Електрическото MINI: Кратко удоволствие

Запазва картинг усещането зад волана, но само за около 200 км

Градската икона MINI минава на ток! И го прави по начин, по който да не разочарова заклетите си фенове – нито с дизайн, нито с легендарното си картинг усещане зад волана.

Първият изцяло електрически модел в гамата носи означението Cooper SE. И макар да излезе на пазара през 2020 г., малцина знаят, че неговият прототип всъщност е първият електрически автомобил в света, включен в реална експлоатация сред обикновени хора още през 2009 г. (виж ТУК). Mini E беше експериментален модел, отдаван под наем за срок от година на жители на мегаполиси по цялото земно кълбо, подбрани след сериозен кастинг. Идеята му беше производителят да натрупа база данни както за клиентските нагласи към електрическата мобилност, така и към всякакви технически въпроси „на терен“. Така стъпил на базата на солиден опит, настоящият модел има задачата да поведе марката в електрическото бъдеще, съхранявайки изконните ценности, превърнали я в икона.

Оса

Самото му име Cooper SE подсказва, че това е електрическият еквивалент на спортно ориентираната модификация Cooper S с бензинов двигател и 192 к.с. (виж ТУК). Електромоторът има малко по-скромната мощност от 184 к.с. и 270 Нм въртящ момент. Неговият максимум обаче ви е наличен моментално – в секундата, в която пипнете педала на „газта“, което означава вълнуващо ускорение. До 100 км/ч спринтът отнема 7.3 сек., което го класира в лигата на хотхечовете. В града между светофарите обаче единици са тези, които могат да му се опрат, защото 60 км/ч залепя за спиращите дъха 3.9 сек. Именно заради незабавния въртящ момент. Но за да не се трансформира той в пушек от гумите, колата е снабдена с иновативната ARB технология (actuator contiguous wheel slip limitation) за контрол на сцеплението, която гарантира максимално ползотворно ускорение.

По-важното в случая обаче е, че от марката са успели да съхранят иконичното пътно поведение на британския хулиган. Колата все така завива като на релси (че даже май още по-добре) и атакува завоите със същото желание като по отсечките на Рали „Монте Карло“ през 60-те години на миналия век, което печели три пъти. Подобно „залепване“ в завоя трудно може да се усети в друг автомобил, дори и той да е не просто спортно, а състезателно ориентиран. Как тежката батерия не е съсипала това удоволствие ли? Ами просто защото не е тежка. Електрическият Cooper SE е само със 145 кг по-тежък от бензиновия Cooper S (с 8-степенен автоматик), като общото му тегло е 1365 кг. Тези килограми в повече са доабвени ниско в пода на колата. Това е наложило каросерията да се позиционира с 18 мм по-високо, отколкото на стандартния модел, но сниженият център на тежестта компенсира това по отношение на центробежните сили. А и така не се изяжда от и без това скромния обем на багажника от 211 л.

Особен кеф е и осезателно „по-стегнатата“ система за рекуперация на енергията при движение по инерция. Практически тя прави така, че като вдигнете крака си от педала на „газта“ колата спира стремглаво. Така при ниски градски скорости може да се управлява само с един педал, без изобщо да се натиска спирачка. За извънградско, където по-често ще ви се иска да ползвате инерцията си, тази система има и втора, „по-отпусната“ степен, която обаче все още е осезателно по-силна от тази на повечето познати електромобили.

Пробег

Огромният плюс, който малката батерия с брутен капацитет от 32.6 кВтч има за картинг усещането зад волана, за съжаление е обратно пропорционален на ефективността на автомобила по отношение на пробега. Според данните на производителя с напълно заредена батерия колата може да измине 234 км в смесен цикъл на шофиране (по новия, по-реалистичен цикъл на засичане WLTP). Реално обаче сваляйки колата от зарядното при 100% пълна батерия, на бордовия ми компютър пишеше едва 171 км. А това към днешна дата е твърде малко, дори и за едно MINI. Но имайки предвид, че стихията на това автомобилче е в града, то нещата започват да придобиват някакъв смисъл. Електрическата система на автомобила е способна да поеме бързо зареждане с прав ток до 50 кВтч.

Под капака

Двигател електрически

Задвижване на колелата предно

Мощност в к.с. 184 к.с.

Въртящ момент 270 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) 7.3 сек.

Максимална скорост 150 км/ч

Пробег 234 км (WLTP)

Капацитет на батерията 32.6 kWh

Емисии на CO2 0 г/км

Маса 1365 кг

Цена от 63 900 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 02.06.2021 г.

Снимки: Авторът

(Visited 2 296 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *