Volvo FH13TC I-Save: Повече мощ за по-малък разход (ВИДЕО)

Двигател с турбо къмпаунд и умен софтуер намаляват консумацията със 7%

Volvо Trucks представиха най-икономичния си влекач в историята на марката. Той е базиран на познатата серия FH13, но с пакета от мерки за намаляване на разхода, наречен I-Save, успява да редуцира консумацията на гориво с допълнителни 7% при дълга експлоатация (над 120 000 км годишно).

За да ни уверят в потенциала на технологията, компанията организира тест драйв в дома на Volvo – шведския град Гьотеборг и околностите му.

В основата на I-Save пакета е залегнал новият двигател с турбо къмпаунд технология (ТС). Освен това шестте цилиндъра в 13-литровия мотор са оборудвани с нови бутала с вълнообразна форма, които правят изгарянето на горивната смес по-концентрирано и ефективно, насочвайки топлинната енергия към центъра на цилиндрите.

Газове

Излишната енергия от отработените газове след това не се губи, а се използва за задвижването на допълнителна турбина (наречена турбо къмпаунд), която е разположена „на пътя“ им. Преди някой инженер да ме е упрекнал в лаишко обяснение на технологията, бързам да споделя ефекта й – допълнителни 300 Нм въртящ момент, налични от 900 об./мин., което е с около 80-100 оборота по-ниско от постижението на аналогичен двигател без турбо къмпаунд. Или съвсем просто казано – повече въртящ момент от по-ниски обороти, за който не се изразходва гориво, а се набавя от изгорелите газове.

Тъй като от Volvo бяха осигурили за теста и камиони без TC технология, мога веднага да ви опиша сравнението. При стандартно натоварена 40-тонна композиция, основната разлика се усеща при потегляне от място, бавни маневри на кръгови кръстовища, остри завои или изкачвания на баири. Камионите без турбо къмпаунд потеглят доста по-тромаво и има осезателно по-голямо „замисляне“ от момента, в който натиснете педала на газта и момента, в който тягата на двигателя ефективно премества композицията. При тези с новия двигател всичко се случва много по-енергично, ефективно и отзивчиво. Подавате газ и камионът потегля, а не „мисли“. Тази допълнителна тяга е особено полезна при дълги изкачвания, където камионът много по-бавно губи тягата си в сравнение с тези без ТС, а това означава много литри спестено гориво. И много по-приятни моменти зад волана, което съвсем не е без значение. По магистралите също е голямо преимущество, защото се налага по-малко подаване на газ, за да поддържате нужното темпо. Важно е и че новият двигател е осезателно по-тих от този без TC. I-Save пакетът има и функция за изключване на двигателя при работа на празен ход.

Новият мотор може да се комбинира и с 12-степенната автоматична скоростна кутия с двоен съединител, която също много осезателно намалява моментите на загуба на тяга в сравнение със стандартната. А това е задвижваща конфигурация, която прави FH13TC I-Save моделите едни от най-ефективните влекачи към момента, независимо дали става въпрос за версиите с 460 к.с. и 2600 Нм или с 500 к.с. и 2800 Нм. При дълга експлоатация в нормални условия, спокойно може да се постигне консумация на гориво в рамките на 25 л на 100 км, уверяват инженерите от Volvo Trucks.

Точната предавка

От обещаните 7% подобрена горивна ефективност 4% се дължат на новия мотор. Останалите 3% – на интелигентен софтуер, както и на други „дреболии“ като по-лек и ефективен заден мост, гуми с висок енергиен клас и др. Основна роля тук играе т.нар. I-See технология, която настройва работата на скоростната кутия и избора на предавка по възможно най-ефективния начин спрямо терена. Вече не е нужно друг камион с тази технология да е минал по определен терен, за да се използват данните за топографията от него. Сега това се случва с помощта на GPS данни и покрива територията на цяла Европа. Има три различни еко настройки на нейната работа, в зависимост дали търсите по-добро темпо или по-ниска консумация на гориво. Не е нужно да се използва и интелигентният темпомат, за да работи I-See, но определено с негова помощ ефективността е най-добра. Освен това той изключително много намалява умората у водача, тъй като е адаптивен и регулира скоростта според трафика, като има възможност и за пълно спиране. По време на теста изминах над 320 км с 4 различни модификации на FH13 и в голяма степен благодарение на темпомата изобщо не почувствах умора.

Воланът сам се справя със страничния вятър

FH серията на Volvo Trucks предлага и най-съвременните асистенти за безопасност, познати от леките автомобили. Такива са системите за поддържане на лентата за движение, асистент, подпомагащ престрояването в друга лента, предупреждение за водача в случай на опасност с автоматично задействане на спирачките и др. Воланът с електронно управляван електромотор, който се регулира около 2000 пъти в секунда осигурява изключително прецизно управление. При ниска скорост се върти без усилие, а при страничен вятър коригира курса си, елиминира вибрациите, компенсира нестабилностите и др.

Под кабината

Двигатели  –   D13K 460T,TURBO-TC –  D13K 500T, TURBO-TC

Обем на двигателите     –    13 л  – 13 л

Задвижване на колелата  – 4х2 Tractor – 4×2 Tractor

Мощност (в к.с.)   –  460 к.с. (1250-1600 об./мин.)  –   500 к.с. (1250-1600 об./мин.)

Въртящ момент    –   2600 Нм (900-1300 об./мин.)    – 2800 Нм (900-1300 об./мин.)

Междуосие -3700 мм    –   3700 мм

Резервоари  – 405 л (десен), 870 л (ляв)    –        405 л (десен), 870 л (ляв)

Източник: в. „Телеграф“, 11.07.2019 г.

Снимки и видео: Авторът, Volvo Trucks

(Visited 3 515 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *