Peugeot e-208: Чист кеф

Електромобилът е съвсем функционален с 340 км пробег

Новото Peugeot 208 впечатли автофеновете при появата си в края на миналата година с огромния си напредък. Не само за модела, а и за целия сегмент (подробен тест и видео ревю виж ТУК).

При теста на обикновените версии с бензинов мотор останах изключително впечатлен от пътното поведение и най-вече комфорта на возене. Освен това, всичко останало в колата работеше и се усещаше наистина качествено и подплатено, а не като при някои предишни модели на французите – много дизайн, малко съдържание. И тук не говоря за първото в индустрията 3D табло пред водача, което се прави в българския клон на компанията Visteon, макар да е много готино с тези „изскачащи“ напред графики. Изброените качества издигнаха 208 доста високо в личната ми класация в този клас, при това още преди да тествам най-сериозния коз – изцяло електрическата версия.

Ето, че и нейният ред дойде и първото, което трябва да бъде дебело подчертано е, че тя си е една съвсем пълноценна кола. Почти вече може да е единствена в семейството. Новата платформа на модела, наречена CMP, е така конструирана, че да „приюти“ сериозната батерия с капацитет 50 кВтч в пода на автомобила, без да изяжда нито от вътрешното пространство, нито от багажника. Това е особено важно в случая, защото ако 208 има някакъв недостатък, то той е именно малко по-ограниченото място за пасажери и багаж (265 л) в сравнение с основните му конкуренти. Според новия, по-близък до реалността цикъл за засичане WLTP, e-208 е способно да измине цели 340 км с едно зареждане. Това си е самата истина – в ежедневието спокойно може да очаквате малко над 300 км пробег при пълна догоре батерия.

Ресурс

Теглото на батерията от 300 кг се понася съвсем нормално от иначе лекия автомобил (обща маса 1455 кг). Тя е монтирана в пода, което смъква центъра на тежестта и колата залепва по-добре в завоите. Не го усещате така заради по-голямата тежест, която си дърпа навън, но реално сте с по-добро сцепление. Да, има леко заклащане заради много комфортното окачване, но за нестабилност и дума не може да става.

Електромоторът е с мощност от 100 кВт или 136 к.с., което е чудесен показател за сегмента. Най-важното, заради което усещате колата особено динамична обаче е незабавният въртящ момент от 260 Нм, наличен в мига щом докоснете педала за ускорение (0 об./мин.). Така на светофара озадачавате шофьорите на много по-мощни автомобили, отдалечавайки се като една безшумна стрела пред тях. Ускорението до 100 км/ч става за приличните 8.1 сек., но истинската сила на колата е при по-ниските скорости – вдига 50 км/ч за едва 2.8 сек. Максималната скорост е ограничена на 150 км/ч, защото нагоре много бързо ще изтощите батерията.

Шофьорът разполага с три режима на шофиране – нормален, еко (редуцира консумацията на енергия, „спъвайки“ ускорението, намалявайки климатика и др.) и спортен, който прави малката количка същинска оса. Чист кеф с 0 г/км СО2 емисии.

Зареждане

При зареждане също има важна иновация – електрическата система на колата е способна да поеме заряд с мощност 100 кВтч. Ако успеете да намерите някъде такава зарядна станция, ще може да напълните батерията на е-208 на 80% за половин час. От домашна електрическа мрежа, автомобилът се зарежда до 100% за 16 часа, а ако разполагате с трифазен ток и станция Wallbox – за 5 часа. Свързаният с охлаждащата система на купето температурен контрол с течно охлаждане позволява бързо презареждане, оптимизиран пробег и по-дълъг жизнен цикъл. Батерията има гаранция 8 години или 160 000 км за 70% от своя заряден капацитет.

Под капака

Двигател електрически

Задвижване на колелата предно

Мощност в к.с. 136 к.с. (от 5500 об.)

Въртящ момент 260 Нм (от 0 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 8.1 сек.

Максимална скорост 150 км/ч

Пробег 340 км (WLTP)

Капацитет на батерията 50 kWh

Емисии на CO2 0 г/км

Маса 1455 кг

Цена от 62 222 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 13.05.2020 г.

Снимки: Авторът

(Visited 5 312 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *