнението, че новият VW Golf е една страхотна кола. Чисто като автомобилна техника е доведен до съвършенство.

Правя това уточнение, защото сега предстои и малко критика. Първото ми впечатление от осмото поколение на най-продаваната кола в Европа, е че това е най-грозният Golf, правен до момента (тест на предшественика виж ТУК). Разбира се, дизайнът е въпрос на вкус, немалко хора, с които го обсъждах не бяха съгласни с мен. Но аз лично не мога да възприема заострената предница и „разкривените“ фарове, особено в комбинация с тумбестите, типични за хечбек, форми назад. Когато от даден модел са продадени над 35 млн. бройки по цял свят, приемствеността в дизайна е много важна и това обяснява защо немците са подходили консервативно. Профилът и задницата са почти идентични с предишното поколение и тази предница на мен лично ми стои като зле поставена кръпка.

Новият Golf всъщност „се вози“ на платформата на своя предшественик, наречена MQB, но е отслабнал с между 35 и 70 кг в зависимост от версията. Това обяснява и идентичните габарити на колата – дължина 4282 мм (+26 мм), широчина 1789 мм (+1 мм), височина 1456 мм (-36 мм), при междуосие от 2636 мм. Аеродинамиката е подобрена като коефициентът е сведен до 0.27, но на задните седалки мястото вече малко изостава от други конкуренти в сегмента и багажникът остава с непроменената вместимост от 380 л.

Шок

Отваряйки вратата може да останете леко шокирани.

This slideshow requires JavaScript.

Интериорът, не само че не прилича на този на предишния Golf, но не прилича и на нито един автомобилен салон до момента. Тук е действано наистина революционно в посока на абсолютната цифровизация и дигитализация. Бутони в познатия смисъл на думата вече могат да бъдат открити само по волана, вратите и около малката „пъпчица“, представляваща скоростен лост. Всичко друго са сензорни копчета и екрани, от които се управляват всички функции в колата (на таблото пред водача 10.25-инчов, почти сливащ се с този на централната конзола, който стандартно е 8.5-инчов, а като опция 10-инчов). Дори и от ляво на таблото светлините се управляват сензорно. Може би това ще се хареса на поколението, което е отраснало със смартфони и тепърва ще сяда зад волана, но за мен всичко това е объркващо и излишно усложнено. Идеята да вляза в няколко менюта, за да открия функцията, която ми трябва не ми се нрави, особено в движение.

Ще дам конкретен пример – карам зад димящ камион и искам да спра климатика да вкарва външен въздух. На 99% от колите това става с натискането на един бутон. Дори и да сядам за пръв път в даден модел, успявам да го открия за броени секунди. Тук трябваше да натисна бутона „за бърз достъп“ до климатика на централната конзола и после да разгледам иконките по екрана отгоре, за да избера желаната. Пътят беше неравен и друсаше, заради което се налагаше да съм много съсредоточен и прецизен с дясната ръка. Вижте само колко време го описвам и си представете, колко ми отклони вниманието от пътя. Да, като му свикнете ще става по-бързо, но все пак остават минимум две команди да въведете вместо една. Тъпо.

Асистенти

Със сигурност ще ви трябва време, за да се запознаете с уредите в интериора, особено ако нямате асистент. Може би точно с тази идея от VW са интегрирали гласовия асистент с изкуствен интелект Amazon Alexa. Използвайки единствено гласа си, можете да контролирате климатика, да възпроизвеждате музика, да търсите в интернет и т.н. Друга иновация, въвеждана за пръв път от VW, е системата Car2X, която позволява обмен на данни с други автомобили в радиус от 800 м (ако те имат същата система) и обекти на пътната инфраструктура. Тоест, ако пред вас има катастрофа, например, колата сама предупреждава тези зад вас.

Под капака на осмия Golf вече могат да бъдат открити цели 5 хибридни версии. Караме една от тях – мек хибрид на 1.5-литровия турбобензинов мотор със 150 коня и 250 Нм, комбиниран със 7-степенен автоматик с двоен съединител. Хибридната система представлява 48-волтов стартер-генератор, който добавя 16 к.с. и 25 Нм в определени моменти – при потегляне и ускорение, което е чудесно за изпреварвания. Така колата е приятно пъргава, ускорявайки до 100 км/ч за 8.5 сек. и предлагайки чудесна отзивчивост при променливо шофиране.

Именно в начина на работа на чисто автомобилната техника се крие съвършенството на Golf. Изключително прецизно, рафинирано и с лекота, характерна за луксозните марки. Тук автомобилът наистина задава стандартите. Пътното поведение също е много впечатляващо за сегмента. Golf запазва пъргавината на управление, но добавя и значително подобрен комфорт на возене. А с подобни аргументи и дизайнът, и интериорът изглеждат доста по-приемливи.

Под капака

Двигател бензинов мек хибрид

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 1498 куб.см.

Мощност в к.с. 150 к.с. (от 5000 об.)

Въртящ момент 250 Нм (от 1500 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 8.5 сек.

Максимална скорост 224 км/ч

Консумация на гориво

  • Смесен цикъл 5.7 л/100км

Емисии на CO2 129 г/км

Маса 1380 кг

Цена от 41 693 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия от 46 807 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 03.06.2020 г.

Снимки и видео: Авторът

(Visited 3 350 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *