Вижте този уникален Datsun от 1976 г. на Vilner (ГАЛЕРИЯ)

This slideshow requires JavaScript.

Vilner Garage представят един от най-детайлните си проекти, които някога са напускали ателието. Изпълнението на този Datsun 280Z ‘Fairlady Z’е уникално, а неговата история е не по-малко интересна.

„Изкарахме колата буквално от хола на собственика“, казва Атанас Вилнер. Немският й собственик, чието родословно дърво го свързва с Ерих Хартман – Буби, най-успешният ас в историята на въздушните битки. „Наложи се да демонтираме част от дограмата,“ допълва Вилнер.

Колата попада в ръцете на родственика на Буби след пътуване до САЩ, където той се влюбва в автомобила от пръв поглед. Два месеца по-късно, боядисаният в ‘Gold Metallic’ Datsun 280Z, пристига в контейнер във Хамбург, заедно с части от фюзелажа на Messershmitt Bf 109, също свързан с Ерих Хартман. Собственикът така и не издава пълната история на самолетните отломки, но Вилнер се интересува от перфектно запазения ‘Fairlady Z’. Автомобилът с маса 1304 кг се задвижва от 2792 куб. см, 6-цил. Редови двигател с мощност от 170 к.с., 221 Нм. Скоростната кутия е 3-ст. автоматик, а задвижването задно.

Автомобилът идва в България преди няколко години, за да бъде тотално преработен от Vilner Garage. Преработен и чрез ексклузивната творческа програма на BASF R-M The Code. В нейните рамки Вилнер създава своя собствена боя – ‘Vilner Copper Rose’, която е ползвана за джантите в стил ‘Superlite’, предната решетка, задната бленда, както и за детайли в интериора. Основният цвят на автомобила е ‘Vilner Cobalt Matt Metallic’.

„Няма един недокоснат детайл в този автомобил“, казва Вилнер. „Техническите модификации са изключително премерени, в духа на ‘restomod’, като исках колата да остане и максимално вярна на оригинала.“

Фаровете и стоповете са с изцяло LED техника, външните огледала са изработени от фрезован алуминий, изпускателната система завършва отстрани, дискретно, точно пред задните колела. Z логата в страничните калници представляват LED мигачи, а двете брони са премахнати. „Исках максимално чист силует. Постигнахме го с десетки часове работа и изработката на детайли от метал за носа и задната част на колата,“ казва Вилнер.

Отвътре абсолютно всичко е облечено с винтидж кожа, с изключение на страничните секции на централния тунел, който е покрит със син филц. Сини са и стелките, с кожени кантове и метални надписи ‘Fairlady Z’. Цвят, който се повтаря и на коланите и тавана, чиято форма едновременно интерпретира десена на седалките и допринася за обезшумяването на салона. Именно на седалките може да забележите металния печат “20 Years Vilner Studio”, който последно бе поставен на проекта Shelby Mustang Super Snake от 2018-та. Следващият автомобил с подобен печат се планира за 2021-ва, така че този 1976 Datsun 280Z ‘Fairlady Z’, е много повече от поредния проект на Viner Garage.

Специално създаденият за проекта ‘Vilner Copper Rose’ може да бъде открит на централното огледало, на табелката на таблото, волана и върху наглед незначителни детайли, като бутона а скоростния лост.

Колата е реконструирана из основи, всяка износена част е подменена с оригинална или заменена с по-добра. Изпускателната система например с изработена от неръждаема стомана, специално за този автомобил, като колекторът е полиран на ръка. Окачването е с пружини Eibach, като колата е спусната с 20 мм.

„Трудно е да обобщя работата по този уникален проект с цифри. Целият екип на Vilner Garage посвети толкова време на него, колкото трябваше, за да създадем един от най-уникалните Datsun 280Z ‘Fairlady Z’ на планетата. Дори сумата от 75 хил. евро, за която го продаваме, е по-скоро символична, на фона на вложените труд, материали, усилия и креативност“, завършва Вилнер.

Снимки: Vilner

(Visited 1 589 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *