FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките

Skoda Fabia: Надви сценичната треска

Привлекателен дизайн и опции за индивидуализиране

PA290037.JPG

Всички познаваме Skoda като автомобили на разума – изпитана техника на VW, практични форми, ниски разходи и достъпни цени. Емоцията обаче не им бе присъща (разбира се, с изключение на спортните RS или шикозните Monte Carlo версии).

Новата Fabia идва да ни покаже, че практичността и разумът съвсем не са синоними на скуката и безличието. Тя е свежа, модерна, секси и подчертаваща индивидуалността ви. Вече не гледа свенливо като отличничка на купон и изобщо не се притеснява да се появи под светлините на прожекторите.

Кристално

Дизайнът е стилен и елегантен. Подобно на моделите от компанията-майка VW и тук се налагат правите линии и изчистените ъглови форми, правещи облика на Fabia едновременно модерен и непреходен. В Skoda наричат формите си кристални и едва ли е случайно, че във фаровете вече проблясват като кристалчета дневни LED светлини (опция). Пропорциите са много по-динамични, като колата е станала с 8 мм по-къса (3992 мм), с 90 мм по-широка (1732 мм) и с 31 мм по-ниска (1467 мм) от своя предшественик, а задното стъкло е силно наклонено, придавайки по-стегнат и спортен вид. В крак с тенденцията в компактния сегмент и тук вече може да поръчвате различни цветови комбинации за купето и покрива, джантите, капаците на огледалата и др., с които да моделирате автомобила по свой вкус.

PA290111.JPGОтвътре ви посреща коренно различен и доста симпатичен интериор, който също може да индивидуализирате в хармония с избраните външни цветови комбинации, чрез декоративни елементи по таблото и цветен салон. Най-същественото нововъведение е инфоразвлекателната система с чувствителен на допир екран, която дава възможност да свържете мобилните си устройства с автомобила и да използвате приложенията им като навигация, интернет радио и др. От Skoda твърдят, че пространството отвътре е нараснало на дължина и на широчина, но заради сравнително скромното междуосие от 2470 мм, пътниците на втория ред седалки не се радват на особен простор (не, че клиентите на този клас автомобили очакват точно това). Багажникът обаче има с какво да се похвали – обемът му от 330 л е най-големият в сегмента.

PA290023.JPGНовата Fabia ще гори до 17% по-малко от своя предшественик. Тя ще се предлага за начало с избор между два бензинови – атмосферен еднолитров, трицилиндров и 1.2-литров с турбо (всеки с по два варианта на мощност) и един дизелов двигател с обем от 1.4 литра (също с два варианта на мощност). При трансмисиите може да се избира между 5 и 6-степенни ръчни и 7-степенен автоматик DSG с два съединителя.

Икономия

На международния тест на модела имах възможност да тествам дизела и 3-цилиндровия бензинов мотор, и двата в комбинация с ръчни скорости. Дизеловият двигател бе в по-високия вариант на мощност със 105 конски сили и 250 Нм максимален въртящ момент (по-слабият е с 90 к.с. и 230 Нм). Той предлага много оптимална комбинация между добра динамика и изключително скромна консумация на гориво. Заради добрата еластичност, дължаща се на високия въртящ момент, чиито максимум ви е наличен от ниски обороти (1750 об./мин.), всяко натискане на газта ви се отблагодарява с плътна тяга и не се налага често преминаване от по-висока на по-ниска предавка. Заради това чехите обещават, че колата ще гори едва 3.5. л на 100 км в смесен цикъл, а след теста бордовият компютър отчете 5.2 л.

Много различен беше еднолитровият, трицилиндров агрегат, който бе в по-слабия вариант на мощност от 60 к.с. и 95 Нм въртящ момент (по-мощният е със 75 к.с. и същия въртящ момент). За да разчитате на някаква динамика тук трябва да държите постоянно високи обороти и често да си играете със скоростния лост, особено ако ви предстои изкачване или изпреварване. Спринтът до 100 км/ч съвсем не е спринт, тъй като отнема цели 15.7 сек. По-интересното е, че въпреки доста скромните възможности на хартия, в реалността двигателят се усеща съвсем прилично динамичен, когато му изцеждате душичката, а и звукът от трицилиндровия мотор е дори леко… спортен (да, без майтап). Още по-интересното е, че макар и да го „пържих“ доста често до прекъсвач, бордовият компютър отчете консумация на гориво от 6.2 л на 100 км, а производителят обещава, че при спокойно каране тя може да достигне до едва 4.7 л.

PA290078.JPGПо шасито е свършена много добра работа, като то предлага завиден комфорт за сегмента, без това да е влошило стабилността в завои. Удоволствието зад волана се засилва от „по-разкрачената“ стъпка на Fabia, електронния блокаж на диференциала и редуцираното й с до 65 кг тегло, в сравнение с предшественика й. Водачът вече разполага с асистенти за безопасност, които доскоро се предлагаха само в по-високите сегменти – аварийно спиране в градски условия, предотвратяващо леки сблъсъци, разпознаване на умората у водача, асистент за потегляне по наклон и др.

17 умни помощника

Следвайки мотото Simply Clever (просто умно), новата Fabia предлага 17 решения, предизвикващи усмивка, винаги когато ги използвате. Девет от тях са нови. Например, вместо да се чудите къде сте поставили ярко зелената стъргалка за лед, която изпълнява ролята и на лупа за четене, инженерите са намерили нейното постоянно място в капачката за зареждане на гориво. В багажника постелката е с две лица – от гума, която лесно може да се почисти и от текстил, която е много по-луксозна и приятна на допир. Умните неща са навсякъде около вас и вътре – малко кошче за отпадъци във вратата, капаче на пепелника, което е и поставка за телефон, държач за паркинг билети на колоната до водача и др.

Под капака

PA290115.JPGДвигатели – бензин – дизел

Обем на двигателите999 1422

Брой цилиндри – 3 – 4

Задвижване на колелата – предно – предно

Мощност в к.с. – 60 (при 5000 об.) – 105 к.с. (при 3500 об.)

Въртящ момент – 95 (при 3000 об.) – 250 Нм (при 1750 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 15.7 – 10.1 сек.

Максимална скорост – 160 – 193 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско – 5.7 – 3.9 л/100км
  • Извънградско – 4.1 – 3.3 л/100км
  • Смесен цикъл – 4.7 – 3.5 л/100км

Емисии CO2 – 106 90 гр/км

Резервоар – 45 45 л

Маса – 1055 – 1165 кг

Цена на модела от – 17 980 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 15.11.2014 г.

Снимки: Авторът

(Visited 118 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *