Виж видеата
Виж снимките

Yamaha MT-07: Градска стихия

Лек, маневрен и доста пъргав

P7040159.JPGЛек, маневрен, изключително пъргав и изглежда страхотно. Това ли търсите за придвижване в натоварения градски трафик? Ако отговорът ви е „да“, то отговорът на Yamaha е МТ-07. Страхотен гол мотор, гарантиращ ви ежедневна усмивка, при това на скромна цена.

Основният му коз е, че е много лек – едва 179 кг с пълен резервоар. Ефектите от това са много. Моторът е изключително повратлив и удобен за маневриране, изненадващо бърз, лесен за спиране, а и гори малко (5.1 л на 100 км след теста).

Сърце

P7040150.JPGКакто подсказва името на модела, двигателят е 700-кубиков (689 куб. см, ако трябва да сме точни). Той е с два цилиндъра, течно охлаждане и конструкция с „пресечно-равнинна философия“ (както я определя производителят) с 270-градусов колянов механизъм. Максималната мощност, която генерира е 75 конски сили и доста приличният максимален въртящ момент от 68 Нм (другото, което подсказва името на модела – MT е абревиатура от Master Torque). Те се прехвърлят към задното колело чрез постоянно зацепена 6-степенна механична скоростна кутия. Освен, че е доста висок за мотоциклет, въртящият момент се разгръща линейно, което в реалността се изразява в добра тяга от ниски обороти, запазваща се и на високи, а това от своя страна означава страхотно ускорение. Спринтът до 100 км/ч става за адреналиновите около 4 сек. (колкото Ferrari California и F430, например), а максималната скорост е малко над 200 км/ч (данните не са официални, а са засичани от специализирани издания). Това ще рече, че не повече от 1-2% от автомобилите, само най-наточени спортисти с космически цени, имат някакъв шанс срещу вас на светофара. Ръкохватката на газта е настроена за бърза отзивчивост, така че трябва да сте внимателни при дозирането й. В противен случай ви очакват резки подскоци и отлепяне на предна гума.

Удобство

P7040139.JPGДа, моторът определено е по-бърз и по-вълнуващ, отколкото може да очаквате от 700-кубикова неспортна машина, но това в никакъв случай не го прави труден за контролиране. Освен подчертана лекота, МТ-07 предлага и изключително удобство за ездача. Седалката е с много универсална височина от 805 мм, а воланът е по-високо позициониран с отворен захват на широчината на раменете, което прави позицията на тялото по-изправена и комфортна. Това значително улеснява маневрирането, дава добър обзор над пътната обстановка и по естествен начин поддържа водача в „бойна готовност“ да реагира възможно най-бързо на всяка опасност. Също така се намалява и умората при по-продължителна езда. Шасито е късо (1400 мм междуосие), а дизайнът е с изнесен напред център на тежестта, което освен, че също улеснява маневреността, ви вкарва и по-стабилно в завоите.

Вятър

P7040176.JPGФактът, че моторът е „гол“, т. е. без спойлери и челно стъкло, които да отвеждат вятъра, означава, че той не е пръв приятел на дългите извънградски пътувания с висока скорост. Зоната на комфорта е 110-120 км/ч. Нагоре намесата на вятъра върху стабилността става твърде осезаема и бързо изморява ездача. Разбира се, за кратко може да си позволите и доста по-висока скорост, но за да я поддържате трябва да сте голям майстор и да заемете правилна аеродинамична позиция, или да сте луд. Спирачките са много сериозни с двоен 282-милиметров хидравличен диск отпред и единичен 245 мм хидравличен диск отзад, като вършат работата си безкомпромисно. Като недостатък обаче може да се отбележи, че антиблокиращата система ABS е опция.

Злобна осанка

P7040144.JPGМТ-07 се отличава с много агресивна и хулиганска визия. Профилът е устремен и хищен. Това внушение се създава от острата вирната задница в стил „пистарка“, под която се подава дебела задна гума и ниско позиционирания фар, който създава лека „гърбица“ на мотора, подобно на атакуващо насекомо. Както вече стана дума, мотоциклетът е „гол“, без всякакви кори и спойлери. Това ви позволява да се насладите на дизайна на двигателя, с излизащите от двата цилиндъра тръби, сливащи се в къс ауспух. Предлага се и уникална цветова комбинация, наречена Race Blue, при която рамата и вътрешността на джантите са боядисани в синьо, а корпусът в бяло.

Под резервоара

P7040169.JPGДвигател 2-цилиндров

Охлаждане течно

Обем на двигателя 689 куб.см

Мощност 75 к.с. (при 9000 об.)

Въртящ момент 68 Нм (при 6500 об.)

Резервоар 14 л

Размери (д, ш, в) 2085 x 745 x 1090 мм

Междуосие 1400 мм

Височина седалка 805 мм

Пътен просвет 140 мм

Маса 179 кг

Цена от 11 400 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 18.07.2015 г.

Снимки: Авторът

(Visited 1 057 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *