Renault Zoe 50: Стига по-бързо по-далеч

По-мощната 52 kWh батерия обещава 395 км пробег

Чувствам се леко излъган. Французите казват, че това е трето поколение на първия им електромобил Zoe, представен през 2013 г. Карах първото когато излезе с неговата 22 kWh батерия и незадоволителния реален пробег от около 130 км. (виж ТУК). Карах и „второто“ с вече доста по-смислената 41 kWh батерия и действителен пробег около 280-300 км (виж ТУК, има и видео ревю). Кавичките са, защото освен новата батерия, колата си беше едно към едно с т. нар. „първо поколение“. Сега карам „третото“ Zoe. И се чудя защо и него го наричат ново поколение.

Светлини

Да, отвън се забелязват леки промени, основно в светлините. Те са с малко променена форма, обкръжени от LED дневни светлини. Под тях има ревизирана решетка (да се чудиш за какво й е изобщо на един електромобил) и халогени с ново оформление. И това е. Отзад единствено светлинният подпис на стоповете е нов. Цялостната осанка на колата си е абсолютно същата като на „първите две поколения“.

Не може обаче да се каже същото за интериора. Той е изцяло нов с 10-инчово дигитално табло пред водача и голям 9.3-инчов „таблет“ на централната конзола (във високите нива на оборудване, иначе е по-малък 7-инчов). Те предлагат доста добра резолюция и качество на изображенията. Като пространство в салона и багажен обем (338 л) обаче няма никакви разлики. Няма и как да има, защото колата си е абсолютно същата като предишната. Подобни промени повечето производители наричат фейслифт, но Renault си държат на „третото поколение“. Тяхна си работа.

Ресурс

Дори в задвижването на базовото Zoe няма особени разлики – 40 kWh батерия и електромотор, който от 90 к.с. и 220 Нм е станал със 108 к.с. и 225 Нм. Тоест, леко е препрограмиран за повече мощност. Обещаваният му пробег е 300 км (200 км в студен сезон) по новия WLTP цикъл на засичане, на който може да му се има повече доверие от предишния NEDC.

Истинската новост в Zoe е предлаганата по-мощна батерия с капацитет от 52 kWh. Тя се комбинира както със споменатите силови ресурси, така и с новата по-мощна версия на електромотора със 136 к.с. и 245 Нм. Парадоксалното е, че обещаваният пробег е един и същ, независимо от мощността на мотора – 395 км (250 за студени сезон). Това честно казано много ме съмнява, защото карах Zoe 2 с по-слабата 40 kWh батерия в много студено време (до минус 10 градуса) и при не съвсем догоре заредена батерия ме посрещна с изписан на таблото пробег от 271 км. Тук след зареждане догоре пробегът беше 254 км, а тази зима е далеч по-топла отколкото преди 2 г.

Иначе разликата в динамиката при по-мощната версия е доста осезателна. Особено в доускорението при извънградско (от 80 до 120 км/ч „вдига“ за 7.1 сек., което е с 2 сек. по-бързо от преди). Това прави изпреварванията много по-сигурни. На светофарите гарантирано сте първи, освен ако до вас няма суперспортен автомобил с 400-500 конски сили. Благодарение на незабавния си въртящ момент от 0 об./мин. Zoe се изстрелва до 50 км/ч за 3.6 сек. С нарастване на скоростта устремът спада, но спринтът до 100 км/ч вече отнема стандартните 9.5 сек. (за разлика от предишните 13.2 сек.). Максималната скорост все още е ограничена до 140 км/ч, защото нагоре разходът на електроенергия е твърде неефективен.

В общи линии вече Zoe е напълно адекватен и за извънградски пътешествия, не само като динамика, но и като капацитет на батерията. Дори и окачването му е ревизирано като вече отработва по-грамотно неравностите и държи по-стабилно колата в завоя от преди. А за града е просто приказка, като се има предвид, че паркира безплатно в синя и зелена зона.

Втори накрайник за зареждане

Важно е да се отбележи, че като опция срещу 1590 лв. Zoe предлага извод за зареждане под емблемата на автомобила, който комбинира освен стандартния накрайник AC Type 2 и такъв за по-мощните CCS кабели. Така ако отидете на публична зарядна станция и единият кабел е зает, ви остава спасителният вариант с втория. На 50-киловатова станция за бързо зареждане за половин час можете да заредите електроенергия, достатъчна за изминаването на 150 км, а 80 процента от капацитета на батерията се запълват за малко повече от час. Автоматичната скоростна кутия пък вече предлага и режим B, който засилва рекупериращата функция, т.е. зарежда много повече батерията при движение по инерция. Той се усеща като много осезателна двигателна спирачка, което го прави чудесен за спускане по стръмни наклони.

Под капака

Двигател електрически

Задвижване на колелата предно

Мощност в к.с. 136 к.с.

Въртящ момент 245 Нм (от 0 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 9.5 сек.

Максимална скорост 140 км/ч

Пробег 395 км (WLTP)

Консумация на ток 178 Wh/км

Капацитет на батерията 52 kWh

Емисии на CO2 0 г/км

Маса 1502 кг

Цена от 65 690 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия от 71 690 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 11.03.2020 г.

Снимки: Авторът

(Visited 2 191 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *