Volvo уволни шофьора

Volvo представи новата концепция 360с – цялостна визия за автономно, електрическо, свързано и безопасно пътуване.
Концепцията 360с е изградена на представата за напълно автономен, електрически автомобил без шофьор зад волана. Акцентът е върху свободата на дизайна, която е възможна благодарение на липсата на волан и двигател с вътрешно горене и преосмисля традиционното разположение на пътническите седалки в две или три редици.
Концепцията 360с предлага 4 възможности за пътуване в автономното превозно средство и употребата му съответно като спалня, като мобилен офис, като всекидневна и като място за забавление.
„Бизнесът ще се промени през идващите години и Volvo трябва да е водеща фигура в тази промяна“, заяви Хакан Самуелсон, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Cars. „Автономното управление ще ни позволи да направим следващата голяма крачка в безопасността, но също така ще отвори възможност за реализиране на нови бизнес модели и ще позволи на потребителите да прекарат времето в автомобила си така, както пожелаят“.

Концепцията 360с има амбицията да се превърне в потенциален конкурент на авиокомпаниите и други доставчици на услуги в сферата на пътуванията по въздух на кратки разстояния. В САЩ например, през изминалата година над 740 млн. пътници са ползвали вътрешните полети. Най-натоварените маршрути, като Ню Йорк – Вашингтон, Хюстън – Далас, Лос Анджелис – Сан Диего, отнемат на пътниците повече време за придвижване със самолет, отколкото с автомобил, като се включи транспортът до летището, проверките за сигурност и изчакването на полета. „Вътрешните полети изглеждат привлекателни на пръв поглед, но всъщност не са“, заяви Мартен Левенстам, старши вицепрезидент по корпоративната стратегия във Volvo Cars. „Кабината за спане в 360с позволява да се насладите на премиум комфорт и спокойно пътуване през нощта и да се събудите свежи на крайната дестинация“.
Освен разкриването на възможности за нови клиенти, концепцията 360с може да повлияе на бъдещето на пътуването, на инфраструктурата и на екологичния отпечатък на модерното общество. Тя не просто преосмисля начина, по който хората пътуват, но и начина, по който общуват с близките и приятелите си и как прекарват времето си в града.
Концепцията 360с е първата крачка към широка дискусия за потенциала на автономните технологии и възможността за фундаментална промяна на обществото по много начини.
Автономното управление е тясно свързано с безопасността и технологиите от най-ново поколение имат потенциала значително да повишат сигурността по пътищата. С новата си 360c концепция Volvo Cars призовава за въвеждането на нов глобален стандарт за това как автономните превозни средства да общуват безопасно с всички останали участници в движението.
Идеята е автономната технология да бъде въведена постепенно, а не през нощта. В резултат на това автономните превозни средства без водач зад волана ще споделят трафик ситуации с останалите участници в движението. В такива ситуации вече няма да е възможно водачите да осъществяват визуален контакт, за да разберат каква е следващата стъпка на останалите участници в движението.Като част от концепцията 360с, инженерите по сигурността във Volvo Cars поемат предизвикателството да разработят и безопасен нов начин за комуникация между автономните автомобили и останалите участници в движението. Концепцията включва система от звукови, цветови и други визуални сигнали, които да информират водачите за намеренията на автономната кола, така че във всеки един момент да е напълно ясно какво ще е следващото й действие.

Снимки: Volvo

(Visited 1 195 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *