Subaru Outback.: Вярвай ми!

С уникалните си технологии, кросоувърът ще ви закара навсякъде

 SA552572.JPG

Георги Колев

Безспорно през последното столетие новите технологии са тези, които дърпат човечеството напред. В тази връзка Subaru може да се похвали с доста постижения в автомобилостроенето.

С въвеждането си на системата за симетрично 4х4 Symmetrical All-Wheel Drive още през 1972 г. и на ниско разположената хоризонтално-срещуположна конфигурация на boxer двигателя, колите на Subaru се превърнаха в еталон за стабилност и прецизно управление. Явно японците не се задоволяват само с това и непрекъснато дърпат автомобилостроенето напред с въвеждането на все по-модерни технологии. Новият Outback 2010 е олицетворение на това как техниката може да направи живота ни по-хубав и лесен. Кросоувърът е оборудван с първата в света серийно произвеждана автоматична безстепенна скоростна кутия, монтирана на автомобил 4х4 – Lineartronic.

Като самолет

SA552547.JPG

Усещането при настъпване на педала на газта е само едно плавно и равномерно ускорение като при излитането на самолет, без да се чувства никаква смяна на предавките. Lineartronic работи в синхрон с boxer двигателя и система Symmetrical AWD, реагирайки на условията на пътя чрез непрекъснат контрол на разпределението на въртящия момент между предния и задния мост. С тази скоростна кутия двигателят е постоянно в оптимални обороти при всякаква скорост на движение. Така се извлича възможно най-добрата мощност във всеки един момент като същевременно се намалява разходът на гориво. Може би и затова по каталог смесеният разход на Outback с 2.5i бензинов двигател, оборудван с Lineartronic, който ние пробвахме, е по-нисък от разхода на същия двигател с шест степенна механична скоростна кутия, съответно – 8.4 литра на 100 км, спрямо 8.6 за механичната кутия. Удивително постижение за автоматик. Поглеждайки към дисплея, засичащ моментния разход в движение и често срещаните на него стойности от 25-30 на 100, обаче ставаме малко скептични към обещаното по каталог. Може би при нормално каране разходът на градско трудно пада под 13-14 литра на 100 км.

Но да се върнем към трансмисията. Въпреки че е безстепенна, Lineartronic е оборудвана и с лостчета за ръчна смяна на предавките от волана. Изкуствено са създадени 6 скорости за ръчния режим. Интересно обаче при тест се оказа, че Outback набира по-добре на автоматичен, отколкото на ръчен режим, въпреки изключително бързата реакция на лостчетата.

Стабилност

Независимо на какъв терен се кара, Outback 2010 е много трудно да бъде изваден от равновесие. Пробвахме го по възможно най-трудните трасета – прясно заснежени и заледени планински пътища. Там където обикновените коли минават само с вериги, Outbacк се справи с абсолютна “насмешка”. Поднасяне се усещаше основно при употреба на спирачката. Освен системата му за симетрично задвижване 4х4 Symmetrical AWD, която поддържа сцепление на всичките четири колела с пътя през цялото време, за това много допринася и самият boxer двигател. Той е хоризонтално разположен, по-плосък е и може да се помести по-ниско в сравнение с останалите конструкции двигатели. По-ниският център на тежестта на целия автомобил гарантира балансирана управляемост и по-сигурно завиване. Друго негово предимство е, че буталата са разположени в една равнина, от двете страни на коляновия вал и се движат едно срещу друго. Така по естествен начин се намаляват вибрациите. При работа на място, дори може да се объркате, че двигателят е изключен. Явно всичко това не се е сторило достатъчно на японските производители и са създали концепцията Subaru Dynamic Chassis Control, за по-добро поведение на пътя. Опитахме да я “излъжем” с рязко завиване при сравнително висока скорост последователно вляво и вдясно, но ясно се усеща как системата блокира ту едното, ту другото предно колело и не позволи на колата да поднесе или да напусне траекторията на движение.

Дизайн

Колкото и съвършена да е една технология обаче тя трябва да бъде “облечена” подобаващо, за да бъде приятна за употреба. Погледнат отвън Outback 2010 предизвиква малко противоречиви реакции. На някои им допада безрезервно по-повдигнатата му и някак стеснена нагоре като трапец стойка, други се чудят на какво повече им прилича – на повдигнато комби (каквото би трябвало да представлява) или на SUV. По-скоро е нещо по средата. В сравнение с предшественика си, Outback 2010 има по-омекотен и консервативен дизайн. За това основно допринасят по-широките му фарове, за разлика от тесните и агресивни на стария модел. Освен това тазгодишният модел е и още по-повдигнат от земята – просветът му е цели 20 см, което като се гарнира с големите 17-цолови джанти и по-високи гуми, създава впечатлението, че се качвате в джип.

Отвътре обаче дизайнът не оставя място за никакви колебания. Първото, което прави впечатление е огромното пространство както отпред, така и за пътниците отзад. Дори и при докрай дръпнати предни седалки, возещите се зад тях могат дори да кръстосат крака. По този показател Outback 2010 побеждава всичките си преки конкуренти. Багажното пространство също е доволно голямо.

Арматурното табло е красиво изработено, с удобно разположени командни бутони. Светлините му са направо футуристични, загатвайки за супер модерната технология, с която като цяло се характеризира новият Outback 2010.

Под капака

Двигател бензинов 2.5i

Обем на двигателя 2457 куб.см.

Мощност в к.с. 167 к.с.

Въртящ момент 229 Нм (при 4000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 10.4 сек.

Максимална скорост 198 км/ч

Консумация на гориво

– Смесен цикъл 8,4 л/100км

Емисии CO2 194 гр/км

Източник: в. „Телеграф“, 09.01.2010 г.

Снимки: Авторът

(Visited 4 888 times, 4 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *