Peugeot 508 SW: Това комби не е за бачкатори

Изящният „шутинг брейк“ дизайн събира погледите

Дизайнът е преди всичко. Думите са на главния изпълнителен директор на Peugeot Жан-Филип Емпарато.

Шефът на „лъвовете“ дори продължава, че ако трябва да избира дали да инвестира в някакви допълнителни системи или в дизайн, отговорът му ще е твърдо за дизайна. И резултатът е налице – безспорно новото Peugeot 508 (избрано за автомобил на годината в България за 2019 г.) е сред най-атрактивните представители на D сегмента, а комбито, наречено SW, е дори още по-привлекателно (според личното мнение на автора).

Аристократи

Дори да го наричаме „комби“ е малко глупаво, защото този тип автомобили са създадени основно за работа. 508 SW е различен. Той е вдъхновен от изящните „шутинг брейк“ модели. Shooting brakes са наричали количките, връзвани зад конете, с които аристократите навремето са ходели на лов. Автомобилният сегмент се заражда през 60-те години на миналия век във Великобритания, като целта е била да задоволи нуждата на висшата класа едновременно от ексклузивност в автомобилния дизайн, но и от достатъчно пространство да си пренасят хоби принадлежностите за лов, голф и т.н. Ето защо Shooting brake колите съчетават линиите на купе и комби. Точно това прави и Peugeot 508 SW. Ако не вярвате, погледнете страничните прозорци, които са без рамки над тях – детайл, характерен за купетата.

Тези форми, макар да галят окото, носят и някои негативи. Салонът е значително по-тесен и схлупен, в сравнение с който и да било друг представител в сегмента. Пътници с ръст над 180 см влизат с малко повече усилия и чупки в кръста, а за тези над 190 см, упражнението си е истинско изпитание. Още по-трудно е да си намерят и удобна позиция за шофиране. „Заслугата“ за това е на второто поколение на космическия I-Cockpit (гордостта на французите за интериорно оформление), с нейния малък и по-ниско разположен волан. Така дори и при докрай дръпната назад и смъкната максимално ниско до пода шофьорска седалка, почти няма вариант коленете ви да не опират във волана. При това положение не остава място за пасажер отзад, което е сериозен минус за кола с дължина от почти 4.8 метра. Кръгозорът на водача също е доста ограничен и ако иска да вижда светофарите без да се гъне като глист, трябва да спира доста преди стоп линията. Багажникът има обем от 530 л, което му отрежда едно от последните места по практичност в D сегмента. Но както стана вече ясно, целта на колата е не да задоволява потребности, а да гали его.

Можете да погалите егото си и като обзаведете салона с луксозни материали – декоративни елементи от естествено дърво „Зебрано“, идващо от Конго и кожена тапицерия от бразилски говеда. Макар това да изстреля цената на автомобила в стойности, които никога не сте очаквали от Peugeot, е добре да го направите, ако искате да сте „куул“. В противен случай има риск качеството на стандартните материали, дори и във високите нива на оборудване, да ви „вади очите“ и изобщо да не се вписва в изящността на дизайна.

Tехника

Новото Peugeot 508 вече вижда в тъмното, благодарение на инфрачервена камера, която улавя топлината на хора и животни и ги прожектира светещи на таблото пред водача. Асистентите за полуавтономно шофиране буквално могат да ви отменят на магистралата или в натоварен трафик. Автомобилът освен да поддържа дистанция от предния и да спира или тръгва сам, се задържа в лентата на движение с помощта на волана. Интересното тук е, че не търси винаги средата на лентата, а остава там където вие го поставите (примерно, ако искате да оставите място за мотоциклетисти или колоездачи в единия край на лентата). Колата се паркира напълно сама както успоредно, така и перпендикулярно, като шофьорът само трябва да задържи един бутон натиснат. Работата с волана, газта, спирачката и трансмисията я поема колата автоматично.

Малолитражка

Тестовата кола се задвижваше от единствения за модела бензинов двигател, който е с обем от едва 1.6 л. Тъй като това е мотор на BMW, познат от старите версии на Mini Cooper S и John Cooper Works, той се отличава със сериозна мощност. По-слабата версия, която карахме е със 180 к.с., а по-мощната с цели 225 к.с. Моторът е съчетан с 8-степенна автоматична трансмисия. Самата скоростна кутия е модерна и хубава, но не е настроена особено адекватно към малкия двигател. За да имате добра отзивчивост и реакции, трябва да шофирате само в спортен режим. Във всички останали (нормален, комфортен и еко) ми се струваше мудна и имаше осезателен лаг от момента на подаване на газ до момента на прехвърляне на тягата към колелата. В спортен режим обаче доставяше истинско удоволствие от шофирането, което освен на енергичния двигател, се дължи и на адаптивните амортисьори, които правят возията по-стегната. В останалите режими тя също не ми допадна особено. Едновременно твърда, но отпусната – дори и в комфортен режим. Добри думи заслужава разходът на гориво – 7.3 л на 100 км според бордовия компютър. За голяма бензинова кола със 180 коня това е чудесно постижение. Французите пък обещават смесена консумация от едва 5.4 л на 100 км (блазе им за оптимизма).

За финал – колата като цяло е чудесна и различна. С нея обаче французите правят заявка да влизат в премиум сегмента, а там дизайнът далеч не е всичко.

Под капака

Двигател     бензинов турбо

Брой цилиндри    4

Работен обем       1598 куб.см.

Задвижване на колелата        предно

Мощност в к.с.    180 к.с. (при 5500 об.)

Въртящ момент  250 Нм (при 1650 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч)       8 сек.

Максимална скорост    225 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско      7.1 л/100км
  • Извънградско      4.4 л/100км
  • Смесен цикъл      5.4 л/100км

Емисии на CO2    121 г/км

Маса           1430 кг

Резервоар  62 л

Цена  от 55 546 лв. с ДДС

Цена на тестовата кола          70 970 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 10.10.2019 г.

Снимки: Авторът, Peugeot

(Visited 2 380 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *