Съдийка отмени категория Е за ремаркета

Районният съд в Асеновград отмени акт на стойност 150 лв., съставен на тракторист, теглил 18-тонна цистерна без да има необходимата за целта категория Е.

На 11 юли т. г. автопатрул бил изпратен в село Болярци по подаден на телефон 112 сигнал за катастрофа с пострадал моторист. На място двамата полицаи видели трактор с прикачено двуосево ремарке тип цистерна и мотор, който видимо се бил блъснал в машината отзад. Водачът на трактора представил свидетелство на управление на колесен трактор, но униформените видели, че не разполага с категория Е за ремаркета с маса над 750 кг, и го глобили.

Съдя Стефка Пашова обаче тълкува, че отделна категория се изисква само за моторни превозни средства, т.е. такива с двигател. Ремаркето е пътно превозно средство, без собствен двигател и „съобразно законово дадената дефиниция на параграф 6 т.12 от ПР на ЗДвП и съобразно чл. 150а ал.1 от ЗДвП, за него не се изисква наличие на съответна категория“, мотивира се магистратката. Наказателното постановление е отменено с мотива, че „като е въвел изискване за притежаване на непредвидена в Закона за движение по пътищата категория за теглене на ремарке, административно наказващият орган е вменил на водача неосъществено нарушение“.

Решението на съда, което повдига немалко въпроси за съществуването и законността на категория Е, не е окончателно и може да бъде обжалвано на по-горна инстанция. Самите шофьорсаки книжки също повдигат въпроси, тъй като категория Е не е самостоятелна, а се добавя към категориите B (за лек автомобил), С (за товарни автомобили) и D (за автобуси). Към категория Ткт обаче не се предвижда добавка Е. В същото време обаче съдът пише още в решението си, че „жалбоподателят е бил водач на трактор – Съгласно параграф 6 т.16 от ЗДВП, сочещ, че „трактор“ е моторно превозно средство, предназначено за извършване на специфични дейности, както и за теглене на товарни ремаркета.“ Значи ли това, че трактор може да тегли ремарке над 750 кг, без водачът да притежава категория Е, остава неизяснено.

Снимки: Авторът, Интернет

(Visited 2 360 times, 1 visits today)

One Comment

  • Не знае човек в нарушение ли е! не е ли катаджии раздават правосъдие без да са запознати с закона – Лудница. После обжалвай губи си времето, пари за адвокат и накрая невинен, но – 300лв. А катаджията си взима заплатката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *