FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките

Volvo V60: Жив организъм

С лекота достига висини, непосилни за други

SAMSUNG DIGIMAX A55W

Георги Колев

Тази кола ми напомня за гениални спортисти като Лео Меси, Майкъл Джордан, Себастиан Льоб и др. Те правят същински чудеса, непосилни за обикновените хора, а изглежда, сякаш не полагат никакво усилие и се забавляват. Колко хиляди часове нечовешки труд им е коствало да достигнат до това ниво обаче само те си знаят.

Лекотата, с която новото Volvo V60 поглъща пътя е не по-малко изумителна, но и зад нея стоят не по-малко часове безкомпромисна работа. Ускорение, управление, контрол, спиране – всичко се случва толкова хармонично и естествено, сякаш това не е машина, а жив организъм.

Мощ

Тестовият автомобил криеше под предния си капак дизелов, 2.4-литров D5 двигател от последно поколение с мощност от 205 конски сили и сериозния въртящ момент от 420 Нм. Освен системата за директно впръскване на горивото с пиезо инжектори с високо налягане, за динамичните характеристики на двигателя се грижат две турбини, покриващи както ниските, така и високите обороти. Резултатът при настъпването на педала на газта е едно равномерно и много настоятелно ускорение, което няма никакво намерение да намалява или свършва. Абсолютно неусетно и с невероятна лекота стрелката на скоростомера хвръква до стойности, които са позволени само на аутобаните в Германия, а в други държави могат и да ви арестуват. Освен мощността и добрият въртящ момент, принос за това има и ниската маса от едва 1582 кг на автомобила, за чиято конструкция щедро е използвана олекотена, високоякостна стомана. Шестстепенната автоматична трансмисия също върши бързо и безупречно работата си, адаптирайки се към стила ви на шофиране. Тя разполага със спортен и ръчен режим. Ускорението от 0 до 100 км/ч е за 7.9 секунди, а максималната скорост 230 км/ч.

SA558998.JPG

Тестовото V60 беше със стандартното за модела окачване. Освен него клиентите могат да избират шаси с динамични настройки или адаптивно с три режима Comfort, Sport и Advanced. При стандартното окачване акцентът е паднал върху комфорта на возене. Колата поема благороднически неравностите по пътното платно. Много интересно е поведението й в завои. Има леко заклащане, заради по-меките настройки, но същевременно стои много стабилно на пътя и не изпуска траекторията, дори и при високи скорости.

На място

Сериозно внимание заслужават и спирачките. Може би са едни от най-добрите, които някога съм тествал. И нищо чудно – цели четири системи се грижат да може да спрете във всяка ситуация. Освен добре познатия ABS, V60 разполага още с хидравличен спирачен усилвател. Има и система, привеждаща спирачките в готовност при нужда от по-резки спирания. Друг механизъм компенсира по-интензивното натоварване върху спирачния педал и намалява до минимум изгубването на спирачните качества. Последната система пък разпределя спирачния ефект върху предните и задни колела за постигане на оптимални резултати в зависимост от товара и пътните условия.

Агресивният нрав на V60 е получил своето отражение и във външния вид на автомобила. От консервативността, с която се славеше Volvo не е останала и следа, освен в пословичната надеждност и безупречното качество на изработката. V-образният капак и радиаторна решетка, която също като емблемата е значително уголемена, заострените напред фарове с изнесени LED светлини, създават изключително „зверски“ и устремен вид на предницата, която не бихте искали да се задържи дълго в огледалото ви за обратно виждане. Въпреки че това е комби версията на познатия от близо година у нас седан S60, профилът и задницата хармонизират безупречно с цялостния вид на автомобила. Отзад колата е получила спортното оформление, напомнящо на SUV модела ХС60.

SA559007.JPG

Отвътре ви посреща не по-малко впечатляваща атмосфера, създавана от прословутия скандинавски дизайн. Допирът до всеки един от детайлите ви показва, че тук няма компромиси с качеството. Ориентираната към водача централна конзола се отличава с типичната за Volvo изчистеност и функционалност.

SA559014.JPGПри пътуване вътре в купето не се чува почти никакъв страничен шум или вятър, само кристалният звук на невероятната аудиосистема. Тишината в купето се дължи на ламинираните стъкла на всички прозорци. Освен да неутрализират шума, специалното им покритие спира ултравиолетовите слънчеви лъчи и предотвратява кражби от типа „разбиваш и бягаш”.

SA559019.JPG

С V60 едва ли ще се намери товар или багаж, който да ви се опъне. Багажникът е огромен с обем от 692 л и е отделен от пътническото помещение с метална мрежа. Вътре имате извод за контакт с напрежение 12 волта. За конфигурацията на товарното пространство разполагате с множество улеснения, като органайзери, държачи, покривала, мрежи и др. Със спускането на задните седалки се образува равен под, който дава възможност да съберете значителни по размер и обем предмети.

Синоним на сигурност

От десетилетия насам Volvo се схваща като синоним на сигурност. Гамата S60 и V60 определено са черешката на тортата при най-модерните системи за безопасност, познати на автомобилостроенето. V60 вече спира сам, ако на пътя му се изпречи пешеходец. Радар и камера разпознават силуетите на хората, дори и когато са в движение и предупреждават водача, при внезапното им изскачане на пътя. Ако шофьорът не реагира навреме системата, наречена Pedestrian Detection, задейства автоматично спирачките. При движение със скорост до 35 км/ч предотвратява напълно предстоящия сблъсък, а с по-висока скорост намалява до минимум негативните последствия. Системата City Safety, действа на подобен принцип, но нейната цел е да предотвратява сблъсъци в градския трафик с други превозни средства. На помощ на водача има цял пакет с асистенти, които правят живота му по-лесен – адаптивен круиз контрол, който поддържа дистанция спрямо предния автомобил при всякаква скорост до 200 км/ч, функция Queue Assist, която при бавно движение в градски трафик адаптира скоростта ви спрямо предния автомобил и др.

SA559001.JPG

Под капака

Двигател дизелов

Брой цилиндри 5

Задвижване на колелата предно

Работен обем 2400 куб.см.

Мощност в к.с. 205 к.с.

Въртящ момент 420 Нм (при 1500 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 7.9 сек.

Максимална скорост 230 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 8.9 л/100км
  • Извънградско 5 л/100км
  • Смесен цикъл 6.4 л/100км

Емисии на CO2 169 г/км

Маса 1582 кг

Резервоар 67.5 л

Източник: в. „Телеграф“, 20.08.2011 г.

Снимки: Авторът

(Visited 119 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *