Volvo и POC с краш тестове за велосипедисти

Volvo обединява усилията си с водещата шведска марка за спортни стоки POC в поредица от тестове, свързани със сблъсъци между велосипедни каски и автомобили. Това е част от иновативен изследователски проект, който има за цел да подобри безопасността на велосипедистите по пътищата.

Инцидентите между велосипеди и автомобили често могат да доведат до сериозни наранявания или смърт. Затова Volvo Cars има ясна стратегия за избягването им, изцяло с помощта на технологии за повишаване на безопасността.

Проектът на Volvo и POC се състои от редица специално разработени тестове в известните изследователски центрове за безопасност на Volvo Cars в Гьотеборг, Швеция. Те са част от по-широк проект за изследване на видовете дълготрайни наранявания, които велосипедист може да получи при сблъсък с автомобил. По време на тестовете, велосипедните каски на POC се поставят на манекени, които се монтират на тестова площадка. Оттам те се насочват към различни зони на предния капак на статичен автомобил Volvo, с различна скорост и под различен ъгъл.

Тестовете се основават на вече съществуващите защитни способи, свързани с протекцията на колоездачите. Това позволява на Volvo Cars и POC да направят пряко сравнение между велосипедисти, които носят каски и тези, които избират да не използват такива.

Текущите процедури за тестване на здравината на каските са доста опростени. Те се изразяват в пускане на каски от различни височини върху плоски или наклонени повърхности, без да се взема под внимание превозното средство. Проектът на Volvo и POC има за цел да подобри и развие тези тестове.
Опитът от изследователския проект ще помогне на POC да направи своите каски по-безопасни в случай на злополука с автомобил. Също така тестовете ще дадат ценни познания на Volvo Cars относно тези инциденти, което ще спомогне за бъдещото развитие на технологиите за безопасност.

През последните години Volvo Cars се фокусира и върху защитата на хората извън автомобилите. Например, през 2010 г. компанията представи технологията за разпознаване и защита на пешеходци, а през 2013 г. представи същата технология, но вече разпознаваща и велосипедисти. И двете технологии са стандартни във всички автомобили на Volvo като част от пакета City Safety и са спомогнали за подобряване на цялостната безопасност на трафика.

Системата City Safety на Volvo, благодарение на която автомобилът може да засича велосипедисти, използва камерата и датчиците на превозното средство, известява шофьора за сблъсък и би могла да активира спирачката при нужда. Системата може да засича и автомобили, пешеходци и големи животни. Тази технология е поредното доказателство за постоянството във визията на Volvo, които винаги са поставяли на първо място повишаването на безопасността.
В предишно сътрудничество, Volvo Cars и POC са работили върху създаването на „котролер“, който да свърже велосипедната каска с автомобила, като по този начин допринесе за избягване на пътни инциденти.

Снимки: Volvo

(Visited 1 062 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *