Peugeot Jet Force 50: Цял ден каране на цената на билетче

Спортен стил, комфортно возене и над 400 км за 16 лв.

P6110024.JPG1.60 лв., колкото вече струва билетче за столичния градски транспорт, ще ви стигнат да изминете близо 50 км със скутера Peugeot Jet Force C-tech 50. Или казано с други думи, ако си поставите за цел да обикаляте града от край до край, то за тази сума можете да го направите почти два пъти. Без да ви бавят задръстванията и без да плащате за паркинг на синя или зелена зона. С един литър гориво изминавате цели 58 км, което според изчисленията на специализиран сайт за сравнение на икономичността на скутери, го подрежда на трето място в света. Според този показател, с 8-литровия му резервоар може да изминете цели 464 км. А с Jet Force C-tech 50, ще го направите и с приятен за окото спортен стил.

Остро

P6110031.JPGСкутерчето се отличава с много динамична външност. Освен острят „поглед“, създаван от формата на светлините, спортно оформен ауспух и заден спойлер, за това допринасят и цветовите комбинации. Може да избирате между варианти в синьо, червено или сиво, съчетани с бяло, а карираните шарки, наподобяващи финален състезателен флаг, допълват спортния облик. Най-важният детайл обаче е периметричната рамка, преминаваща в средата на мястото, определено за краката на водача. Нейната функция не е естетична, макар да изглежда готино, а има важна роля за стабилността и управлението. P6110049.JPGПод нея е разположен амортисьор и пружина, които правят комфорта на возене много добър за скутер и поглъщат неравностите нетипично меко и сигурно. За това допринасят и предното окачване с телескопична вилка, и задното с хидравличен амортисьор.

Jet Force се предлага у нас с двутактов 50-кубиков двигател с мощност от 5 конски сили. Той е с водно охлаждане и карбуратор, а скоростната кутия е автоматична с ремък и вариаторни ролки. Това означава, че попада в категорията на мотопедите. Кара се с категория АМ, която се изкарва самостоятелно или автоматично с всяка друга, а само нея могат да получат и тийнейджъри над 16-годишна възраст. Означава също и, че максималната скорост е ограничена на 45 км/ч, макар и скутерът да е способен да поддържа по-висока.

На пътя

Всъщност обаче двигателчето е напълно достатъчно да придвижва двама възрастни с максималната скорост на скутера, при това не му трябва кой знае колко време, за да я развие. За мотопед, дори е бърз в ускорението. P6110037.JPGКарането е елементарно като детска игра и няма нищо, което да ви изненада неприятно. В сравнение с други скутери оставя усещането за повече стабилност благодарение на споменатата периметричната рамка. Маневреността му е чудесна и лесно се провирате между колите. Спирачките също са сериозни за скутер – и отпред и отзад са дискови с диаметър съответно 226 мм и 190 мм, осигуряващи сигурно и надеждно спиране. P6110048.JPG

Пасажерската седалка е разделена на две части. Тази за водача е достатъчно голяма и удобна, за разлика от тази на пътника, която наподобява задната седалка на спортен мотоциклет и е доста по-твърда. Това разделение прави мястото за багаж малко по-ограничено в сравнение с други скутери, тъй като то е само под предната част на седалката. Въпреки това по-компактна каска се събира спокойно. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Под седалката

Двигател едноцилиндров, 2-тактов

Работен обем 49.9 куб.см

Мощност в к.с. 5 к.с.

Максимална скорост 45 км/ч

Разход на гориво 1.7 л/100 км

Резервоар 8 л

Размери д/ш/в 1915, 720, 1165 мм

Височина седалка 820 мм

Междуосие 1314 мм

Маса 106 кг

Предна гума 130/60-13

Задна гума 130/60-13

Цена 4300 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 25.06.2016 г.

Снимки: Авторът

(Visited 1 379 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *