Виж видеата
Виж снимките

Volvo S60 D4: Когато 4 е повече от 5

Двигател и автоматик от ново поколение правят чудеса

P9060023.JPGГеорги Колев

Една от смятаните за консервативни автомобилни марки – Volvo пое по пътя на промяната. Тя изхвърля от двигателната си гама 5 и 6-цилиндровите агрегати, залагайки на много по-ефективните и екологични четирицилиндрови. И го прави по такъв начин, че клиентът да е доволен, не само защото е по-отговорен към природата…

Един от първите представители на „новия път“ на Volvo е моделът S60 D4, криещ под капака си нов двулитров дизелов двигател с 4 цилиндъра и две турбини. Той достига мощност от 181 конски сили и 400 Нм максимален въртящ момент. Предоставеният за тест автомобил от „Мото Пфое“ бе оборудван и с друга новост за компанията – 8-степенен автоматик. Уникалността на тази комбинация прозира от цифрите – 7.3 сек. ускорение до 100 км/ч, при едва 4.1 л на 100 км консумация на гориво в смесен цикъл на шофиране!

Сега по-задълбочените в автомобилната тематика няма да се съгласят със заглавието, че 4 е повече от 5, тъй като 2.4-литровият D5 мотор, който бива заместен от новия агрегат, в последния си вариант предлагаше мощност от 205 к.с. и 420 Нм въртящ момент. На пътя обаче тези показатели реално са по-малко, защото осигуряват по-бавно ускорение (7.8 сек. във версията с 6-степенна автоматична трансмисия), а консумацията на гориво е чувствително по-висока (6.3 л на 100 км). Казано без помощта на цифрите – новият мотор върви по-добре и гори по-малко.

На пътя

В обикновеното ежедневно шофиране моторът също се усеща доста по-жизнен и енергичен от своя предшественик. Освен добрите му ресурси от мощност, за това съществена роля играе и безупречното им прехвърляне към асфалта от новия 8-степенен автомат. Толкова плавна и неусетна смяна, която същевременно е светкавично бърза и точна, рядко се среща при автоматиците. При поддържане на равно темпо трансмисията държи максимално висока предавка, разтоварвайки двигателя и осигурявайки оптимална консумация на гориво. При нужда от пъргаво изпреварване или при агресивно шофиране обаче винаги е на точната предавка за максимално ефективна тяга и удоволствие зад волана. Има и спортен режим, който изостря реакциите на автоматика, педала на газта и втвърдява волана. Самата кола, макар да е лимузина от среден клас, се държи толкова стегнато и се усеща толкова лека при атакуване на завоите, че непрекъснато ви подтиква към динамично шофиране. В кривите стои като залепена и благодарение на системата за векторно разпределение на въртящия момент между предните задвижващи колела. Спирачките пък вдъхват изключителна увереност, тъй като са способни да ви залепят почти на място, дори и когато се движите с висока скорост. В BMW определено имат от какво да се притесняват. Интересното е, че след подобно шофиране разходът на гориво не оставя чувство на вина у водача, защото стойностите се колебаят между 7 и 8 л на 100 км.

P9060040.JPG

Фейслифт

Макар и да се държи като спортна кола на пътя, S60 всъщност си е елегантна лимузина. Моделът претърпя наскоро фейслифт, който подсили хищническата му елегантност. Отпред изпъкват по-изразителна радиаторна решетка, по-мускулест капак на мотора, фарове, вдъхновени от очите на вълка, и нови дневни светлини. В задната част пък се открояват леко променени светлини и нови, доста внушителни накрайници на изпускателната система.

Отвътре ви посрещат нови седалки, конструирани по специална система, за да гарантират отпочиналост и спокойствие дори и при най-тежките преходи. Също така пасажерите на задните места разполагат с повече място. Водачът вече се ориентира за пътните показатели от висококачествен дигитален дисплей, чийто графики можете да индивидуализирате според собствените си предпочитания.

P9060054.JPG

Бъдещото семейство мотори

Ново поколение 4-цилиндрови двигатели, с което ще бъде оборудвана флотилията на Volvo носи името VEA (Volvo Engine Architecture). Това са 2-литрови, 4-цилиндрови дизелови и бензинови мотори, които ще използват еднакви конструкции. За да покриват по-широк диапазон от мощности, те ще разчитат на технологии като директно впръскване на горивото, турбокомпресори с каскадна структура, ефективни системи за обработка на газовете, топлинна регулация за по-бързо загряване на двигателя и др. Новите 4-цилиндрови мотори на Volvo предлагат по-голяма мощност от настоящите 5 и 6-цилиндрови, но се отличават с по-нисък разход на гориво и СО2 емисии. Те са толкова ефективни, че са избрани и за задвижването на новото поколение на флагмана при всъдеходите ХС90.

Под капака

P9060059.JPGДвигател дизелов битурбо

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 1969 куб.см.

Мощност в к.с. 181 к.с. (при 4250 об.)

Въртящ момент 400 Нм (при 1750 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 7.3 сек.

Максимална скорост 230 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 4.9 л/100 км
  • Извънградско 3.7 л/100 км
  • Смесен цикъл 4.1 л/100 км

Емисии на CO2 107 г/км

Резервоар 67.5 л

Маса 1652 кг

Цена от 63 050 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 13.12.2014 г.

Снимки: Авторът

(Visited 362 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *