Volvo S60: Младежка зрялост

Колата, с която шведите се сбогуват с дизела

Младостта е буйна, красива, освободена и енергична. Точно като новото Volvo S60. Зрелостта е мъдра, предвидлива, уравновесена и фокусирана върху истинските ценности. Точно като новото Volvo S60 (тест на предишния модел виж ТУК).

Да, това е новият шведски спортен седан – извлича най-доброто от двата наглед противоположни свята. Той едновременно изглежда страхотно и страстно, но солидно и сдържано, бърз и увличащ зад волана е, но е може би най-безопасният автомобил на планетата към момента. Това е и първият съвременен модел на шведската марка, който казва сбогом на дизела. Предлага се само с бензинов двигател в различни варианти на мощност, както и два плъг-ин хибрида. Дали ще има и изцяло електрическа версия? Като имаме предвид, че S60 е изградено на новата платформа на Volvo – SPA (Scalable Product Architecture), предвидена за електрифицирани модели, то това може да се очаква.

Тестовата кола, макар да беше със спортния пакет R-Design, се задвижваше от средния като мощност двигател в гамата, носещ означението Т5. Всъщност двигателят е само един – двулитров бензин с 4 цилиндъра. Вариантите му на мощност обаче са различни – 190 (Т4), 250 (Т5) и 310 к.с. (Т6). Двата хибрида с означения Т6 TwEn и T8 TwEn ще достигат съответно 340 и 390 к.с., благодарение на подкрепата на електромотора. По-мощния хибрид го има и в спортна модификация на Polestar където достига до 405 к.с.

Ефирно

Но да се върнем на въпросния Т5. Той е просто фантастичен. Върви страхотно и изключително добре пасва на премиум атмосферата в S60. Точно в духа на колата – едновременно младежки бърз и страстен, но не прекалено, за да наруши усещането за зрялост. Тягата от 250 коня и 350 Нм се предава изключително рафинирано към предните колела от 8-степенен автоматик. Задвижващата конфигурация осигурява една лекота и ефирност на движението, характерна за луксозните автомобили. Сякаш всичко се случва без усилие и с попътен вятър. Ако искате още по-надеждно задвижване, без да качвате мощността, може да го поръчате и с 4х4. Динамиката е отлична – до 100 км/ч се изстрелвате за 6.5 сек, а максималната скорост е 240 км/ч (засега – скоро от Volvo се заканиха да ограничат максималната скорост до 180 км/ч на всичките си автомобили). Шофьорът разполага и с режими на шофиране – стандартният е комфортен, има екологичен, който намалява разхода, динамичен, който напряга на макс ресурса на мотора и прави по-директни работата на волана, трансмисията и педала на газта, и един индивидуален, който може да настроите според собствените си предпочитания.

Поглеждайки разхода на гориво, който се колебае между 10 и 11 л на 100 км обаче се чудя доколко отказването от дизела е мъдро решение. За бензинов мотор с тази мощност той си е в реда на нещата, но с един дизел би бил поне 2-3 л надолу. Явно шведите виждат бъдещето в електричеството, което идва при S60 чрез плъг-ин хибридите.

Баланс

В пътното поведение отново е намерен баланса между младостта и зрелостта. Колата определено става за забавления зад волана и позволява динамична атака на завоите. Особено оборудвана със сниженото спортно окачване на R-Design изпълнението. Здравата конструкция прави маневрите изключително директни, окачването е чудесно настроено, а воланът достатъчно информативен, макар да е по-лек. Същевременно обаче возенето е много комфортно и съвсем подходящо за семеен автомобил.

И като казах семеен – може би най-важното за клиентите на подобен род автомобили е безопасността. Макар да е достатъчно само да споменем, че това е Volvo, а марката има за цел да няма загинал или сериозно пострадал човек в техен автомобил, произведен след 2020 г. (след броени месеци), ще изброя няколко важни системи. Първата е City Safety, която засича пешеходци, велосипедисти и големи животни. Тя активира автоматично спиране, ако шофьорът не реагира, за да избегне сблъсъка или да го смекчи, ако е неизбежен, подпомагайки маневрата и с волана. Системата с адаптивен автопилот Pilot Assist, която подпомага завиването, ускорението и спирането при скорост до 130 км/ч, пък е усъвършенствана с функция, подобряваща поведението в завоите (тоест намалява преди острите завои). Има и система против напускане на пътното платно и система за предпазване от сблъсък с автомобил в насрещното движение. Опционалната система за предупреждение на водача за опасност при маневриране и навлизане в кръстовища, с автоматично прилагане на спирачките, допълнително повишава сигурността на хората както в автомобила, така и извън него.

Палите и през телефона

Новата система за свързаност, наречена Volvo on Call, за първи път бе представена в комби версията на модела V60 (тест виж ТУК) и идва като част от стандартното оборудване и на седана S60. Тя дава възможност на водача да управлява редица функции през смартфона си – например да стартира двигателя и да включи отоплението още преди да излезе от вкъщи, да следи местоположението на автомобила от всяка точка на света, както и да го отключва и заключва или да провери техническото му състояние. За целта трябва да свалите специално приложение на смартфона си, налично както за устройства на Android, така и на iOS. При инцидент пък системата установява автоматична връзка с телефон 112 и СБА.

Под капака

Двигател бензинов

Обем на двигателя 1969

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Мощност в к.с. – 250 к.с. (при 5500 об.)

Въртящ момент 350 Нм (при 1800 об.)

Ускорение 0-100 км/ч 6.5 сек.

Максимална скорост 240 км/ч

Консумация на гориво

  • Смесен цикъл 6.6 л/100км

Емисии CO2 152 г/км

Маса 1677 кг

Резервоар 60 л

Цена от 82 634 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия от 89 578 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 22.08.2019 г.

Снимки: Авторът

(Visited 2 917 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *