Volvo с нови мерки по пътя към безсмъртието

Volvo обяви серия от мерки, с които компанията цели да сложи край на смъртните случаи на пътя в техни автомобили до 2020 г.

Марката интегрира камери, които ще следят водачите за употреба на алкохол и опасно поведение. Шведският производител решително се заема с проблема с разсейването на водачите и шофирането под влияние на упойващи вещества.
Освен превишената скорост, срещу която Volvo Cars предприема мерки, като налага ограничение на максималната скорост до 180 км/ч, употребата на алкохол и разсейването на водачите са другите две основни теми, които трябва да се вземат под внимание за повишаване на безопасността на пътя. Тези три области са основните предизвикателства при изпълнението на визията на Volvo да сложи край на смъртните случаи при инциденти и изискват фокус върху човешкото поведение, като част от цялостната стратегия на компанията.
Данните на Националната асоциация за безопасност на движението в САЩ (NHTSA) показват, че около 30% от всички инциденти с фатален изход зад Океана през 2017 г. са се случили с участието на водач под въздействието на упойващи вещества. Volvo Cars вярва, че на този проблем може да се обърне специално внимание, като се монтират камери и сензори в автомобила, които следят поведението на водача и позволяват на системите за сигурност да се намесят, ако той очевидно е разсеян или в нетрезво състояние, не реагира на сигналите за предупреждение и рискува да предизвика катастрофа с тежък или дори фатален изход. Тази намеса може да включва намаляване на скоростта, изпращане на сигнал към спешния център чрез Volvo on Call и като последна стъпка – активно намаляване и безопасно паркиране на автомобила.
Примерите за подобно поведение включват пълната липса на контрол над волана за определен период от време, затворени очи по време на шофиране или изместване на погледа от пътя за по-дълго, както и лъкатушенето в пътните ленти или изключително бавните реакции на водача. Тази система за мониторинг е важен елемент от внедряването на технология, която ще позволява на автомобила да взима активно решения, с цел да се предотвратят инцидентите, които могат да завършат със сериозни наранявания или със смъртни случаи.
Въвеждането на камери във всички Volvo модели ще започне със следващото поколение, построено на платформата SPA2 от 2020 г. Повече детайли за точния брой камери и позиционирането им в интериора ще станат ясни на по-късен етап.
Volvo Cars представи и технология за безопасно споделяне на автомобила – Care Key – специален ключ, който позволява на водачите да наложат ограничение за максималната скорост на шофиране, преди да отстъпят автомобила си на друг човек. Care Key ще бъде част от стандартното оборудване във всички автомобили от моделна година 2021. Care Key, камерите за мониторинг на поведението, както и наличните вече системи за подпомагане на водача, имат една единствена цел – да допринесат за още по-безопасно шофиране.

Шведският автомобилен производител споделя със света 60-годишния си опит в сферата на безопасността, по случай 60-годишния юбилей на триточковия предпазен колан. За първи път в историята Volvo Cars представя всички свои дългогодишни проучвания в сферата на безопасността в дигитална библиотека, достъпна за всички и насърчава автомобилната индустрия да използва тези данни, в името на по-безопасни пътища за всички. Представен от Volvo Cars през 1959 г., триточковият предпазен колан е спасил над един милион човешки живота по света, не само в автомобили на Volvo, но и в коли на много други производители, благодарение на решението на компанията да сподели изобретението си, в името на глобалното повишаване на пътната безопасност.
За да отбележи това важно събитие и да подчертае, че традицията на споделянето на знания се простира отвъд патентите и продуктите, Volvo Cars представя Проекта E.V.A. Той е разработен на основата на проучвания на Volvo Cars и на няколко външни изследвания, данните от които показват, че жените са изложени на по-голям риск от определени наранявания при автомобилни катастрофи. Разликите в анатомията и здравината на шийните прешлени например са предпоставка жените да получават повече наранявания в следствие на „камшичен удар“ при катастрофа. Въз основа на тези анализи и на собствената си база данни от реални инциденти, Volvo Cars създаде виртуални краш тест манекени, за да проучи още по-добре инцидентите и да разработи технологии за безопасност, които защитават по еднакъв начин както мъжете, така и жените.
Първата такава технология е системата за защита при „камшичен удар“ WHIPS, която беше представена през 1998 г. и допринесе за уникалния облик на седалките и облегалките във Volvo автомобилите. Идеята за приоритизиране на обществения прогрес продължава да е водеща в разработките за безопасност на Volvo Cars. Компанията разработва нови технологии, не само за да покрие стандартите и да премине задължителните тестове за безопасност, но защото собствените й проучвания, базирани на анализите на десетки хиляди инциденти от реалния живот, показват кои области могат да бъдат усъвършенствани.
През 1980 г. Volvo Cars започна да се фокусира върху наранявания, получени при странични удари, тъй като според проучванията, много хора получават подобни наранявания, заради твърде малката дистанция между пътниците и мястото на удара. В резултат от 1990 г. насам бяха въведени няколко иновации, като системата за защита при страничен удар (SIPS), страничните въздушни възглавници и въздушни завеси в предната и задната част на автомобила.
Всички тези иновации, основани на база проучванията на Volvo, днес вече представляват стандарт в индустрията. Съвсем наскоро данните от проучванията на Volvo Cars показаха проблеми с лумбалния дял на гръбначния стълб или долната част на гърба – наранявания, които се получават при всички хора, независимо от техния пол и ръст. По-нататъшните анализи доведоха до съсредоточаване върху опасностите от наранявания при излитане от пътя. Създадената като резултат технология, въведена първо при XC90, а сега и във всички автомобили, изградени на SPA-платформата, е енерго абсорбиращата структура на седалките, която далеч надхвърля всички нормативни изисквания, задължителни за производителите на автомобили.

Снимки: Volvo

(Visited 1 279 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *