Виж видеата
Виж снимките

Volvo S90: Истинско качество

Естествени материали, класен дизайн и енергични двигатели

Volvo S90

Вече не правят такива автомобили“. Сигурно стотици пъти сте чували тази реплика по повод на някой стар Mercedes-Benz или Volvo, за които се твърди, че ще ни надживеят. След срещата ми с новия флагман на шведите S90 обаче съм убеден, че онзи стандарт за качество е бил водеща цел пред екипа, разработващ модела. Тук всичко е истинско, солидно, навяващо размисли за изконни ценности и традиции. Не случайно бе избран за премиум автомобил за 2017 г. в България.

Солидност

Огледайте дизайна. Кога за последно сте виждали автомобил да излъчва толкова солидност, елегантност и „тежест“? Има нещо много уникално в присъствието на тази кола. Успява едновременно да демонстрира превъзходство и да внушава интелигентна сдържаност. Дизайнерска магия, която не може да се обясни нито със солидната като шведска стомана хромирана радиаторна решетка, нито с фаровете с уникален светлинен Т-образен подпис (наричан във Volvo “чукът на Тор“ – богът на бурите и гръмотевиците в скандинавската митология), нито с чистите линии, класически пропорции или който и да е друг детайл по отделно. Просто едно хармонично изящество. И истинска класа.

Отвътре ви посреща един от най-впечатляващите интериори, който може да видите в съвременен автомобил изобщо. Ощетени от климата, скандинавците са прословути с култа си към природата и желанието си всяка свободна секунда да изкарват сред нея. Този култ е пренесен вътре в S90. Просторът е удивителен и светлината струи отвсякъде, обливайки направения основно от естествени материали салон. Седанът е позициониран да се конкурира с E-Class на Mercedes-Benz, 5-series на BMW и A6 на Audi, но като място на задните седалки скача в директна битка с лимузините S-Class, 7-series и А8. Материалите са не просто естествени, а впечатляващи – фурнир от рядко северно дърво, ювелирно обработени метални елементи, естествена кожа… Можете да поръчате дори скоростен лост от кристал „Орефорс“.

Занаятчийски

Салонът е елегантно ушит в рядко качествена и плътна кожа, също оставяща усещане за солидност, а малките шведски флагчета съшити в ъглите на облегалката целят да гарантират качеството, което получавате. Разработването на самите седалки винаги е било на особена почит във Volvo, а във флагмана те предлагат невероятен комфорт. Разбира се, могат да се снабдят с функции за отопление, охлаждане и масажи. Стилът акцентира на чистотата на формите, а централната конзола е ориентирана под лек ъгъл към водача. Всички основни функции в колата се контролират от голям 9.5-инчов таблет. Новият интерфейс за управление, наречен Sensus, напълно отстранява традиционния набор от бутони и контролери, заменяйки ги с плавно, интуитивно взаимодействие между сензорен екран, управление от волана и система за гласови команди. В началото е малко объркващо, но бързо се свиква.

Меко

Комфортът за пасажерите, освен от луксозния салон се гарантира и от превъзходното возене. Като опция колата може да се оборудва с пневматично окачване, което поглъща неравностите с кадифена мекота. Освен това реагира на стила ви на шофиране и гарантира оптимално съотношение между комфорт за пътниците и изключителна стабилност в завои, за която принос има и яката конструкция от олекотена стомана.

Истинско качество откриваме и под капака на S90 с новите двулитрови, 4-цилиндрови турбодвигатели. Тестът започна с топизпълнението към момента Т6 (скоро ще има и хибрид с 400 к.с.), задвижвано от бензинов двигател, от който са изстискани цели 320 к.с. и 400 Нм максимален въртящ момент.

Мощно

С него лимузината е истински спринтьор, изстрелвайки се до 100 км/ч за едва 5.9 сек. и може да разчитате на спортно ускорение при всяко подаване на газ. Водачът разполага и с динамичен режим за шофиране, който стяга волана и окачването, и прави реакциите на газта и 8-степенния автоматик още по-бързи. Задвижването е 4х4, което повишава стабилността при динамично шофиране. След основно спортно каране бордовият компютър отчете разход от 12 л на 100 км, а шведите обещават, че ако шофирате като хората може да постигнете смесена консумация от 7.2 л.

Далеч по-икономично е най-мощното дизелово предложение с 235 к. с. и 480 Нм. При подобно каране разходът беше малко над 8 л на 100 км при обещани 4.8 л. Дизелът ускорява лимузината до 100 км/ч за 7 сек. Макар и по-бавен от бензина, той също оставя впечатлението за много добра динамика, благодарение на еластичния мотор, високия въртящ момент и прекрасната работа на автоматика. За това усещане „вина“ има и новата система PowerPulse за дизеловите двигатели. Електрически компресор подава част от сгъстения въздух до турбото, което елиминира прословутата турбодупка от ниски обороти.

Полуавтономно шофиране

Освен с традиционно качество S90 се отличава и със свръхмодерни технологии. Доказателство е асистентът за полуавтономно управление Pilot Assist. Той задържа колата в лентата за движение до скорост 130 км/ч чрез автоматично коригиране на волана, без да има нужда да следвате друг автомобил. На подобен принцип работи и системата за предотвратяване на напускане на лентата на движение, която също се намесва чрез корекции във волана. Асистентът за предотвратяване на сблъсъци City Safety пък вече освен коли, пешеходци и велосипедисти, разпознава и големи животни като коне или лосове, денем и нощем. Той предупреждава водача светлинно и звуково, а ако не последва реакция автоматично задейства спирачката. За пълното спиране от скорост 100 км/ч са необходими едва 35 метра.

Под капака

Двигатели – дизелов – бензинов

Обем на двигателите1969 – 1969

Брой цилиндри – 4 – 4

Задвижване на колелата – 4х4 – 4х4

Мощност в к.с. – 235 (при 4000 об.) – 320 к.с. (при 5700 об.)

Въртящ момент – 480 (при 1750 об.) – 400 Нм (при 2200 об.)

Ускорение 0-100 км/ч – 7.0 – 5.9 сек.

Максимална скорост – 240 – 250 км/ч

Консумация на гориво

  • Смесен цикъл – 4.8 – 7.2 л/100км

Емисии CO2 – 127165 г/км

Маса – 1892 – 1892 кг

Резервоар – 60 – 60 л

Цена от – 106 550 – 113 400 лв. с ДДС

Базова цена – 78 000 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 03.12.2016 г.

Снимки: Авторът

(Visited 436 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *