Българин направи дизайна на новите Duster и Scenic

Емануил Клисаров се издига до старши дизайнер в Renault Group

Емануил Клисаров показва скиците си на новия Scenic.

Софиянецът Емануил Клисаров стои зад дизайна на второто поколение на бестселъра Dacia Duster и новия Renault Scenic.

Той гостува в София по покана на Renault и разказа интересни подробности от биографията си и работата като един от общо 20-те дизайнери в мегаконцерна Groupe Renault.

Клисаров е вече десет години част от екипа на френския автомобилен производител, като в момента заема позицията старши дизайнер. Той играе основна роля в създаването на някои от най-важните и модели на Renault и Dacia – Scenic и новия Duster, както и някои от последните концептуални модели на Renault като прототип на болид от Формула 1 за 2027 г. Клисаров казва, че за да успееш в тази изключително конкурентна професия, трябва винаги да правиш всичко със страст, а неговата страст винаги са били транспортните средства.

Renault Scenic

Всъщност се вдъхновява като дете от ратраците, обработващи пистите на Витоша. Започва да ги рисува, после минава на самолети и така се заражда страстта му към дизайна на транспортни средства. Започва да изучава индустриален дизайн в Монреалския университет. След програма за обмен продължава обучението си в Strate College във Франция, а дипломната му работа е спонсорирана от GM. Следва стаж в PSA Group и Bombardier, а през 2007 г. започва работа в студиото на Renault в Букурещ. Там показва качествата си и през 2012 г. е прехвърлен в централата на Renault Group в Париж.

Новата Dacia Duster

Клисаров споделя, че за него е удоволствие да е част от екипа на шеф дизайнера на Renault Лоренс ван дер Акер, който по думите му има невероятна преценка за това какво иска крайният клиент. До оглавяването на дизайна на новия Duster и Scenic се стига след оспорвано вътрешно състезание между всички дизайнери, работещи за концерна. Работата от първата скица до готов макет, който е едно към едно с производствения дизайн отнема около година, разказва Клисаров.

Снимки: Авторът, Renault

(Visited 314 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *