FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките

VW Golf VII: Достоен за себе си

Седмият престолонаследник е ваксиниран срещу недостатъци

PA230033.JPGГеорги Колев

Не е лесно да си Golf в днешни дни. Собствената ти история ти е отредила трона на родоначалник на един от най-популярните автомобилни класове в света, не случайно наречен „Голф клас”. Над 29-те милиона продадени бройки от 1974 г. досега са не само феноменален успех, но и доста задължаващо бреме. На фона на все по-многобройните и качествени конкурентни предложения, ако цар Golf иска да си запази короната, трябва да забрави за всякакви слабости и да бъде просто перфектен.

От пръв поглед е ясно, че дизайнерите са успели да запазят десетилетната разпознаваемост на Golf, както самите те казват – и от 200 м да го видите, сте сигурни, че това е Golf, но едновременно с това са му придали много модерен и агресивен облик. В общи линии колата е пораснала във всички посоки, освен на височина (по-дълга е с 56 мм до 4255 мм, по-широка е с 13 мм до 1799 мм, но е по-ниска с 28 мм до 1452 мм от предшественика си). Нали се сещате какво означава това – по-ниско до земята, по-близко до сърцата на любителите на шофирането. Предният мост е изтеглен с 43 мм още по-напред, а междуосието е увеличено с почти 6 см до 2637 мм. Това прави предния капак да изглежда по-издължен, а колата е фактически и визуално по-здраво стъпила на земята. Разбира се, дизайнерският подпис на Golf още от първото поколение – характерната С-колона – е запазен и тук. За да е ясно на всички, че в този автомобил всеки детайл е прецизиран до маниащина, дори вратичката на резервоара е наклонена, за да следва нейната извивка.

Повече и по-малко

PA230006.JPGЗаради нарасналите габарити и междуосие, мястото за пътниците вече е по-щедро, особено на задната седалка, а багажникът е пораснал с 30 л до 380 л (1270 л при свалени облегалки). След всичкия този растеж е много важно да се отбележи, че новото поколение на Golf е с около 100 кг по-леко от предходното, а това дава плюсове в много посоки – динамика, икономичност, екологичност, управляемост и др. Особено внимание е отделено на качеството на използваните материали и тяхната сглобка в интериора. В по-високите нива на оборудване салонът не отстъпва по лукс на по-скъпия брат Audi. Централната конзола вече е наклонена под ъгъл към водача, за да му е по-лесно да борави с прецизно и интуитивно групираните уреди. В средата е дисплеят на мултимедията, който е с 4 различни размера, според нивото на оборудване, като в най-високото е цели 8 инча. Освен, че е чувствителен на допир, сензорите му улавят само приближаването на пръста ви, при което мултимедията изкарва съответното меню прегледно и лесно за употреба. Тя може да ви дава и съвети за икономично шофиране.

PA230014.JPGНа пътя

Истинската сила на Golf обаче е точно там, където трябва – на пътя. Благодарение на разтеглената си във всички посоки колесна база и снижен център на тежестта, той направо залепва за асфалта. Освен това стандартно е снабден с електронна блокировка на диференциала, заимствана от спортния Golf VI GTI, която има за цел да намали до минимум ефекта на недозавиване. Диференциалът и перфектното разпределение на масите дават основание на инженерите от VW да се хвалят, че са постигнали почти неутрално управление – без недозавиване и презавиване. Друга система, включена в стандартното оборудване, е Multicollision braking, която активира спирачките при удар и предотвратява последващи сблъсъци от движението по инерция. Голфът може да се оборудва и със системата Driver Profile Selection. Тя предлага четири режима на шофьора: Eco, Sport, Normal и Individual за работа на волана, двигателя и трансмисията, а когато колата е снабдена с адаптивно окачване, разполагате и с режим Comfort, който прави по-меки настройките на амортисьорите. Допълнително можете да го „натоварите” с най-модерните асистенти, познати на автомобилостроенето – адаптивен круиз контрол, асистент за паркиране (трябват му само 80 см повече място от габаритите на колата), системи срещу напускане на платното за движение и разпознаване на умората у водача, асистент за предотвратяване на градски сблъсъци с ниска скорост и тн.

В общи линии и цяла бригада частни детективи да се захванат с търсене на недостатъци на новия Golf, едва ли ще открият за какво да се хванат. Има обаче нещо, което хвърля сянка върху битката с конкуренцията – високата цена. Макар и от VW да уверяват, че тя не е по-висока от тази на Golf VI, когато излезе на пазара, стартова цена от почти 30 000 лв. си е сериозна цифра, особено като имаме предвид, че добре оборудван екземпляр би излязъл почти двойно.

PA230025.JPGЕластичен дизел

Първият двигател, с който тествах новия Golf бе двулитров дизел с мощност от 150 к.с. и 320 Нм максимален въртящ момент. Той е перфектният избор за хора, търсещи стабилна тяга и добра динамика, съчетани със скромен разход на гориво. Ускорението от място до 100 км./ч става за доста приличните 8.6 сек., без значение дали е във вариант с 6-степенна ръчна скоростна кутия или също с 6-степенен автоматик с два съединителя DSG. Както при всеки съвременен дизел, силата на мотора е в неговата еластичност и несвършващата тяга в почти целия диапазон от обороти на двигателя. Другата му сила е в скромния разход на гориво – комбинирано едва 4.1 л на 100 км, според производителя, 8 л според бордовия компютър на чисто новата и неразработена тестова кола, след доста динамично шофиране. За икономията допринася и стандартната старт/стоп система за цялата гама на новия Golf.

Бензин на 2 цилиндъра

По-интересното предложение безспорно беше новият бензинов 1.4-литров TSI мотор, с мощност от 140 к.с и 250 Нм въртящ момент. Новото при него е системата АСТ, която автоматично изключва два от четирите цилиндъра, когато двигателят е разтоварен – движение по инерция или равна газ. Заради нея този мотор е рекордно икономичен – 4.7 л на 100 км в комбиниран цикъл. Реално при същото „душманско” каране, разходът по данни на бордовия компютър беше почти същият като на дизеловия двигател, което е сериозно постижение за малолитражен бензин. А динамиката му на хартия е дори по-добра от тази на по-големия и мощен дизел. Спринтът до 100 км/ч става за 8.4 сек. пак с ръчна скоростна кутия. Интересното тук е и че вариантът на автоматична трансмисия е 7-степенно DSG. В реална пътна обстановка също се представя достойно, тъй като 250-те нютона са ви налични едва от 1500 оборота и можете да разчитате на тягата почти винаги, когато ви трябва.

PA230016.JPGПод капака

Двигатели – бензин – дизел

Обем на двигателите1395 1968

Брой цилиндри – 4 – 4

Задвижване на колелата – предно – предно

Мощност в к.с. – 140 (при 4500 об.) – 150 к.с. (при 3500 об.)

Въртящ момент – 250 (при 1500 об.) – 320 Нм (при 1750 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 8.4 – 8.6 сек.

Максимална скорост – 212 – 216 км/ч

Консумация на гориво

  • Смесен цикъл – 4.7 – 4.1 л/100км

Емисии CO2 109 106 гр/км

Резервоар – 50 – 50 л

Маса – 1268 – 1354 кг

Цена От 29 685 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 03.11.2012 г.

Снимки: Авторът

(Visited 99 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *