Връчиха наградите за камион и ван на годината в София

Престижните международни награди Камион на годината, Иновации при камионите и Ван на годината бяха връчени на българските представители и вносители на отличените марки на специална гала-вечер в Рейнбоу Плаза, София на 10 март 2022 г.

Отличията връчиха българските представители в международните журита – Снежина Баджева и Лъчезар Апостолов от сп. „Камиони“.

С приза Международен камион на годината 2022 е отличено новото поколение камиони на DAF, включващо моделите XF, XG и XG+. Статуетка и плакет в България получи Георги Загоров, управител на „Турботръкс България“, официален дилър на DAF. Възползвайки се изцяло от новите разпоредби на ЕС за маса и размери на товарните автомобили, DAF създаде гама камиони, която драстично подобрява аеродинамиката, горивната ефективност, активната и пасивната безопасност и комфорта за водача. Удължението отпред на кабината със 160 мм заедно с леко трапецовидната форма на кабината и заоблянията на страничните ръбове позволяват да се постигне 19% намаление на въздушното съпротивление. А със създаването на сериите XG и XG+, при които отзад дължината на кабината е с 330 мм повече, DAF всъщност въвежда на пазара един изцяло нов сегмент.

DAF XF Hydrogen – прототип на тежкотоварен камион с гориво водород и двигател с вътрешно горене, е носител на Награда за иновации при камионите 2022. Статуетка и плакет в България получиха Ян ван Кулен, директор Търговски операции DAF Trucks и Йохан Тейуизе, регионален мениджър DAF Trucks. DAF XF Hydrogen е прототип на тежкотоварен влекач с гориво водород, задвижван от двигател с вътрешно горене. Журналистите от журито Камион на годината оцениха подхода на DAF да се проучи още една възможност за алтернативно задвижване и преход към алтернативни горива.

Mercedes-Benz Citan и Renault Kangoo Van, разработени в сътрудничество от Renault Group и Mercedes-Benz бяха обявени за носители на наградата Международен ван на годината 2022. Наградите в България получиха – за Renault Kangoo Van – Даниел Владев, бранд мениджър лекотоварни и електрически автомобили Renault за България и за Mercedes-Benz Citan –  Александър Бабанин, изпълнителен директор и Николай Фандъков, мениджър Продажби на лекотоварни автомобили в СИЛВЪР СТАР, генерален дистрибутор на Mercedes-Benz за България.

При новия Mercedes-Benz Citan е вградена иновативната и оригинална за марката, инфотейнмънт система MBUX (Mercedes-Benz User Experience), която дава възможности за всеобхватна свързаност и за управление на функциите и системите на автомобила.

Със странична врата Open Sesame by Renault, осигуряваща товарен отвор с ширина 1,45 метра, новият Kangoo Van дойде на пазара с иновация, която е едновременно интелигентна и практична. Оборудването на Renault Kangoo Van включва още редица нови и интелигентни решения, насочени към функционалност, практичност, ефективност и комфорт, както и 12 нови асистиращи системи за сигурност и безопасност.

Международните награди Камион на годината 2022, Иновации при камионите 2022 и Ван на годината 2022 бяха обявени и връчени на производителите от президентите на съответните журита на специална церемония през ноември 2021 г. в Лион по време на международното изложение SOLUTRANS 2021.

Снимки: сп. Камиони

(Visited 1 624 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *