Yaris Hybrid: За задъхания град

През половината си живот се движи на ток

PA030004.JPGГеорги Колев

От както се появи на бял свят през 1999 г. Toyota Yaris се превърна в синоним на градски автомобил. От тогава досега обаче както градовете, така и технологиите значително се промениха. За цените на горивата да не говорим – те се удвоиха. Нали не мислите, че японците ще оставят Yaris да изпусне вълната на промяната? Ето го отговорът им – новият Yaris Hybrid. Като се замислите, каква по-добра среда за изява на хибридните технологии от все по-задъхващите се градове?

За ползата от пълнохибридната система Hybrid Synergy Drive могат да се кажат много неща, но основното в случая е, че благодарение на нея автомобилът гори в града по-малко, отколкото извън него. Цифрата, която бордовият компютър отчете в реална софийска пътна обстановка е 4.6 л на 100 км (от Toyota обещават, че може да го смъкнете до 3.1 л)! При това изобщо не мога да се похваля като икономичен шофьор. Започвам с цифрите за разхода на гориво по навик, защото съм българин и тук все още, това че автомобилът изхвърля в атмосферата едва 79 г/км СО2 може да ви достави единствено лично удовлетворение. Но както стана ясно през седмицата, след 2014 г. държавата ще поеме 2500 лв. от цената му (евентуално), тъй като е хибрид и 5 г. ще бъдете освободени от данък. В настоящия момент обаче ще е трудно нашенецът да бъде убеден да даде с около 10 000 лв. повече за хибрида, вместо за Yaris с аналогични показатели, оборудване и обикновен бензинов двигател, чийто по-висок разход на гориво би достигнал цената на хибрида след стотици хиляди километри пробег. При това градски.

Организъм

PA030023.JPGНо нека видим какво повече получавате за парите си. Yaris Hybrid се задвижва от бензинов 1.5-литров двигател с мощност 74 конски сили и 111 Нм максимален въртящ момент, подпомаган от електромотор със собствена мощност от 60 к. с. и въртящ момент от 169 Нм. Общата изходна мощност на системата е 100 к. с. Когато ги напрегнете максимално получавате нелош старт от място и ускорение до 100 км/ч за 11.8 сек.. Максималната скорост е 165 км/ч. Разбира се, по-важното при такъв тип автомобили е не динамиката, а екологичността и икономичността. При достатъчно заряд в 6.5-амперчасовата батерия, Yaris Hybrid може да се придвижва и в изцяло електрически режим (EV), без да включва бензиновия мотор, следователно без да замърсява околната среда и да хаби гориво. В такъв режим можете да изминете до 2 км със скорост не повече от 50 км/ч. PA030036.JPGВ реалността обаче е трудно да си набележите една двукилометрова отсечка и да я преминете само на ток. Системата сама се контролира в кой момент да включва бензиновия двигател и кога да го изключва. Например, при движение с по-висока скорост по инерция или поддържане на равно темпо, също може да избере електрически режим, разтоварвайки бензиновия мотор. Така електрическият пробег се натрупва на много малки части, вместо наведнъж, което означава, че можете да се движите на ток около 50% от времето в градски условия. Важно е и десният ви крак да е по-чувствителен и прецизен. Ако потеглите по-енергично от светофара, веднага се задейства и бензинката, за да ви осигури по-стабилна тяга. Ако обаче ускорявате плавно и преценявате пътната обстановка (например, че ви предстои спиране след 100 м и е излишно да форсирате), няма проблем да се движите максимално дълго време само на ток.

Извънградско

PA030019.JPGГореспоменатото важи предимно за придвижване в града. На извънградско Yaris Hybrid е много по-близо до обикновените автомобили, тъй като по-рядко му се отдава възможност да изключва бензиновия мотор. При по-висока скорост започва и по-осезаемо да се усеща липсата на електрическата подкрепа по отношение на тягата. По-осезаемо става и напрегнатото бръмчене на ДВГ-то. Затова и показанието на бордовия компютър за разхода на гориво стигна до 6.6 л, при обещани за извънградско 3.5 л на 100 км. Тук обаче трябва да се подчертае, че извънградското бе основно на магистрала, а знаем, че високите скорости не са приятел на малките двигатели. На малките автомобили също, защото макар и да има батерия под задната седалка, която да подобрява разпределението на масите, Yaris остава „скоклив” и клатушкащ в завои и по неравности. При спускане по баири или спиране, електромоторът започва да работи като генератор и да зарежда батерията. Затова има и специален режим В на хибридната безстепенна автоматична трансмисия, който зарежда по-бързо батерията и се усеща като силно изразена двигателна спирачка.

Не „отхапва” от багажника

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Една от най-силните страни на Yaris Hybrid е, че по никакъв начин хибридната технология не вреди на вътрешното и багажното пространство. А при малък градски автомобил това е от съществено значение. Казвайки „малък” е добре да се уточни, че вътрешното пространство е изненадващи обширно и е напълно достатъчно, за да се поберат четирима възрастни, а при добро желание и пет. Дори и хора с ръст от 190 см могат да седнат един зад друг, без това съществено да наруши комфорта им. Батерията е скрита под задната седалка, без да „отхапва” нито от вътрешното пространство, нито от товарното. Размерите на багажника са същите като при стандартния Yaris – обем 286 л, нарастващ до 768 л при сгъване на задните седалки. Масата на хибрида е с около 70 кг по-висока от тази на стандартен Yaris със сходни показатели.

Под капака

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Двигател бензинов + електрически

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 1497 куб.см.

Мощност в к.с. (обща) 100 к.с.

Въртящ момент 111+169 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) 11.8 сек.

Максимална скорост 165 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 3.1 л/100км
  • Извънградско 3.5 л/100км
  • Смесен цикъл 3.5 л/100км

Емисии на CO2 79 г/км

Маса 1085 кг

Резервоар 36 л

Цена от 34 500 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 20.10.2012 г.

Снимки: Авторът

(Visited 455 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *