Не свалят номера, ако колата е служебна

Спират чуждия автомобил от движение за месец, но не го дерегистрират

Служебни и лизингови автомобили няма да се разделят с номерата си, ако с тях е извършено нарушение, за което според промените в Закона за движения по пътищата се налага санкция дерегистрация. Това важи и в случаите, когато управлявате автомобил, който не е на ваше име, пише в. „Телеграф“. Такива автомобили ще се спират от движение за срок от един месец, но няма да се дерегистрират, обясни шефът на КАТ комисар Бойко Рановски.

Промените в закона влизат в сил на 21 януари. От тогава, за първи път у нас ще се наказват с дерегистрация на автомобил тези, които карат пияни, дрогирани или без книжка. Без табели ще остават и спипаните на пътя с неплатени глоби, които карат с над 50 км/ч в града или участват в гонка. Срокът на наказанието е от 6 до 12 месеца.

То обаче ще се налага само на собствениците на автомобилите, разясни Рановски. По думите му, по този начин джигитите, които вършат грубите нарушения с кола на приятел, шеф или банка, ще се разминават с много по-леки санкции. На тях ще се налагат само глобите, които и сега са действащи. Ако са с над 1,2 промила в кръвта или са дрогирани, ще бъдат изправяни пред съд. Независимо, че не е бил зад волана, човекът, на чието име е колата, ще бъде наказван. „Колата му ще се спира от движение за срок от един месец“, допълни комисар Рановски. Според него, ако шеф остане без служебен автомобил за 30 дни, по вина на негов служител, ще понесе тежки загуби и най-вероятно ще уволни нарушителя.

Снимка: Интернет

(Visited 2 797 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *