Volvo S80: Коз в ръкава

„Тежката” лимузина изненадва с енергичността си

SA551040.JPG

Георги Колев

Не очаквах, че обновената лимузина на Volvo S80 ще е толкова добра за шофиране. Явно така се получава когато събереш на едно място хладната скандинавска солидност с горещо спортно окачване и мощен двигател. S80 очарова както с безкомпромисното си качество, лукс и „тежест”, така и с изненадващата енергичност, и хирургическа прецизност в управлението.

За да бъде един автомобил удоволствие за шофиране, основното от което се нуждае е добър двигател и добро шаси. Тестовата кола криеше под предния си капак 2.4-литров, пет цилиндров дизелов мотор от ново поколение D5, задвижващ и четирите колела – AWD. Мощността му е нараснала от 205 на 215 конски сили, но може би по-важното е, че разполага с внушителния максимален въртящ момент от 440 Нм. Макар и далеч да не е най-мощният в гамата на S80, новият агрегат прави обширната лимузина (дължина 4851 мм, широчина 1861 мм и междуосие 2825 мм) да се усеща като празна кутия от обувки, когато настъпите газта. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 7.8 секунди, но истинското удоволствие за шофьора е, че дори и когато се движите с висока скорост, при всяко подаване на газ, колата му отвръща с мощно и настойчиво ускорение. Тук е моментът да се акцентира и върху безупречната работа на 6-степенната автоматична трансмисия, която може да изпревари с мигновените си реакции и опитен пилот. Смяната на предавките става особено енергична в спортен режим, а водачът може да превключва скоростите и ръчно от лоста.

Бръснач

SA551062.JPG

Както вече споменах, луксозната лимузина бе „носена” от спортно шаси. Технически това означава, че е смъкната по-ниско към земята с 20 мм и е оборудвана с по-твърди амортисьори. Система за автоматично нивелиране пък стопира заклащането на каросерията и подобрява реакциите при управление. И действително, макар да е класна лимузина, S80 с това окачване непрекъснато ви провокира към спортни изпълнения, особено, когато пътят е осеян със завои, за да демонстрира гордо безкомпромисната си прецизност в управлението. Поддадете ли им се обаче се подгответе, че обещаният среден разход от 6.4 л на 100 км, може да хвръкне и до 15 л. Въпреки че я тествах само два дни след като обилният снеговалеж спря и настилката все още беше опасна, колата стоеше толкова добре на пътя, давайки ми усещане, че мога да я „подхлъзна” само с крайна глупост. За това допринася и усъвършенстваната система за задвижване на четирите колела AWD. Компютър анализира в реално време пътната обстановка и за части от секундата отнема въртящия момент от колелото, което е загубило сцепление и го насочва към останалите. Системата за стабилност DSTC пък при нужда може да задейства и спирачката на едно или повече колела, за да задържи автомобила в равновесие.

Класа

SA551085.JPG

Като към всичко това прибавим и волана с променливо съпротивление, спрямо скоростта на движение, който предлага и възможност за ръчен избор на три нива на чувствителност, имаме всички провокации за малко по-хулиганско отношение зад волана. А казват, че Volvo били консервативни автомобили… Единственото консервативно нещо в S80, въпреки фейслифта остава дизайнът, който вече има 6-годишна история. Промените във външността са трудно доловими и се изразяват основно в по-изразителни светлини, уголемена емблема и променена решетка на радиатора. Въпреки това класата си е класа. Автомобилът излъчва аристократизъм и добро възпитание. А и има особено очарование в това да разполагаш с последните достижения на техниката, облечени дискретен дизайн. Като скрит в ръкава коз.

Салон еталон

SAMSUNG DIGIMAX A55W

Интериорът на S80 спокойно може да намери място в учебниците по дизайн. Тук прословутият скандинавски дизайн, характеризиращ се с изчистените форми и повърхности е съчетан с абсолютно безкомпромисното качество на материалите и изработката, създавайки атмосфера с неповторим стил. Възможностите да моделирате вътрешното пространство според личните ви предпочитания са огромни – две текстилни тапицерии, 15 кожени и още 4 от фина перфорирана кожа за салона, 7 облицовки за волана, 10 за скоростния лост, а за декоративните елементи може да избирате между 7 предложения, включващи алуминии и различни видове дърво. Шофьорът и пътникът до него могат да се наслаждават на седалки с подгряване, охлаждане и масажна функция. Пътуващите зад тях разполагат с много обширно пространство и подгряване на седалките. За комфорта им може да интегрирате хладилник зад подлакътника, с две ръчно шлифовани чаши, изработени от най-фин шведски кристал, с дизайн на шведския художник на стъклени произведения Бертил Валиен. За багажа остава отсек с обем от 480 л.

Неусетно, след истинското забавление зад волана на S80, дойде време да скочим на спирачките. А те го залепят с феноменална лекота. Четири системи ви подсигуряват спиране, каквото може и никога да не сте усещали преди. Освен добре познатия ABS, разполагате още с хидравличен спирачен усилвател. Има и система, разпределяща спирачния ефект върху предните и задни колела за постигане на оптимални резултати в зависимост от товара и пътните условия. Нейна „колежка” привеждаща спирачките в готовност при нужда от по-резки спирания. Друг механизъм компенсира по-интензивното им натоварване и намалява до минимум изгубването на спирачните качества.

SA551072.JPG

Под капака

Двигател дизелов

Брой цилиндри 5

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 2400 куб.см.

Мощност в к.с. 215 к.с. (при 4000 об.)

Въртящ момент 440 Нм (при 1500 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 7.8 сек.

Максимална скорост 225 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 8.6 л/100км
  • Извънградско 5.1 л/100км
  • Смесен цикъл 6.4 л/100км

Емисии на CO2 167 г/км

Маса 1818 кг

Резервоар 70 л

Цена от 68 080 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 14.01.2012 г.

Снимки: Авторът

(Visited 294 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *