Как се кара на сняг

Една тренировка с рали пилота Крум Дончев

P2040100.JPG

Вече няма зими, затова няма да ти слагаме зимни гуми”. Това е казал отговорникът за служебните автомобили на моя позната във фирмата, в която работи. Като доказателство за умствената му изостаналост, то взе че ни връхлетя най-тежката зима от 40 години насам. Но дори и да не беше, тъй нареченият „отговорник” би трябвало да бъде незабавно уволнен и да му се забрани да доближава автомобил на повече от 5 м. Зимата определено не е приятел нито на автомобилите, нито на шофьорите. Тъй като нивото на подготовка на огромна част от водачите у нас е подобно на това на „отговорника” (за което те нямат вина, а са жертва на калпавата ни система за обучение), подготвихме няколко полезни съвета и проведе тренировка на сняг с рали пилота Крум Дончев. 1.JPG

Сцепление

Най-важното условие, за да остане вашият автомобил на пътя и да можете да го контролирате във всяка ситуация е сцеплението му с пътната настилка, осъществявано единствено чрез гумите. Затова е от изключителна важност те да бъдат зимни и да не са износени или прекалено стари. И без да е паднал сняг, зимно време дори различният цвят на асфалта трябва да наостря вниманието ви и да ви подсказва, че има опасност да се озовете на заледен участък. Особено предпазливи трябва да сте в сенчести и усойни райони. При всички условия, различни от идеалните трябва да намалите скоростта и да увеличите дистанцията от околните превозни средства. Добре е и да изпробвате работата на вашите гуми и спирачки в конкретните условия като опитате да спрете рязко, когато пътят пред вас и най-вече зад вас е свободен. Така ще добиете представа в случай на риск колко място ще ви е необходимо да спрете и ще можете да съобразите скоростта си с това.

Плавно

Дори и с перфектните гуми, на сняг или лед вероятността автомобилът ви да поднесе е огромна. Затова зимата боравенето с волана, спирачката, газта и смяната на скоростите трябва да се извършва много по-плавно от обикновено. За целта, както вече стана дума, трябва да увеличите дистанцията от околните превозни средства и да намалите скоростта, за да си осигурите достатъчно време за реакция и правилни действия. Рефлексът е нещо, което се поддава на възпитание чрез тренировки, така че в критична ситуация да работи правилно. Екипът на Крум Дончев бе подготвил специално снежно трасе на картинг пистата в град Бухово, където всеки от участниците да усети поведението на автомобила върху сняг и лед. От интернет страница е невъзможно да се тренира рефлекс, но все пак има основни правила, които всеки водач трябва да знае.

Овладяване при поднасяне

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Когато автомобилът ви поднесе, коригиращото движение с волана винаги е по посока на поднасянето, противно на това, което ви диктува рефлексът (т. нар. обиране на задницата). Примерно, автомобилът ви тръгва да поднася наляво, коригирате също с ляв волан. Така ще изправите колата (доколкото е възможно) и после я връщате обратно в пътя с десен. Ако се подчините на рефлекса си и в самото начало на поднасянето навиете десен волан ще се завъртите. Тук е много важна и работата с газта. При масовите автомобили с предни задвижващи колела, едно плавно подаване на газ изтегля колата и тя тръгва направо, като дори може да не се наложат коригиращи движения с волана. При автомобилите със задно предаване е точно обратното, тъй като подаването на газ само ще усили поднасянето. При 4х4 е твърде относително и зависи от разпределението на въртящия момент между предния и задния мост (примерно 90:10, 50:50 или пък 30:70%), като тук работата с педала на газта трябва да е още по-прецизна и може да се наложат повече коригиращи движения с волана.

Спирайте и с двигателя

Златното правило при спирането е, че едно блокирано колело има по-малко сцепление от колело, което се върти. Затова е добре всеки шофьор да се научи да дозира и контролира натиска върху спирачката, особено ако автомобилът му е по-стар и няма ABS. Упражнението за това е следното – натискате спирачката силно до блокиране на колелата, постепенно намалявате натиска, докато отново намерят сцепление и после отново го усилвате. При автомобилите с ръчни скорости за максимално интензивно спиране изредете последователно предавките в низходящ ред, за да използвате и т. нар. „двигателна спирачка”. Важно в случая е да не забравяте да отпускате съединителя между отделните предавки, за да има смисъл от това действие. P2040101.JPG

ТЕХНИКИ ЗА МАНИАЦИ

ВАЖНО – тези техники са неприложими в реална пътна обстановка с трафик. Те са заимствани от рали спорта, от методиката на Rally School Pavel Jekov, и са подходящи за хора, които искат да овладеят бързото шофиране по затворени отсечки или специално подготвени полигони. Всеки опит за тяхното практикуване на пътя може да доведе до катастрофи и човешки жертви!

Завиване с масата на автомобила

При настилки с много ниско сцепление като сняг или макадам, пилотите завиват основно, насочвайки масата на автомобила. За целта е необходимо да поддържате достатъчна скорост. Непосредствено преди самия завой рязко отнемете газта и само леко насочвате автомобила с волана в желаната посока. Така по-голямата част от масата му се съсредоточава върху предния мост, а задницата олеква, завъртайки се в зададената посока. Важно е да уцелите точния момент, преди задницата да ви „изпревари”, в който да излезете от завоя с газ.

This slideshow requires JavaScript.

Ръчна спирачка

Друг начин да насочим масата на автомобила в завоя е чрез използването на ръчната спирачка. За целта предварително хващаме волана с лявата ръка, така че да можем да го завъртим достатъчно, а с дясната задържаме натиснат бутона на ръчната спирачка. Непосредствено преди завоя отнемаме газта и лекичко чукваме педала на спирачката, за да насочим масата на автомобила върху предните колела, а задницата да олекне. След това насочваме колата с волана и дърпаме ръчната като я задържаме с натиснат бутон. Задницата започва да се върти, като в това време можем да контролираме движението с подаване на газ (не важи за автомобили със задно предаване, при тях трябва да натиснем съединителя). В момента, в който автомобилът се извърти до избраната от нас посока, пускаме ръчната, с което се прекъсва въртенето.

Апел – контраапел

С тази техника, наричана още скандинавски флаг, изместваме масата на автомобила странично обратно на завоя. Разговорно казваме, че влизаме в завоя с вратите. Преди завоя докато сме още на правата отсечка, отнемаме газта, с което прехвърляме масата на върху предния мост. След това въртим волана с половин оборот обратно на завоя (примерно ако завоят е ляв, с десен волан) и незабавно след това влизаме в завоя с 2/3 оборот на волана. Важно е да се контролира газта вътре в завоя, особено при излизането от него.

Източник: в. „Телеграф“, 12.02.2012 г.

Снимки: Авторът

(Visited 2 225 times, 1 visits today)

2 Comments

  • Павел Жеков каза:

    Забравили сте да подчертаете че това което сте написали е от Методиката на Rally School Pavel Jekov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *