Как да завиваме правилно с мотоциклет

Завоите са може би най-важният елемент от управлението на мотоциклет, както всъщност и на всяко шофиране. Всеки мотоциклетист развива уменията си за завиване по време на цялата си „кариера“, но повечето така и не стигат до съвършенството. Разбира се, има и изключения, чийто имена знае цял свят – Валентино Роси, Дани Педроса и др. Тази статия, с източник lazymotorbike.eu, е събрала най-честите грешки, които мотористите допускат по време на завиване, причините за тях, какво да направят, за да не ги допускат или когато вече са ги допуснали. Тук ще откриете и съвети за идеалната линия на завоя и как да я уцелите, кога и как да спирате и използвате газта, както и за правилната скорост за влизане в завоя. Всеки мотоциклетист е добре да бъде подготвен теоретично, но разбира се, най-важното е практиката, практиката и отново практиката.

Мислете какво и защо правите

Понякога всичко изглежда идеално. Без да сте съвсем наясно какво правите, за да изберете идеалната линия, вие инстинктивно усещате как да подходите към всеки завой – с правилната скорост, на правилната предавка. Постфактум не мислите, че бихте могли да го атакувате с по-висока скорост, както и нямате съмнение, че сте навлезли в кривата твърде бързо. Начинът да достигнете до това състояние на „мотоциклетна нирвана“ е усилената практика и опитът. Освен това обаче е много важно от време на време да се замисляте върху това какво, как и кога правите, за да ви се получават нещата. Защото в завоя всичко е важно – как оглеждаш радиуса му предварително, как планираш своята линия, как седиш върху мотоциклета, как да влезеш в завоя, как да използваш газта и превключваш скоростите, как да спираш предварително, а понякога за съжаление и в самия завой. Чистата теория без практика, разбира се, не е достатъчна, но винаги ще ви е от полза да сте наясно кога какво се случва като сте на пътя.

Гледайте максимално надалеч

Едно от най-важните неща при управлението на мотоциклет е правилното наблюдение и оценяване на завоя. Трябва да се научите да преценявате колко точно остър е завоят и да съобразите с това скоростта си и правилната предавка. Когато гледате максимално надалеч в перспектива, понякога ще може да видите завоя и да го прецените много преди да стигнете до него. Дърветата край пътя, лампите и мантинелите също ви подсказват какво следва, дори и да не виждате самия асфалт. Преценката на непознати завои става все по-добра с времето и опита. За да ускорите процеса на самообучение обаче е добре когато някой завой ви изненада или не се чувствате сигурни при завиване, хубаво да обмислите причините за това. Помислете добре дали е имало подсказващи признаци, които сте пропуснали или какво би могло да ви подскаже, че не сте съобразили добре поведението си спрямо пътната обстановка.

Много е важно да гледате в посоката, в която искате да отидете, когато сте в самия завой (затова не се втренчвайте в крайпътните дървета или канавки). Винаги гледайте далеч напред. Много е важно да концентрирате вниманието си, когато предстои завой, чийто край не се вижда за неговото развитие в перспектива, защото такива завои могат да бъдат много коварни. Наблюдавайте „точката на изчезване“ на пътя – колкото е по-близо тя, толкова повече се затяга завоят.

Мислете за линията си в самия завой

Перфектната линия за всеки завои зависи от това къде карате. На писта, където целта ви е да направите максимално бърза обиколка, трябва да изберете траекторията си така, че да направите най-правата възможна линия от момента на намаляване преди завоя и накланяне на мотоциклета до ускорението след това. На нормален път най-често видимостта е ограничаващият фактор. Тук не търсите линията на оптималната скорост, а на оптималната видимост.

Затова е добре да разделите завоя мисловно на две – извън и вътре в него. Когато захождате към завоя и започвате да се накланяте, гледайте да го правите максимално широко от външната му страна. Разбира се, преди този момент трябва да намалите скоростта и да превключите на точната предавка. Задръжте газта леко отворена (подадена) и продължете накланянето и навлизането в завоя от външната му страна. В даден момент ще достигнете точката, в която ще може да прекосите завоя максимално близо до апекса му и на изхода му отново да излезете широко с ускорение. По този начин ще имате максимална видимост през цялото време.

Затягащи завои

Невинаги може да прецените един завой преди да навлезете в него. Има един вид гадни продължителни завои, чиито радиус намалява постепенно. Те започват като лесни, но в последствие се затягат и понякога става твърде късно за реакция. В състояние сте да предвидите подобен развой на завоя, ако внимавате за „точката на изчезване“, за която стана дума по-нагоре. Ако тя все повече се приближава, то очаквайте завоят да е много затворен и с много малък радиус. В този случай все още имате време да намалите скоростта със задната спирачка (разбира се плавно) и да се наклоните още повече.

Проблемът е когато не успеете да предвидите затягащият се завой. Тук в общи линии имате две възможности:

 • Натиснете мотоциклета към вътрешността на завоя с външното коляно. Наведете се допълнително, натискайки на обратно вътрешната дръжка на кормилото когато е възможно, макар че повечето водачи имат психологическа пречка да го направят в такава ситуация. Бутането с коляното обаче става по-лесно след това.
 • Използвайте задната спирачка внимателно. Така не само ще намалите скоростта, но и моторът леко ще завие със задната гума и ще се съкрати ъгълът на завоя, а на вас точно това ви трябва. Имайте предвид, че не трябва да натискате силно задната спирачка в пристъп на паника.

Най-важното е да карате така по пътищата, че винаги да си оставите възможност за реакция в изненадващи ситуации. Карането на предела го оставете за писта.

Виражи

Завоите с виражи са два типа – с положителен и с отрицателен наклон. При тези с положителния, външната страна на завоя е по-високо от вътрешната. Те се вземат много по-лесно, отколкото са ви изглеждали на входа им, дори в някои от тях не е нужно да се накланяте изобщо. Това се получава тъй като самият път насочва мотоциклета ви с правилния ъгъл спрямо завоя.

Завоите с отрицателен наклон са точно обратните – тук вътрешната страна на завоя е по-високо от външната. Това означава, че трябва да се наклоните повече, отколкото за завой със същия ъгъл, ако повърхността на пътя беше равна. Много често такива виражи се срещат при кръговите кръстовища, където вътрешността на завоя е по-висока, отколкото в края. Това е направено, за да се събира прахта, водата и изтеклото от автомобилите масло във външната част и същевременно допълнително да се забави скоростта на превозните средства. Така че винаги, преминавайки през кръгови, търсете вътрешната част на завоя, макар да трябва да се наклоните повече там, защото има по-малко прах и мръсотия. Това важи особено и при валеж.

Спиране и смяна на скорости

Преди да навлезем в завоя трябва да сме подготвени. Това означава, че трябва да се движим с правилната скорост, обикновено като намаляваме и да сме избрали правилната предавка. Правилната предавка е тази, която ви позволява да преминете гладко през завоя и на изхода му да ускорите. Добро упражнение, за да изградите усет коя е най-добрата предавка е като изберете участък от пътя, на който познавате всички завои. Първо го преминете на една предавка по-ниско, отколкото сте свикнали, а след това и на една по-високо. Ще разберете, че сте на твърде висока скорост, ако на изхода не може да ускорите добре, без да преминете на по-ниска предавка или че сте на твърде ниска, ако не може да преминете през завоя с плавно поддържане на газта и леко ускорение.

Подготвяйте се по-отрано за завоя, ако трябва да направите всичко в последния момент, вероятно ще използвате спирачката твърде усилено и ще влезете в завоя с много по-ниска скорост, отколкото ако се приготвите отрано. Отделно когато сте подготвени ще може да се концентрирате изцяло в самото описване на завоя много по-пълноценно, отколкото ако се налага усилено спиране преди него.

Влизане в завоя и накланяне

Започвате завоя като накланяте мотоциклета си. Може да го наклоните и втори път в апекса на завоя, след който излизате с ускорение. За да се наклоните използвайте теглото си, както и външното за завоя коляно, с което да натискате резервоара на мотоциклета – за да завиете наляво с дясното бедро и коляно и за да завиете надясно – с лявото. Помага и когато натиснете вътрешната за завоя ръчка на кормилото в обратната на завоя посока. Усещането е все едно я бутате надолу.

Тук идва моментът и за най-съществената част от мотоциклетното завиване – с обратен волан. Макар много обяснения да звучат объркващо, това всъщност е нещо съвсем просто. При навлизането в завоя давате лек обратен волан след като се наклоните в посоката на завоя. Например – ако завивате наляво, започвате маневрата като се накланяте наляво, после бутате леко напред лявата ръкохватка, с което реално воланът завива надясно, продължавайки накланянето наляво. Важно е всичко това да се прави много плавно. По този начин много по-добре насочвате масата на мотоциклета и вашата в правилната посока на завоя и се справяте с центробежните сили, които винаги ви дърпат извън пътя. Също, ако има опасност от презавиване при повече подадена газ, обратният волан „обира“ задницата.

Работа с газта

Идеалната ситуация е когато можете да отваряте газта (да подавате газ) все повече и повече в продължение на целия завой. Когато подавате лека газ и без да натискате съединителя, мотоциклетът е много по-стабилен. Ако я пуснете или дръпнете лоста на съединителя, то моторът увисва надолу. При навлизането в завоя, както стана дума от външната му страна, подаването на газ трябва да е съвсем нежно. По-смело може да отворите газта при излизането ви от завоя. Това обикновено става около точката на апекса, където сте най-наклонен, след която може да излезете от кривата почти направо. Подаването на газ изправя отново вашия мотоциклет (т. Нар. Жироскопски ефект), така че трябва да сте сигурни, че завоят е завършил.

Правилната скорост

Правилото за скоростта в завоя е много просто – влизаш бавно, излизаш бързо. Насочете вниманието си към линията на завоя и газта, която подавате. Ако правите нещата правилно ще установите, че сте много по-бързи, отколкото ако се опитвате да ги направите по-бързо. Важно е да изберете правилната скорост преди завоя. Тя има само едно обяснение – тази, с която ще се чувствате комфортно. Другото важно нещо е да не отнемате газта напълно. Ако често ви се случва да отнемате газта в завоя или усещате, че изпускате правилната линия, то това са знаци, че влизате твърде бързо в кривите. Другият признак е когато стискате волана твърде силно. Той трябва да се държи по-свободно, за да може да прави леки корекции от само себе си.

Спирачка в завоя

Не винаги може да прецените правилната скорост за влизане в завоя и се случва да сте по-бързи от зоната ви на комфорт. В такива случаи се опитвайте да не връщате цялата газ, макар и това да е навик, от който ще се откажете трудно. Много по-ефективно ще е да пипнете леко задната спирачка. Така мотоциклетът няма да се изправи и няма да се наруши линията ви, дори напротив – ще се съкрати ъгълът на завиване. Едно леко докосване на задната спирачка в завоя никога няма да ви навреди. За разлика от силното натискане, което може да е много опасно.

Понякога обаче се налага аварийно спиране. Тук задната спирачка няма да помогне. В такива ситуации натиснете съединителя и предната спирачка едновременно. Бъдете внимателни в дозирането и не спирайте да натискате мотоциклета си в завоя (при повечето хора в тази ситуация, това най-лесно става с външното бедро и коляно), защото той ще се опита да се изправи, което ще ви изхвърли от пътя. С повече упражнения ще започнете да спирате наистина здраво в завоите.

Насичане на идеалната линия

Много често се случва вместо да опишем завоя в една идеална линия да го разделим на много кратки завойчета. Причините за тази грешка са няколко.

На първо място това се случва когато заходим твърде рано. Тогава се озовавате много близо до края на пътя или в насрещното и се налага да коригирате ъгъла, което от своя страна води до необходимостта от нови и нови корекции.

Другата хипотеза е да ви изненада ъгълът на завоя. Това се случва когато не сте огледали целия завой, когато сте го започвали. В такива случаи отново се налагат корекции, които най-често се изразяват в няколко леки завои в различни посоки.

Когато забележите, че допускате тези грешки е добре да осмислете линията си на влизане в завоите и да започнете да наблюдавате максимално надалеч пътя пред вас.

Твърде бързо или твърде бавно

Няма минимална или максимална скорост, както и абсолютно правилна скорост за даден завой. Тя зависи от уменията на мотоциклетиста, от самия мотоциклет, от гумите му, от времето и т.н. По-нагоре е описано какво трябва да направите, когато не прецените добре скоростта си в завоя. От друга страна, недейте да мислите, че твърде бавната скорост е грешка. Не е – жив сте. Много по-важно е да се концентрирате в правилното описване на завоите, отколкото да мислите дали не можехте по-бързо. Щом сте влезли по-бавно, значи сте имали нужда от това в дадената ситуация. Скоростта ще дойде от само себе си с опита и практиката.

Цялостната картина

За финал нека обобщим. Правилото е да започнете бавно. Не мислете за това как изглеждате и какво мислят другите за вас. Следвайте линията на завоя със собствените си очи (винаги ще има по-бързи от вас).

Първо – уверете се, че когато влизате в завоя, вашите очи вече са проследили линията, която искате да опишете.

Второ – уверете се, че сте подготвени за завоя. Бъдете сигурни, че сте намалили скоростта достатъчно, че сте на подходящата предавка и поддържате равна газ за правилната за завоя скорост.

Трето – накланяне за завоя. Влизайки в завоя с накланяне на мотоциклета, трябва да следвате мисловната линия, която сте избрали за идеална, като през това време продължавате да гледате максимално далеч напред. Старайте се да останете във външната страна на завоя максимално дълго.

Четвърто – винаги подавайте газ докато завивате. Скоро ще достигнете апекса, където да се наклоните за втори път и след тази точка ще можете да отворите газта повече. И от този момент започвате да гледате напред за следващия завой…

Източник: lazymotorbike.eu

Снимки: Интернет

(Visited 22 425 times, 5 visits today)

3 Comments

 • Мирослав каза:

  Добре че е тая статия да се науча че за 35 години усещах че нищо не знам !

 • Valentin каза:

  Много слабо е засегнато основното правило, а то е – ОБРАТНОТО ЗАВИВАНЕ !!!

 • Таткобарба каза:

  Завиване с теглото на тялото е остаряла техника при каране по асфалтова настилка. Може да се ползва „обратно завиване“ или в оригинал „counter steering“ както при накланяне, така и при изправяне на мотора. Притискането с външното коляно помага за стабилността на тялото и мотора, като намаля натоварването на ръцете. При спортното каране се изнася и тялото за промяна на центъра на тежестта, за да се компенсира част от накланянето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *