FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките

VW възражда плажното бъги, но на ток

EMPI-IMP Buggy (1966 – 1971).

Този автомобил е истински скок във времето, а името му е ID. BUGGY. Премиерата на свежия концепт се състоя в Женева.

Сякаш с едно щракване на пръсти някой е изстрелял в бъдещето идеята на калифорнийските пясъчни бъгита от 60-те години и свързания с тях стил на живот. „Изчистеният стил в дизайна е модерна, освободена от ретро-внушения интерпретация на една легенда. Това несъмнено е бъги. И въпреки това е напълно преосмислено”, посочва главният дизайнер на Volkswagen Клаус Бишоф. Високотехнологичен автомобил с нулеви емисии за лятото, за плажа и градските улици – визуално и технологично моделът отразява изцяло нов аспект от възможностите на MEB – модулната платформа с електрозадвижване на Volkswagen.

Едновременно с премиерата на бъгито компанията използва възможността да отбележи на изложението и премиерата на близка до серийното производство гъвкава зарядна станция, която е в състояние да предизвика революционння промяна в инфраструктурата за зареждане на електромобили.

Сравнението между плажните бъгита от миналото и новия ID. BUGGY съкращава периода от пет десетилетия само за миг. Всички бъгита от 60-те години се отличават със своята изключителна гъвкавост на модулен принцип, използвайки за основа шасито на легендарната „костенурка” Beetle с разположен отзад четирицилиндров боксер. Многобройни дребносерийни производители монтираха върху шасито изработени от стъклопласти (GFRP) каросерии и залагаха на двигателя на Beetle, за да останат завинаги в автомобилната история. Концептуалният ID. BUGGY е органично свързан с тази култова концепция и я съчетава с технологичните възможности на модерната епоха. За основа при него се използва прогресивното модулно шаси на платформата MEB с интегрирана в подовата конструкция акумулаторна батерия с високо напрежение. При ID. BUGGY литиево-йонната батерия е с капацитет 62 кВтч и захранва с електроенергия тяговия електродвигател с мощност 150 кВт / 204 к.с. в задната част, осигурявайки активен автономен пробег от около 250 км по стандарта WLTP. Възможно е и инсталирането на допълнителен електромотор на предния мост, с което се формира система за задвижване на четирите колела с виртуален “електрически карданен вал”.

Платформата MEB предоставя отлични възможности за съчетаване на най-екстремните пропорции с новата стилистична ДНК на електрическата мобилност и ID. BUGGY е великолепна демонстрация в тази насока. Ясният, пластичен език на формите изразява неповторимото усещане за свобода, когато шофирате зад волана на бъгито. За да можете да усетите пълноценно вятъра с всичките си сетива, твърдият покрив и вратите са умишлено премахнати, а издръжливият и минималистичен като дизайн интериор е изпълнен с водоустойчиви материали. Концептуалният модел следва класическита двуместна схема, но съществува и възможност за трансформация на ID. BUGGY във вариант с 2+2 места.

Композитната каросерия, изпълнена под формата на комбинирана конструкция от алуминий, стомана и полимери, е самоносеща. Благодарение на модулната схема, горната й част може да бъде отделена от шасито на MEB платформата. Това е повече от ясен сигнал за малките производители и стартъп фирмите – както и в миналото, с концептуалния ID. BUGGY Volkswagen разкрива възможности за външни производители. Предложението е примамливо – на тази технологична основа може да се създаде модерно бъги с нулево ниво на емисиите, готово да отговори на изискванията на бъдещето – независимо дали в Санта Барбара в Калифорния, в залива Ялонг в Китай или Санкт Петер Ординг в Германия. Като цяло, MEB разполага с потенциала да се превърне в нова технологична основа за електрическа мобилност за много автомобили производители. Известно е, че в началото на 2019 година Volkswagen обяви за първи път, че възнамерява да направи MEB достъпна и за конкурентни компании като обща платформа за електрически превозни средства.

В същото време ID. BUGGY илюстрира широтата на спектъра на свободната от емисии мобилност, която може да бъде постигната с използване на модулната платформа с електрическо задвижване в рамките на марката Volkswagen – след моделите ID. (компактен клас), ID. BUZZ (ван), ID. CROZZ (SUV) и ID. VIZZION (седан), новият ID. BUGGY е петата концептуална разработка, базирана на платформата MEB, с която Volkswagen потвърждава за пореден път многоликия и гъвкав характер на фамилията от ID. модели. За разлика от първите четири концептуални модели, ID. BUGGY е съзнателно проектиран без системи за асистенция на управлението. Моделът е замислен като лятно бъги и ще бъде особено забавен за шофиране на кратки разстояния. Концептуалното бъги показва нагледно, че на пазара има място за автомобил с нулеви емисии и ограничен обхват на оборудването като цяло в бъдещата продуктова гама на фамилията от ID. модели.

Снимки: VW

(Visited 1 158 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *