Добавките – полезни или вредни?

Качеството на горивата у нас е такова, че въпросът с използването на добавки винаги е на дневен ред. За съжаление няма категорични мнения за и против използването им, базирани на доказателства.

Отделно в самите горива би трябвало да се слагат добавки, но дали това се прави и се използват качествени – българинът е скептичен. Някои експерти не съветват да се използват добавки, други пък горещо препоръчват употребата им, а производителите на автомобили обикновено са против тях. Затова е добре да се запознаем по-обстойно с видовете добавки и начинът им на работа.

Видове

Добавките за горива основно се делят два вида – универсални и специализирани. Освен това е важно да се вземе предвид дали са за бензинови или за дизелови двигатели. Според повечето специалисти, универсалните добавки са по-скоро меркетингова измислица и ефект от типа „6 в 1“ граничи с фантастиката. За разлика от специализираните. При бензиновите мотори това са октан-коректорите, почистващи добавки, влагоуловители или комбинация от описаните, а при дизеловите цетан-коректори, смазващи добавки, антигел добавки (против замръзване) и почистващи. Но и тук не липсват заблудите.

Съвременните горивни системи са много прецизни и следователно по-податливи на негативните ефекти на химическите реакции в горивото. Това води до замърсяване на горивната система, липса на смазване, корозия и други проблеми. При по-стари двигатели, е проблем да се получи правилната гориво-въздушна смес и от там ефективност на горене, поради натрупването на отлагания в горивната система и износването на компонентите.

Заблудите

Независимо какво ни обещават производителите на добавки, е добре да сме наясно, че цялостно почистване на горивната система с една добавка за едно зареждане на резервоара е измама, обясняват от „Дизел център“. Незабавното почистване и защитаване на инжекторите също. Поддържането на EGR клапаните и турбото чисти няма как да се случи с каквато и да било добавка. Подобряването в изгарянето на горивото и общата работа на двигателя е много относително и разтегливо понятие. Защитаването и смазването на инжекторите и горивната помпа, което най-често се обещава от производителите на горивни добавки, може да се случи само ако концентрацията на добавката е изключително голяма. Тогава обаче може да имате ред други странични ефекти като проблем в клапаните на главата, стопен катализатор, DPF филтър, разяждане на гумени уплътнения, отделяне на високо количество замърсявания в горивният филтър, посиняване на горивните разпръсквачи поради прегряване, стопени бутала, проблем в турбото на автомобила или много други неволи.

Внимание

Затова трябва да се борави много внимателно с горивните добавки, независимо дали са евтини или скъпи. В общи линии всички добавки са с идентично съдържание и е добре да посягате към тях само „по лекарско предписание“, т. е. ако доказано се налага, а не за профилактика. И също както с лекарствата, трябва да сте внимателни, за да не предозирате двигателя на своя автомобил. Едно е сигурно – гарантиран проблем ще имате винаги когато не спазвате предписанието от производителя на добавките.

За бензин

Специализираните добавки за бензинови двигатели се борят с три основни проблема, идващи от качеството на бензина. Не забравяйте да ги ползвате само според предписанията на производителите, съветват от caralyze.bg.

На първо място това е по-ниското октановo число от обявеното и съответно нужното на двигателя. Това води до преждевременна детонация, което понижава мощността на двигателя и влияе отрицателно на клапаните, буталата и сегментите. Тук биха помогнали октан-коректорните добавки. Важно е да се отбележи, че те се числят към аварийните добавки и тяхната ежедневна употреба за повишаване на октановото число на бензина си е чиста загуба на пари. По-евтино е да зареждате високооктанов бензин, отколкото да повишавате октана на нормалния бензин. Така че бутилка такава добавка е добре да ви стои в багажника, когато тръгнете на дълъг път и ви се наложи да заредите в неизвестна бензиностанция, в следствие на което двигателят започне да се държи странно. Точно в такива моменти се използват октан-коректорите и то само до следващата добре позната бензиностанция в качеството, на която не се съмнявате (ако изобщо има такива) или до сервиза, за да ви източат вече сипаната течност от резервоара. В състава на октан-коректорите се съдържат основно три съставки. Железни окиси, които са ефективни и нетоксични, но при превишаване на препоръчителната от производителя концентрация може да доведат до прекомерно натрупване на желязосъдържащ нагар (червеникав на цвят) по свещите, което е изключително непрепоръчително. На второ място са мангановите съединения, които са ефективни и невисокотоксични, но образуват твърд нагар по свещите, който снижава ефективността им при предозиране на добавката. Третият елемент са ароматни амини, които добре се съчетават с другите антидетонациони съединения и подсилват техния ефект, но предозирането им води до натрупване на вредни отлагания в горивната система и образуване на нагар.

На второ място са по-голямото количество смоли в нискокачествените горива, които водят до по-бързо замърсяване на горивната система, горивните камери и изпусктелната система. Тук последствията са увеличен разход на гориво, риск от прегряване на двигателя, намалява се ресурса на катализатора. За разлика от аварийните, почистващите добавки е добре да се ползват регулярно, ако искате да има някакъв ефект от тях. За двигатели с голям пробег, използването на промиващи добавки може и да е опасно, ако не се направи както трябва. Основният компонент на почистващите добавки са повърхностно активни вещества ПАВ. Като профилактично средство те са изключително полезни при редовното им използване в автомобили с голям пробег или с много часове в градските задръствания, но при положение, че се ползват редовно, а не „ударно” един път в годината. В такива случай се започва с по-малки дози за постепенно промиване. Висококачествените добавки могат да почистват вредните отлагания не само в горивната система, а и някой видове нагари в горивните камери.

Третият основен проблем е вода в горивото, вследствие на конденз или неправилно съхранение и транспортиране – тя нарушава работата на двигателя, през зимата може да замръзне и да задръсти бензинопроводите, като освен това ускорява корозията. Влагоуловителните добавки също е добре да се ползват по-често и особено при смяна на сезоните, защото тогава по-често се образува конденз в резервоара. Те възпрепятстват кристализирането на водата в бензина и образуването на лед в бензинопроводите и горивната система. Тяхното преодзиране не е фатално, но не е препоръчително, защото при изгарянето им все пак остават нагари, които се натрупват в двигателя.

За дизел

По своята същност дизеловият двигател е много по-чувствителен към качеството на горивото в сравнение с бензиновия. Това се обуславя от факта, че образуването на гориво-въздушната смес се извършва направо в цилиндрите и то за много кратко време, обясняват от caralyze.bg. Освен това се разчита на способността на гориво-въздушната смес да се самовъзпламенява, а не се „пали“ принудително с искра както е при бензина. Добавките за дизелови двигатели са основно четири вида – цетан-коректори, смазващи добавки, антигел добавки (против замръзване), почистващи и т.нар. универсални, които са комбинация от всички отделни видове. Цетан-коректорите повишават цетановото число на дизеловото гориво, което съответно повишава способността му за възпламеняване, повишава икономичността на двигателя и екологичните показатели. Те са много подходящи да се ползват при дълъг път, заради икономията и по-добрата работа на двигателя.

На второ място са смазващите присадки, които предпазват горивната система и двигателя от износване. Смазващи добавки е добре да се ползват, ако двигателят е нов или току-що е преминал основен ремонт и се нуждае от разработване.

Антигел добавките пък предпазват горивото от замръзване и поддържат гъстотата му в подходящи работни граници. Затова е абсолютно излишно да ги ползвате през лятото. Много е важно да знаете, че ефект от антигел добавките има когато те са добавени в горивото преди да започне процеса на кристализация на парафина и в последствие сгъстяването и замръзването. Наливането на добавка дори и в двойни или тройни количества в резервоар със замръзнало вече гориво не помага. Дори по-лошо при опит да се запали двигателят само може допълнително да задръстите горивната система. Единственият вариант в случая е престоят на превозното средство минимум няколко часа в топъл гараж. Освен антигел добавките, зимата е добре да ползвате смазваща добавка, тъй като тя прави „студения старт” по-лесен и предпазва двигателя от износването което през зимата е по-голямо заради работата на двигателя при по-ниска температура, особено на „празни обороти”.

Много хора добавят бензин в дизела, когато той замръзне. Експертите съветват да сте много внимателни когато го правите, защото гарантирано ще имате проблем с всяка комън рейл система при добавянето на бензин повече от 5%.

Последният вид са почистващите добавки, които премахват отлаганията по разпръскващите дюзи и цялата горивна камера (бутала и цилиндри). С тях е добре да действате още по-внимателно. Не използвайте ударни дози в началото, особено за двигатели с голям пробег. Разбира се, на чисто нови двигатели е безсмислено изобщо да се прилагат.

Важно е когато решите да ползвате дадена добавка да съобразите вашият автомобил има ли DPF филтър и да съобразите добавката с него, за да не се запуши.

Източник: в. „Телеграф“, 23. 05. 2019 г.

Снимки: Интернет

(Visited 12 136 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *