Втората истинска М-ка на BMW е „джип“ със 750 хибридни коня

BMW M GmbH представи една експресивна нова автомобилна концепция – BMW Concept XM.

Събитието се състоя в рамките на Art Basel Miami Beach.Производството на най-мощния автомобил BMW M, произвеждан някога серийно, ще започне в края на следващата година. Това ще бъде и първият модел от BMW M GmbH без аналог в гамата на BMW след легендарното BMW M1. BMW XM ще се предлага като Plug-in хибрид ексклузивно и само като M автомобил.

Ярката визия демонстрира великолепните динамични характеристики: динамика, пъргавина и прецизност с електрически пробег до 80 километра. Новоразработеното M Hybrid задвижване на BMW Concept XM комбинира V8 двигател с динамичен електромотор и развива максимална мощност от 550 кВт/ 750 к.с. и максимален въртящ момент от 1000 Нм.

Начало

За пръв път при BMW Concept XM е представен новият, прогресивен дизайн на предната част за моделите на BMW от луксозния клас, който през 2022 година с индивидуална визия в рамките на моделната офанзива ще навлезе и в луксозния сегмент. Новаторското разделение на предните светлини в два отделни модула осигурява силно излъчване. Особено характерна е дневната светлинна графика от тесния горен светлинен модул с остри контури. Ярката, разположена между фаровете, хоризонтално насочена BMW бъбрековидна решетка се стеснява в горната част и с почти осмоъгълния си контур подчертава динамичния характер на предната част. Черните елементи на бъбрековидната решетка са оградени от фина рамка и сякаш се реят свободно върху гланцирано черната повърхност. Новото ХМ лого на бъбрековидната решетка, както и големите въздухозаборници, подчертават мощността на V8 двигателя, който се крие зад радиаторната решетка и заедно с електрическото задвижване е част от системата M Hybrid.

Мощните, силно очертани пропорции на BMW Concept XM подчертават неговата безкомпромисна индивидуалност и подсказват за купе-характера на каросерията. Предната част със силно присъствие, дългият преден капак и издължената, снишаваща се назад линия на покрива създават характерния Two-Box дизайн с неподражаем силует. Класическите за М външни огледала осигуряват ясна спортно-техническа визия. За M Hybrid задвижването подсказва капачката за зареждане зад лявото предно колело. Издължената каросерия лежи върху 23-инчови алуминиеви джанти, които осигуряват допълнителна мощ и стабилност на силуета.

В задната броня доминират характерните за BMW M двойни ауспухови накрайници. Двойните ауспухови накрайници, разположени от двете страни, понижават обратното налягане за V8 двигателя и в същото време генерират типичния за М звук, който съпровожда внушителното разгръщане на мощността на двигателя.

Отвътре

В интериора на BMW Concept XM изживяването на мястото на водача се отличава с типичната за М интерпретация на ориентираното към водача оформление на кокпита. Линиите и оформлението на повърхностите на арматурното табло, средната конзола, тапицериите на вратите и седалките с мощна геометрия и висококачествени материали осигуряват атмосфера с прогресивно усещане. Кафявата кожа с Vintage визия, използваниет мед и карбон прехвърлят мост между лукса и моторните спортове. Областта за водача е ясно разделена от другите зони на автомобила чрез мощна декоративна лайстна. Вътре в кокпита декоративната площ от карбон с втъкани медни нишки оформя една спортна и ексклузивна основа за индикаторите, дюзите на вентилацията и уредите за управление. Новата комбинация от индикатори с BMW Curved Display създава хармоничен баланс между традиционната ориентация към водача и модерния дигитален свят. Червените акценти на волана и средната конзола дават специфични за М сигнали за спортен дух. В центъра на средната конзола са разположени три вертикални елемента, оформени в трите цвята на логото на марката BMW M.

На базата на последното поколение на BMW iDrive, специфичната за М версия на BMW iDrive пренася High-Performance характера на BMW Concept XM в дигиталния свят. Потребителският интерфейс оптимално подпомага спортното изживяване за водача и е оформен в трите характерни за М цвята. Той изобразява по особено естетичен начин както режимите на хибридната система, така и чисто електрическия режим на шофиране. BMW Curved Display оптимално разгръща индивидуалния дизайн и предлага един поглед към потребителския интерфейс, който в бъдеще ще допринася за повишаване на изживяванията при шофиране във всички модели на BMW M.

Снимки: BMW

(Visited 1 436 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *