Volvo V60: Тест за интелигентност

Автомобилният еквивалент на луксозна ловна хижа

Много е трудно интелигентен човек да не хареса новите модели на Volvo. Тази комбинация от истинско качество и солидност, едновременно впечатляващ, но дискретен дизайн, супермодерни технологии и най-пословичната безопасност в света, увличат сетивата по-неусетно от мистична приказка на северен автор. Усещането във Volvo е много по-различно отколкото във всеки друг автомобил. Едновременно по-специално и някак по-естествено и натурално. Като в луксозна ловна хижа в гората.

Добре, че тестовата версия на новото Volvo V60 (тест на предишното поколение виж ТУК) бе в най-мощната модификация Т6, която с нейните 310 коня много бързо ме върна в света, заради който водя тази рубрика – насладата от шофирането и автомобила.

Тяга

А ускорение от място до 100 км/ч за 5.8 сек. доставя огромна наслада. Само че във Volvo то не звучи като хеви метъл, а като виенски валс. Е, добре, по-скоро като драматична симфония от Вагнер, заради приятния звук от ауспусите, но пак не излизаме от хармоничното русло на класиката. Кола, която гали сетивата, а не кара косата ви да настръхва. Причината – изключително рафинираната работа на едва двулитровия, 4-цилиндров мотор в комбинация с едновременно много бърз и плавен 8-степенен автоматик, прехвърлящ силовите ресурси към четирите колела (AWD). Или казано с две думи – могъщество и сигурност.

Това, че моторът е с малък обем не означава, че на по-висока скорост започва да изпитва затруднения. Запасите му от тяга са такива, че могат да вкарат в почти криминално закононарушение и най-отявления интелигент. Шофирайки с максимално позволената скорост на магистрала, двигателят поддържа малко над 2000 об./мин., т.е. педалът на газта е едвам „пипнат“. Натиснете ли го по-осезателно, усещате колко е готино да имате и подкрепата на цели 400 Нм въртящ момент, чийто максимум ви е на разположение още от 2200 об./мин. Тоест, отзивчивостта е незабавна. Няма как да не ви хване яд, че ограничението е 140 км/ч, тъй като колата няма намерение да спира да набира докато не достигне електронния ограничител на 250 км/ч. Никак не е зле за семейно комби с изключително просторен салон и 529-литров багажник, нали?

Да, разбира се, при подобна мощност и динамика няма как да очаквате скромен разход на гориво, въпреки че шведите обещават смесена консумация от 7.4 л на 100 км. Показанията на бордовия компютър трудно падат под 11 л на 100 км, което звучи малко стряскащо. Но я си помислете колко бензинови коли с подобна мощност горят по-малко?

Солидно

Пътното поведение напълно съответства на цялостния облик на автомобила – абсолютно перфектно и солидно. Шасито е изградено от пословичната шведска стомана, което прави купено много стегнато и твърдо. Това е чудесно за директността на управление и отзивчивостта в завоите. Отделно 4х4 системата не позволява никаква загуба на сцепление, а адаптивните амортисьори елиминират заклащането. Така, въпреки големия багажник, почти нищо не може да извади V60 от равновесие и ако решите да карате спортно, имате всички необходими предпоставки. А, да, за човек който би си купил такава кола е по-важно, че и комфортът на возене е на наистина премиум ниво.

Но най-важното за клиентите на подобен род автомобили вероятно е безопасността. И макар да е достатъчно само да споменем, че това е Volvo, а марката официално е поела ангажимент да няма загинал човек в техен автомобил, произведен след 2020 г., ще изброя няколко важни системи. Първата е City Safety, която засича пешеходци, велосипедисти и големи животни и активира автоматично спиране, ако шофьорът не реагира, за да избегне сблъсъка или да го смекчи, ако е неизбежен, подпомагайки маневрата и с волана. Системата с адаптивен автопилот Pilot Assist, която подпомага завиването, ускорението и спирането при скорост до 130 км/ч, пък е усъвършенствана с функция, подобряваща поведението в завоите. Има и система против напускане на пътното платно и система за предпазване от сблъсък с автомобил в насрещното движение. Опционалната система за предупреждение на водача за опасност при маневриране, с автоматично прилагане на спирачките, допълнително повишава сигурността на хората както в автомобила, така и извън него.

Контролирайте я от смартфона си

Новата система за свързаност, наречена Volvo on Call, за първи път се представя с V60 и идва като част от стандартното оборудване. Тя дава възможност на водача да управлява редица функции през смартфона си – например да стартира двигателя и да включи отоплението още преди да излезе от вкъщи, да следи местоположението на автомобила от всяка точка на света, както и да го отключва и заключва или да провери техническото му състояние. За целта трябва да свалите специално приложение на смартфона си, налично както за устройства на Android, така и на iOS. При инцидент пък системата установява автоматична връзка с телефон 112 и СБА.

Под капака

Двигател бензинов

Обем на двигателя 1969

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Мощност в к.с. – 310 к.с. (при 5700 об.)

Въртящ момент 400 Нм (при 2200 об.)

Ускорение 0-100 км/ч 5.8 сек.

Максимална скорост 250 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 9.8 л/100км
  • Извънградско 5.9 л/100км
  • Смесен цикъл 7.4 л/100км

Емисии CO2 171 г/км

Маса 1824 кг

Резервоар 60 л

Цена от 71 380 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия от 98 760 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 01.12.2018 г.

Снимки: Авторът

(Visited 3 243 times, 1 visits today)

One Comment

  • Ивао каза:

    Приказна кола с приемлива цена(не за средностатистическият българин)
    Приказка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *