Как да се возим на мотоциклет

Управлението на мотоциклет е трудно, но и да се возиш не е лесна работа, нито пък по-малко отговорна. Никой не провежда обучения за това. В повечето случаи единственият, към който може да се обърнете за съвет е ездачът на мотоциклета, макар в не малко случаи и той самият да не е особено опитен. Източник на статията е специализираният сайт motorcyclecruiser.com.

Какво да очаквате

Ако сте на път да приемете поканата на мотоциклетист да се возите при него, е добре да се уверите, че този човек има опит с карането, както и с возенето на пътници. Трябва да очаквате, че той ще иска да се увери, че имате предпазно облекло и каска и сте ги поставили правилно. Ездачът трябва да ви обясни как да се качите, как да стоите и как да слезете от мотоциклета. Трябва да ви обясни какво да правите при завиване, спиране и в спряло положение и как да си кажете, когато имате проблем, искате да намали или да спре. Човекът, на който поверявате живота си трябва да проявява загриженост за вашето състояние по време на пътуването.

Нека да разгледаме по-подробно всяка една от тези точки:

Опитът на ездача

Карането с пътник изисква малко повече умения, отколкото карането сам. Мотоциклетът става по тежък и вече няма да завива така, както ако сте сам или да спира на толкова кратка дистанция. Ще бъде по-трудно да се постигне баланс при завиване и спиране. Новобранците нямат този опит и ако се качите при такъв ездач може да възникнат проблеми. Така че ако обмисляте да се возите при някого, запитайте го от колко време кара. Най-добре би било да го прави поне от година, но в никакъв случай не и по-малко от три месеца. Затова питайте смело – откога кара, колко км е навъртял, къде се е учил, има ли застраховка (това е важно за отговорното му отношение, макар че в случай на инцидент тя едва ли ще ви покрие и вас), пие ли като кара и най-вече има ли книжка. След това се поинтересувайте за маршрута. Ако предложението е за целодневно каране, съветът е първо да поискате по-кратки дестинации със същия мотоциклет. Така ще разберете за себе си дали се чувствате комфортно с човека, който ви вози и с конкретния мотоциклет.

Поставете условия – ездачът трябва да е готов да обърне обратно и да ви прибере вкъщи или да изчака с вас докато ви вземе близък или хванете такси, ако по някаква причина не ви допада возенето или сте се уплашили.

Екипировка

Попитайте каква екипировка ще ви трябва и дали той ще ви осигури някаква. Минимумът е каска, която да отговаря на стандарта за безопасност DOT. Ако нямате каска и мотоциклетистът не се е погрижил да ви осигури, но въпреки това не оттегля поканата си, по-добре забравете за него. Това показва, че е безотговорен, не оценява рисковете и е склонен да поема такива, както и че има нереалистични очаквания.

Въпросът с размера на шлема също е от значение. По-малката каска ще ви е неудобна и може да е болезнена, докато по-голямата може да се изхлузи в случай на катастрофа. Тестът за проверка е следният. Сложете каската и я стегнете плътно до брадичката си. След това хванете шлема в задната долна част и се опитайте да го изхлузите от главата си напред към лицето. Ако излезе значи не става и ви трябва по-малка каска.

Някои пасажери не желаят да ползват цял шлем с покрито лице и визьор, което е грешно от тяхна страна. Те са най-сигурните. Ако се спрете на такъв с открито лице, то задължително се погрижете за защитата на очите си – очила или маска. При скорост от 100 км/ч дори и малка мушица може сериозно да увреди зрението ви.

Каската е най-важното, защото спасява живота. Останалата част от екипировката пък би намалила болката и страданието ви в случай на инцидент. Винаги използвайте дълги панталони, защото и най-малкото камъче или докосване до горещия двигател и ауспух може да ви остави белези за цял живот. Дори и едни дънки ви предпазват, но колкото по-дебели са панталоните, толкова по-добре, а най-удачно е те да са специални за мотоциклетизъм. Не се доверявайте на ездачи, които карат по къси гащи – те са от тези, които не преценяват правилно рисковете.

Ако нямате ръкавици, ездачът трябва да ви подсигури такива. Дори и обикновени кожени ръкавици вършат работа, стига да прилепват достатъчно плътно по ръцете ви. Плътното прилепване е важно, за да не се изхлузят в случай на инцидент. Ръкавиците без пръсти са друг признак на безразсъдство – те трябва да покриват цялата ви ръка.

Мотоциклетните якета са изработени така, че да ви осигурят по-добър комфорт по време на езда и по-добра защита при падане. Ако не разполагате с такова обаче всяко по-плътно яке върши работа – кожено или изработено от твърд текстил. Например, едно дънково яке е по-добра идея от някое, изработено от лека материя.

Ако не разполагате с истински мотоциклетни ботуши, заложете на твърди обувки, които покриват крака и глезена. Уверете се, че връзките им няма бъдат издухани от вятъра и няма да се закачат в задното колело или веригата, което може да доведе до нараняването ви или до катастрофа.

Преди да потеглите

Ако никога не сте се возили или ви се случва рядко, шофьорът трябва да ви обясни няколко момента. Той трябва първо да ви покаже как да се качите на мотоциклета, дали това да стане преди него (рядко изключение, основно за най-големите туръри с облегалки за пътници) или след него. Трябва да сте наясно дали той очаква да ползвате стъпенката, за да се качите или просто да прехвърлите крака си над седалката (кажете му, ако не можете), от коя страна ще заходите, дали ще използвате раменете му или ръката му за опора и най-важното – да потвърди, че е готов за качването ви. В противен случай рискувате да паднете с мотоциклета. Същото е и след приключване на возенето – уточнете кой ще слезе пръв – вие или той. Важно е да уточните от коя страна ще слезете и ще ползвате ли стъпенките. Мотоциклетистът трябва да ви предупреди да внимавате с нагорещените части, най-често ауспуха.

Трябва да ви обясни и къде да държите краката си по време на движението – обикновено това е на вашите собствени стъпенки. Най-често те са сгънати и той трябва да ви ги разгъне. При спиране той трябва да може да удържи мотоциклета без ваша помощ, заради което трябва да ви инструктира да държите краката си на стъпенките и в спряло положение. Ако не може да направи това, откажете да се возите при него. Винаги трябва да го предупреждавате, ако искате да стъпите на земята в спряло положение. Рядкост е, но при някои мотоциклети трябва да ви предупреди, ако има риск кракът ви да попадне при колелото или другите части от задвижващата система.

Трябва предварително да се уговорите къде ще се държите. При големите туръри с пасажерски облегалки това не е проблем, но при всички останали случаи поне едната ви ръка трябва да е около талията на ездача. Ако има голяма и удобна релса около седалката с другата ръка може да се държите за нея, ако е удобно. В противен случай дръжте ездача около талията с две ръце. Не го дръжте за раменете или ръцете, защото това може да повлияе на управлението, нито пък се дръжте на кожения ремък над седалката, ако има такъв, защото той не осигурява стабилна опора и също може да повлияе върху стабилността на мотора.

Накланяне в завоите

Водачът трябва да ви обясни какво да правите и да не правите когато се накланя в завоите. Позицията на тялото ви влияе върху ъгъла на завиване и контрола върху мотоциклета. Най-правилният съвет е пътникът да остане неутрален. Това означава да не се накланя по посока на завоя, нито в обратната, а също и да не гледа през рамото на ездача. Много е важно да не премества тяло и тежестта си внезапно по време на завой. Трябва да сте наясно, че ако се чувствате дискомфортно от това колко се наклонява мотоциклетът в завоя и тръгнете да го изправяте с вашето тяло, накланяйки се в обратната посока, това ще има точно обратния ефект. Ездачът ще трябва да наклони мотора още повече, за да поддържа курса си.

Има мотоциклети, отново като големите круизъри, при които някои части могат да закачат асфалта при завиване. Водачът трябва да ви предупреди за това и ако се случи да не се притесните, въпреки неприятният шум, от който ще бъде съпроводена маневрата.

Спиране и ускорение

При интензивно спиране може да бъдете притиснати плътно до водача. Ако имате релса, за която да се държите е добре, защото тя би поела известно напрежение, но водачът, който има повече време да се подготви, трябва да е способен да ви издържи тежестта, дори и при много усилено спиране. Когато можете да достигнете резервоара с ръце, в подобни случаи е добре да се подпирате на него.

Мотоциклетите ускоряват по-динамично от автомобилите, което може да е проблем, ако няма облегалка за пътника, какъвто е масовият случай. Възможно е да не можете да се хванете достатъчно здраво за водача или мотоциклета по ред причини и да разчитате повече на стискането с краката си. Ако случаят е такъв, предупредете водача, за да ви осигури сигурно място за хващане или да ускорява по-плавно. Той трябва да поддържа равномерна скорост и да ускорява така, че да имате време за реакция. Пасажерът също трябва винаги да е в готовност да реагира на променливата ситуация в трафика и да се държи възможно най-сигурно.

Често се случва каските ви да се удрят при ускорение и спиране. Пасажерът не трябва да се извинява за това, тъй като основната причина да се случва е, че водачът не действа достатъчно плавно.

Комуникация и първо возене

Преди да тръгнете на по-дълго пътешествие трябва да знаете няколко основни сигнала, с които да съобщавате вашите нужди. Разбира се, може да си уговорите свои собствени, но общоприетите са следните:

Едно потупване по дясното рамо означава „Искам да спрем когато е удобно“, две „Спешно е“ и три „Спри веднага“. Тупването на лявото рамо може да означава „Виж това“ и е добре винаги да е съпроводено с показване с пръст, а по двете едновременно „Имам проблем“. Палец нагоре означава, че ви е приятно и се наслаждавате, а надолу – точно обратното. Потупването на водача отпред или по резервоара на мотора означава „Намали скоростта“. При ниска скорост и в спряло положение може да комуникирате и гласно, но при по-висока водачът вероятно няма да ви чува заради вятъра.

При първо возене е добре да спрете няколко минути след тръгване и да обсъдите кой как се чувства, като може да правите това и в последствие на всеки 20-30 мин. Първото пътуване трябва да започне с уговорката, че то ще прекъсне във всеки един момент, ако на пасажера не му харесва. Затова е хубаво първото возене да е само с ездача, а не с група, тъй като тогава има риск, той да не се съобрази с вас, а да последва групата. Маршрутът е добра да бъде подбран без много трафик.

Трябва да се уверите, че се чувствате комфортно още преди да е започнало пътуването. Ако ездачът по някакъв начин ви кара да се чувствате некомфортно е най-добре всичко да приключи преди нещата да се влошат.

Мотоциклетът

Различните мотоциклети имат различни характеристики, които ги правят по-подходящи, по-малко или дори опасни за возене на пасажер. Най-комфортно пътникът би се чувствал, ако има облегалка – колкото по-голяма, толкова по-добре. Но твърде малко мотоциклети разполагат с такива. Най-големите облегалки дори позволяват на пътника да не се държи за водача, а по-малките, да не се плъзва назад, без да предлагат почивка за гърба.

Самата седалка е следващото най-важно нещо. Идеалното седло е дълбоко и удобно, достатъчно широко, за да имате опора и достатъчно дълго, за да не се притискате към ездача. Тясната седалка освен неудобна, засилва и чувството за несигурност. Ако планирате да имате дългосрочни отношения с мотоциклетиста, попитайте го дали може да ви осигури по-комфортна пасажерска седалка. Повечето мотоциклети имат такава опция.

Другите важни аспекти за вашето удобство са позицията на краката (най-вече възможността да се държите и с тях, което е особено важно в случайна катастрофа) и окачването на мотоциклета. Ездачът може да го настрои за пътуване с пасажер (повечето нови туръри предлагат тази опция електронно), но това не винаги е възможно. Трябва да сте наясно, че мотоциклетите не возят комфортно като колите и вибрациите са част от пътуването. Разбира се, може да сигнализирате на водача да избягва твърде високите обороти на двигателя, които ви карат да се чувствате по-дискомфортно.

Но най-важното, за да се наслаждавате на пътуването е да намерите внимателен и опитен водач, който се съобразява с желанията ви. С негова помощ ще откриете един нов свят, какъвто никога не бихте видели зад стъклото на автомобил.

  • Возенето на деца изисква по-специален подход.

Източник: motorcyclecruiser.com

Снимки: Интернет

(Visited 4 376 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.