Ваньо Алексиев се похвали с първото Bugatti Chiron у нас

Бизнесменът Ваньо Алексиев се похвали в „Инстаграм“ с единственото в България Bugatti Chiron.

Както skorost.info писа още през 2016 г., собственикът на най-голямата спедиторска компания у нас поръчал хиперколата с цена от 2.4 млн. евро по време на премиерата на модела на автомобилния салон в Женева същата година. Още тогава, попитан дали е истина, той отказа да коментира „несериозни неща“. Две години по-късно обаче Алексиев гордо позира до новия си Chiron, който е получил регистрационен номер СВ 5833 МР.

Автомобилът разполага с мощност от 1500 конски сили, 1600 Нм въртящ момент, ускорение от 0 до 100 км/ч за 2.5 сек. и максимална скорост от 420 км/ч. От него ще бъдат произведени само 500 бройки. Chiron е задвижван от 8-литров W16 двигател с 4 турбини, също както предшественика му Veyron, но се е наложило да бъдат променени абсолютно всички компоненти, за да се постигне спомената мощност. Припомняме, че Veyron достигаше мощност от 1001 к.с. и 1250 Нм въртящ момент, което му позволяваше ускорение до 100 км/ч за 2.5 сек. и 407 км/ч максимална скорост.

При Chiron две от турбините работят само при ниски обороти, докато другите две се включват след 3800 об/мин. Освен това двигателят е получил нова система за впръскване с 32 клапана и преработена система за охлаждане, различен карбонов всмукателен колектор, както и изпускателна система от титан с 4 предварителни и 2 основни катализатора. Скоростната кутия е 7-степенна роботизирана с 2 съединителя, която прехвърля тягата към четирите колела. 4х4 системата има възможност за блокировка както на предния, така и на задния диференциал. До 200 км/ч Bugatti Chiron ускорява за 6,5 сек., а до 300 км/ч за 13,6 сек. В стандартен режим максималната скорост е 380 км/ч. За достигането на 420 км/ч автомобилът се нуждае от активирането на допълнителен специален ключ.
Адаптивното шаси на Chiron е с 5 режима на работа, като променя височината на пътния просвет, работата на системата 4х4 и на активния заден диференциал, аеродинамиката на колата, а също така и алгоритмите на системата за стабилизация и на спирачната система.

Както Veyron, така и Chiron е построен изцяло около карбонов монокок, разработен наново от инженерите на Bugatti. Задната част е изградена от карбон, което позволява на колата да бъде с 8 кг по-лека от своя предшественик. Каросерията също е изцяло от карбон, като са добавени пасивни и активни аеродинамични елементи, а задното антикрило има 4 различни позиции.

This slideshow requires JavaScript.

Chiron определено е най-рядкото бижу в гаража на Алексиев, но далеч не е единствената суперкола. Бизнесменът позира още до Lamborghini Aventador и първият SUV модел в историята на Bentley – Bentayga.

Снимки: Инстаграм

(Visited 9 842 times, 1 visits today)

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *