FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките

Suzuki Swift Sport: Честна игра (ВИДЕО)

Ниско тегло + прилична мощност = кеф зад волана

Какво е необходимо, за да изпитате удоволствие зад волана? Много конски сили?

Те определено помагат, но дали бихте се чувствали особено добре управлявайки някой американски влекач с 1000 коня на планинска отсечка? В пъти по-добре би ви било в новото Suzuki Swift Sport с неговите „само“ 140 к.с. Просто защото те имат за задача да теглят едва 970 кг.

Формулата е толкова проста и ясна от десетилетия: Ниско тегло + прилична мощност = кеф зад волана. Не са ви нужни безброй конски сили, които за да достигнат до асфалта ви трябва цяла армия електронни помощници. Те само вдигат теглото и ви отдалечават от истинския, чист автомобилизъм.

И докато всички (незнайно защо) вървят именно в тази посока, дори и в сегмента на най-малките хотхечове, то Suzuki залагат на честната игра, връщайки се към гореспоменатата формула.

Турбо

Разбира се, модерните времена няма как да подминат и японския производител. За пръв път горещата версия на мъника с дължина под 4 м идва с турбомотор. Това е 1.4-литровият, 4-цилиндров BoosterJet, който освен споменатата мощност достига и 230 Нм максимален въртящ момент. Този показател е осезателно по-висок в сравнение с мотора на предишното поколение (1.6, 136 к.с., 160 Нм за 1050 кг). Освен това нютоните достигат своя максимум почти двойно по-рано (при 2500 об./мин. срещу 4400 об./мин.), така че дали някой ще жали за старата атмосферка?

Тук тягата е по-вълнуваща, а отзивчивостта на двигателя е доста по-добра. И няма как да е иначе като имаме предвид, че на един Нютон метър се пада да тегли едва 4.24 кг, а на една конска сила – 6.96 кг.

В сравнение с преките конкуренти като Renault Clio R.S. Trophy (220 к.с.), Peugeot 208 GTi (200 к.с.) и Ford Fiesta ST (200 к.с.), изглежда, че Swift Sport изостава драстично с неговите едва 140 кончета. Но когато сте зад волана нямате това усещане. Причината е скрита именно в съотношението на силовите ресурси и теглото. При Clio R.S. един нютон тегли 4.56 кг, а една конска сила 5.81 кг, при 208 GTi – 4.21 кг/Нм и 5.8 кг/к.с., а при Fiesta ST – 4.35 кг/Нм и 6.31 кг/к.с. Да, в спринта до 100 км/ч изоставането е осезателно, тъй като на японеца са му необходими 8.1 сек., а европейските му конкуренти го вземат за под 7 сек. Но ако не се теглите на драг, а карате в реална пътна обстановка, няма да изостанете особено.

Ще „изостанете“ от споменатите конкуренти особено осезателно обаче по един показател – разходът на гориво. След каране каквото подобава на подобна кола (яко дране), бордовият компютър отчете повишение на консумацията от 7 л на 7.1 л на 100 км. Това е направо смешен показател за динамичен автомобил, а конкурентите е абсурд да паднат под 10-11 л при такова шофиране.

Комфорт

Въпреки всичко споменато до тук, според личното ми усещане за Swift Sport, го класирам едно стъпало под определението „хотхеч“. И причината за това е леко абсурдна. Просто защото той е доста комфортен за управление, което всъщност може би е плюс.

Да, окачването е спортно, снижено и стегнато, но вози изненадващо комфортно, а не „разбива камъни в бъбреците“. Да, воланът е много директен и тежък, но няма да имате мускулна треска след 100 км по завои. Да, съединителят е твърд и предавките на 6-степенната ръчка влизат отчетливо в гнездата си, но нямате онова рязко спортно отлепяне и механично хрущене (не, че при Clio R.S. с неговия абсурден автоматик изобщо имате някакво хрущене). Да, двата сериозно изглеждащи ауспуха отзад вадят приятен звук, но не гърмят и трещят. Седалките имат добра странична опора, но са твърде удобни и са далеч от спортни „легени“. Просто му липсва щипка шофьорски гъдел.

Когато пред вас има остър и тесен завой, а скоростомерът ви напомня да минете през КАТ и да си оставите книжката за поне 6 месеца обаче не ви липсва нищо. Окрилени от ниското тегло и невероятната стабилност на дребната количка, чийто гуми са максимално раздалечени една от друга в четирите й края, ви идва само да върнете една предавка и да залепите газта в ламарината. Наслаждавайки се на истинския, откровен автомобилизъм и честната игра на Suzuki.

Не са го лишили от модерни асистенти

Останах силно изненадан от факта, че автомобилът, изповядващ изконни ценности като лекота и минимализъм, всъщност предлага изключително модерни асистенти за удобство и сигурност. Те не само, че не се срещат сред хотхечовете, но са много голяма рядкост в В сегмента като цяло. Говоря за адаптивен темпомат, спазващ дистанция от предния автомобил, автоматични дълги светлини, асистент, предупреждаващ ви при напускане на лентата, асистент, базиран на радар, сигнализиращ при опасност от сблъсък и автоматично задействащ спирачките и др. Интериорът оставя изненадващо за Suzuki усещане за качество на материалите и добра сглобка. Мултимедията със 7-инчов сензорен екран има чудесно качество на цветовете, контраста и картината и е лесно четима дори и при силно слънце.

Под капака

Двигател     бензинов турбо

Брой цилиндри    4

Задвижване на колелата        предно

Работен обем       1373 куб.см.

Мощност в к.с.    140 к.с. (при 5500 об.)

Въртящ момент  230 Нм (при 2500 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч)       8.1 сек.

Максимална скорост    210 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско      6.8 л/100км
  • Извънградско      4.8 л/100км
  • Смесен цикъл      5.6 л/100км

Емисии на CO2    125 г/км

Маса           970 кг

Резервоар  37 л

Цена от 38 890 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 15.12.2018 г.

Снимки и видео: Авторът

(Visited 2 865 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *